Jak chcę HDR to składam przed puszczeniem w APP. Jednak takie składanki wolę robić ręcznie.
Jak chcę HDR to składam przed puszczeniem w APP. Jednak takie składanki wolę robić ręcznie.
To jest właśnie ułomność APP. Sądzisz, że ręcznie poskładasz 80 klatek lepiej niż automat? W jakim czasie? Ręcznie (przerzucanie do Photomatixa czy PS to ręczna robótka) HDR, ręcznie składać klatki, ręcznie wołać RAWy. Po co to wszystko? Przecież to kilka dni pracy żeby poskładac jedno zdjęcie. Masochizm. :-)
Automat wywołuje zupełnie przyzwoicie. Poniżej masz przykład - mocno zmniejszony - HDRa i panoramki pomieszczenia (pomieszczenia robi się trudniej niż krajobrazy) poskładane w automacie. Czas od momentu zrzucenia 60 zdjęć z karty do kompa do zakończenia pracy ok 6 minut. Zdjęcie jest obcięte z nadiru i zenitu - w oryginale była składana całość. Gwoli wyjaśnienia zwykle robię fishem dwa "paski" z pokłonem -30 i +30° czyli set 12 zdjęć (po 6 na "kółko") To tylko 4 kadry więcej niż 6 dookoła plus zenit i nadir ale właśnie niczego nie muszą poprawiać ręcznie. W nadirze mam statyw.
PS. Aha powyższy przykład puszczałem w APP na tym samym komputerze - po dwóch godzinach odpuściłem.
EDIT: Rozpiętość sceny ok. 14EV. Może nawet trochę więcej bo w naturze cień pod biurkiem jest dość głęboki.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-02-2010 o 13:35
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.