Pokaż wyniki od 1 do 10 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    Mam prośbę, czy jakiś posiadacz 50-150 2,8 mógłby sprawdzić jedną rzecz? Chodzi mi o pole widzenia na 50mm w porównaniu z innym obiektywem. Ja porównałam u siebie 17-55 na 55mm i Sigmę 50-150 na 50mm. I jestem zdumiona, bo sigma jest wyraźnie węższa (pomimo, że teoretycznie Canon powinien być - 55mm a 50mm). Różnica jest na tyle duża, że powtórzyłam to dwa razy. Na oko to jest 10-15mm ogniskowej.
    Porównywałaś dla dalekich, czy bliskich kadrów? Pamiętaj o innej pozycji źrenicy obiektywu.

zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Porównywałaś dla dalekich, czy bliskich kadrów? Pamiętaj o innej pozycji źrenicy obiektywu.
    Zdjęcia obiektów oddalonych około 2-2,5 metra. Ostrzyłam na statywie na LV doostrzając ręcznie (eksperyment miał też pokazać, co ostrzejsze: C czy S :wink: ). Nie zauważyłam różnicy w polu widzenia przy kręceniu pierścieniem ostrości. Jeśli metodologicznie wszystko gra, to wychodzi, że ta Sigma to nie 50-150, tylko gdzieś 65-xxx? Kolejna ich ściema

BTW. Cóż to "źrenica obiektywu"?
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta

BTW. Cóż to "źrenica obiektywu"?
    Chodziło mi o główny punkt nodalny.

Obiektyw o innej konstrukcji ma ten punkt w innym miejscu. Dla bliskiej odległości ostrzenia takie drastyczne różnice mogą wynikać z innego położenia tego punktu (np. w teleobiektywie jest dalej od płaszczyzny filmu-matrycy). Oczywiście nominalne ogniskowe obiektywów nie są podane dokładnie, ale różnica nie powinna być większa niż 10-15%.
    Fotograf platoniczny

Uprawnienia umieszczania postów