Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: mikro 4/3 w Canonie ?

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ostatnio czytałem o cropie 2.7 i 2.4 - odpowiednio Canon i Nikon. Koszt produkcji sensora (Nikon) ~ $10
    Czyli zrobia wszystko, zeby ff bylo dla bogatych i profi, a zachwalac beda coraz to wieksze cropy...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Czyli zrobia wszystko, zeby ff bylo dla bogatych i profi, a zachwalac beda coraz to wieksze cropy...
    Zrobią wszystko by wybić z głowy Sony dział foto; w zasadzie nic robić nie muszą , Sony samo sobie takie kosmiczne jaja projektuje.
    Dolną cenę FF wyznacza póki co Sony, ale rynek tego nie zauważa, więc jeszcze ten cykl (Digic III) im się udaje.
    Górną cenę FF wyznaczy (w przyszłym miesiącu) Nikon.

A obie firmy (jeśli to prawda) wypuszczą cropy pod "naleśniki", Canon ma in-house cmos, co pozwoli mu zejść z kosztami do absurdalnego minimum, równolegle będzie ciął za te cropiki tyle co PanaOlek za swoje pełne klatki.

Imho wszystko rozbije się o to, kto wcześniej skusi szkłami.
    Ja się powoli przyglądam opcji: GF1, 12mm (Olo; 2011), 20mm f/1.7, 50mm f/2 macro (Olo; 2011)

12mm - nie wierzę, że Canon zrobi stałkę 15mm w ef-s.
    20mm - wolałbym 25/1.4, ale po 17/2.8 i 20/1.7 jest jasne, że nie będzie.
    50mm - to szkiełko otwarte musiało by miażdżyć PL 45mm
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z tego co plotkują na dpreview, crop w micro Canona miałby chyba wyjść coś koło x2,4.

http://forums.dpreview.com/forums/re...0&changemode=1

Wtedy "naleśnik" 15mm to byłby ekwiwalent 36mm czyli całkiem sensowny (f/2.4 jak głosi plotka). Oraz dwa zoomy, jeden standard (od ekwiwalentu ok. 28mm) i drugi tele. Mniej więcej podobny zestaw który oferuje Samsung do swojego NX. To wygląda na tyle standardowo że w miarę wiarygodnie.

Wtedy byłby zestawy micro:

Samsung z cropem x1,5
    m43 z cropem x2
    Canon z cropem x2,4 (?)

Canon miałby opcję podpięcia tradycyjnych obiektywów, ale to pro forma, bo większość nie ma sensu z takim małym aparatem. Może tylko najtańsze i najmniejsze stałki, ale one sa pod FF więc też za duże.

Zanim Canon to wypuści, micro4/3 będzie miało największą szklarnię i największy wybór body. W tym kilka małych stałek pokrywających podstawowy zakres. Może też Fuji do nich dołączy jak głoszą plotki? A Samsung będzie miał największą matrycę w systemach micro.

Wtedy "naleśnik" 15mm to byłby ekwiwalent 36mm czyli całkiem sensowny (f/2.4 jak głosi plotka). Oraz dwa zoomy, jeden standard (od ekwiwalentu ok. 28mm) i drugi tele. Mniej więcej podobny zestaw który oferuje Samsung do swojego NX. To wygląda na tyle standardowo że w miarę wiarygodnie.

Wtedy byłby zestawy micro:

Samsung z cropem x1,5
    m43 z cropem x2
    Canon z cropem x2,4 (?)

Canon miałby opcję podpięcia tradycyjnych obiektywów, ale to pro forma, bo większość nie ma sensu z takim małym aparatem. Może tylko najtańsze i najmniejsze stałki, ale one sa pod FF więc też za duże.

Zanim Canon to wypuści, micro4/3 będzie miało największą szklarnię i największy wybór body. W tym kilka małych stałek pokrywających podstawowy zakres. Może też Fuji do nich dołączy jak głoszą plotki? A Samsung będzie miał największą matrycę w systemach micro.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Wtedy "naleśnik" 15mm to byłby ekwiwalent 36mm czyli całkiem sensowny (f/2.4 jak głosi plotka).
    Pisałem o 12 i 15mm czyli o 24mm.

Zanim Canon to wypuści, micro4/3 będzie miało największą szklarnię i największy wybór body.
    Czym ci znowu ten Kolekcjoner zawinił

lub innymi słowy

nie chodzi o naj sraj patataj, niech mi (obojętnie kto) da pierwszy stałki/naleśniki o ogniskowych: 24, 50, 90-100mm (pełna, 36x24 klatka), z w miarę sensownym światłem (f/1.4-f/2.8 ), dobre optycznie, które nie ssą pod światło.
    Skoro to ma być lekkie, małe to niech w ogóle nie robią zoomów (inni niż PanaOlek). Świetne, ciemne zoomy już są: 15-85IS, 16-85VR, ZA16-80. Niech zrobią te 3 stałki i pozamiatane.

Może też Fuji do nich dołączy jak głoszą plotki?
    Wolałbym 8 MPx od Olka (kolor!!!) ze światłomierzem, AF od GF1

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Gdzie oszczednosc miejsca w m4/3?
    Zobacz jakich rozmiarów jest 20mm f/1.7 i Nikkor 35/1.8DX - pierwszy z brzegu przykład.
    Ja, na m43 patrzę jako system trzech kluczowych MAŁYCH stałek do podpięcia pod LX3 na sterydach (GF1). Zoomy i inne korpusy (G, GH) to... nie dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 26-01-2010 o 15:05
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oczywiście, że EVIL ma sens głównie z kilkoma stałkami, najlepiej naleśnikowymi. Niemniej nie wszyscy rozumują tylko w ten sposób. Na przykład ja nabyłem już z rok temu 400/5.6 L z myślą o lekkim zestawie spacerowym w połączeniu z korpusem xxxD wyposażonym w stabilizację. Stabilizacji w korpusie Canona się nie doczekałem, może będzie w EVILu? I wtedy z 400/5.6 L zrobi się nie tylko IS ale i ekwiwalent ca. 1000mm Ciekawe jak taki zestaw sprawowałby się w praktyce, bo sam obiektyw zacny jest a rozmiar/wagę ma dość skromne.

Uprawnienia umieszczania postów