Pokaż wyniki od 1 do 10 z 86

Wątek: #51 Ustawiane ekspozycji i system strefowy.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ustawianie ekspozycji a „System Strefowy”.

System strefowy.

System strefowy został opisany w tak wielu miejscach, że aż wstyd mi o tym pisać. Szczegółowy opis systemu strefowego nietrudno znaleźć w Internecie (np. http://www.cdrom.pl/index.php?title=...ystem_strefowy) więc tu napiszę najkrócej jak można.

Strefy zostały wymyślone na potrzeby fotografii czarno białej ale z powodzeniem można je stosować w kolorowej fotografii cyfrowej.

Strefy dzieli od siebie dokładnie 1EV (jeden f-stop) odbijanego światła. Środkowa strefa („5”) to 18% odbitego światła. To neutralna szarość.

Na powyższym obrazku strefy są zgodne z normą ANSI – V strefa to 12% R=G=B = 102 (!)

Mamy dziewięć stref. Strefa Zero to czerń całkowita (RGB 0,0,0) a Dziewiąta” to całkowita biel (255,255,255) – w obydwu brak jakichkolwiek szczegółów – obydwie strefy możemy sobie spokojnie darować.
    Witam.
    Nie wiem czy dobrze liczę, ale od 0 do 9 jest 10, a nie 9.
    W powyższym linku (www.cdrom.pl/itd...) strefy zaczynają się od 1, nie od 0 i strefa 5 leży dokładnie pośrodku (cztery po lewej i cztery po prawej)

Pozdrawiam i od dłuższego czasu podziwiam pana Janusza.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dkotarba Zobacz posta
    Witam.
    Nie wiem czy dobrze liczę, ale od 0 do 9 jest 10, a nie 9.
    W powyższym linku (www.cdrom.pl/itd...) strefy zaczynają się od 1, nie od 0 i strefa 5 leży dokładnie pośrodku (cztery po lewej i cztery po prawej)
    Tak naprawdę oryginalny system strefowy Adamsa miał 11 stref od 0 do 10. Całkowita biel jest w strefie 10, a czysta czerń w strefie 0.

Uprawnienia umieszczania postów