Mam 3 Atlasy wydane przez Multico jeden do określana roślin i zwierząt , drugi do samych zwierząt, a trzeci to atlas owadów i to właśnie ten ostatni narobił mi największego mętliku w głowie. Jest tam opisanych wiele gatunków np koników polnych, a nie ma niektórych owadów, które możemy spotkać na co dzień. Nie jestem entomologiem tylko fotoamatorem stąd mogę robić błędy w nazewnictwie za co z góry przepraszam. Mimo, że nie mam fachowego wykształcenia w temacie owadów to uważam, ze warto wiedzieć co jest na zdjęciach i dlatego staram mniej lub bardziej trafnie identyfikować za pośrednictwem posiadanej literatury to co jest ich tematem. Czasem jest to trudne bo wątpliwości mają znawcy tematu, więc co tu mówić o takim laiku jak ja. Myślę, że ewentualne potknięcia w identyfikacji są do wybaczenia bo w końcu jesteśmy na forum fotograficznym, a nie biologicznym.
Do znawców tematu mam pytanie jak nazywa się ten owad:
http://img35.imageshack.us/img35/9178/64745803.jpg można go spotkać na liściach wierzby.
1. 02 Szablak krwisty ( według mnie)
2. 02 Perłowiec malinowiec na szczeci
3. 02 Ważka
Zdjecie nie z Tamrona a z 70-300IS Canona
4. 02 Pąki w zieleni
5. 02 Jesienny liść
Zdjęcie z 70-300IS, światło zastane.
Uporządkowałam trochę wątek i wgrałam ponownie zdjęcia, które były w starszych postach a, które zniknęły po wykasowaniu ich z serwera. Teraz już wszystko powinno być w miarę ok.
Wracając do mojego pudełkowego dyfuzora to jego wylot jest zakończony kalką techniczną i to ona ma za zadanie zmiękczać światło, muszę ją właśnie wymienić na nową bo niestety poprzecierała się w niektórych miejscach.