Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    Hym nie chcę teraz głupot wymyślać ale coś mi się tłucze po głowie że nikon zawsze naświetlał "na jasne partie" tak aby nie było przepałów, a z cieni już można sobie wyciągać.
    W D70 nawet zafixował (na stałe) -2/3EV
    Nowsze Nikony (np. D3) mają imho wzorową implementację funkcji autoiso i imho naświetlają w punkt.

Ale obrabiając rawy z 40 i 50D w cieniach miałem taki banding ze niz się nie dało pokombinować. Pierwsza myśl.. co to za syf..? przecież w nikonie tego niema.
    Jest, tylko, że wyżej i nie poziomy a pionowy - w necie sampli tony. Ukrytym bonusem takiego braku bandingu niżej jest... detal
    W D3s sytuacja pod tym względem wygląda troszkę lepiej, ale nie jest jeszcze idealnie.

Jakoś w 5Dmk1 takich cyrków nie widziałem. I szczerze mówiąc wolałbym wydać kasę właśnie na niego zamiast na 7-ke. Choć pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi.
    Po pierwsze w 5D classic też występuje banding, po drugie 7D to ma być idealne uzupełnienie 5D, po trzecie pierwszym cmosem Canona, bez bandingu* jest sensor z... 7D.

Tu masz 12800, f/2.8 i 1/10 sekundy, crop z 7D
    http://img691.imageshack.us/img691/4358/64056345.jpg

* - w 7D też jest, ale bardzo wysoko (12800) i to podczas nieudanej ekspozycji.

BTW. To wątek o 7D...
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 19-01-2010 o 12:54
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    W D70 nawet zafixował (na stałe) -2/3EV
    Nowsze Nikony (np. D3) mają imho wzorową implementację funkcji autoiso i imho naświetlają w punkt.
    Tu się w pełni zgodzę.

Chwila bo trochę mnie źle zrozumiano chyba. Ja nie twierdzę ze w 7D jest banding, tylko ze DR trochę słaby. A w 50D odwrotnie.
    Na tyle co się 5-tką bawiłem to nie rzuciło mi się w oczy żeby banding był ale skoro mówicie że jest to pewnie jest więc sory a OT.

Wracając do tematu 7ki. Czy gdzieś wcześniej ktoś pisał może ile daje radę zdjęć zrobić na jednej baterii zdjęć?

Uprawnienia umieszczania postów