Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Psychodeliczne kolory w PS po oprofilowaniu monitora

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    ..... Potem zrobiłem poprawkę zmieniając temperaturę bieli na 6500K i system zaczął wyglądać poprawnie - tego profilu używam.
    Z resztą, ja rozumiem jakby profile były złe i zdjęcia wszędzi......
    Noooooo... a jak tą poprawkę zrobiłeś? Spyderem? Czy po prostu zmieniłeś ustawienia monitora? Jesli zmieniłeś ustawienia monitora to całe profilowanie jest nic nie warte.

.... Po konwersji do przestrzeni labu i wykonaniu odbitek, widzę je tak jak w "save for web".
    To jest jakies pomiesznai z poplątaniem :-) nic tu się kupy nie trzyma.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 12-01-2010 o 19:42 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Noooooo... a jak tą poprawkę zrobiłeś? Spyderem? Czy po prostu zmieniłeś ustawienia monitora? Jesli zmieniłeś ustawienia monitora to całe profilowanie jest nic nie warte.
    Nie zmieniłem ustawień monitora laptopa, bo się nie da - nie bezpośrednio. System wprowadza korektę ustawień matrycy tak aby pasowały do zadanej temperatury - w wypadku laptopa, pasują. Zmierzona wyszła taka jak zadana. W wypadku LG ustawiona w monitorze to 7300, wtedy spyder pokazywał 6500 (a 8500 wychodzi jak 7300), ale tam mam ten sam problem. W systemie kolory są po wprowdzeniu profilu do ustawien systemu (przynajmniej na oko) ok, a w PS wtedy się robią dziwne. Bez profilu i w PS i w systemie są dziwne.

To jest jakies pomiesznai z poplątaniem :-) nic tu się kupy nie trzyma.
    A ja z tym muszę żyć, to jest dopiero zabawa. ;P

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sądząc po zdjęciach które pokazałeś i tym co pod nimi napisałeś (...z pomarańczowego mam czerwony...) to Twój monitor (trzymajmy się monitora bo wtrącasz ciągle tego lapka co to podobno jest OK) pokazuje Ci zupełnie co innego niż widzę na moim skalibrowanym wide gamut. W żadnym wypadku nie widzę pomarańczowego a czerwony jakoś bliżej do rudo-kasztanowo (może z lekkim odcieniem czerwieni).

Oprofiluj monitor - a najlepiej poproś kogoś kto to umie robić żeby Ci pokazał jak to robić. To co masz na dziś to kaszana.

Janusz,

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Oprofiluj monitor - a najlepiej poproś kogoś kto to umie robić żeby Ci pokazał jak to robić. To co masz na dziś to kaszana.
    Się zrobi. Bo w sumie to mnie tylko dziwi czemu system kolory zmienił, a PS zmienił je w jeszcze inny sposób. I się rozjechało.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....Bo w sumie to mnie tylko dziwi czemu system kolory zmienił, a PS zmienił je w jeszcze inny sposób. I się rozjechało.

Nie sposób rzetelnie odpowiedzieć na to pytanie bez dostępu do Twojego komputera. Masz coś łokropnie pokopane z profilami, kalibracją, nastawami i pewnie samym systemem. Niestety moja szklana kula w tym przypadku odmówiła współpracy - jedyne co powiedziała to: "wszystko źle" :-)

Janusz,

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Nie sposób rzetelnie odpowiedzieć na to pytanie bez dostępu do Twojego komputera. Masz coś łokropnie pokopane z profilami, kalibracją, nastawami i pewnie samym systemem. Niestety moja szklana kula w tym przypadku odmówiła współpracy - jedyne co powiedziała to: "wszystko źle" :-)
    Pomoc zdalna w niestandardowych problemach prawie nigdy nie jest skuteczna. ;P W każdym razie dzięki za opinię, poszukamy na miejscu jakiegoś "kolorowego speca", może coś poradzi. Ewentualnie będę walczył z tworzeniem profili aż w końcu zaczną pasować.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja na nigdy nie kalibrowanym Eizo S1932 też nie widzę pomarańczowego ... różnice w odcieniach rudego oczywiście są ... góra bardziej jaskrawa, dół ciemniejszy rudy.

Jesteś na 100% pewien że masz dokładnie ten sam profil w systemie i PS ?

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Ja na nigdy nie kalibrowanym Eizo S1932 też nie widzę pomarańczowego ... różnice w odcieniach rudego oczywiście są ... góra bardziej jaskrawa, dół ciemniejszy rudy.
    Wiesz, ja jestem jak typowy facet, kolorów nazywam 16, i "śliwka" jest dla mnie owocem (vide "rudy" jest dla mnie formą pomarańczu). Mniejsza o nazwy, ja tylko chciałbym wiedzieć skąd się bierze różnica miedzy kolorami w całym systemie a tymi w PS ;P

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Jesteś na 100% pewien że masz dokładnie ten sam profil w systemie i PS ?
    Jestem pewien, poza tym problem nie tylko PS dotyczy, użyłem go jako głównego i najdokuczliwszego przykładu.

No ale biorąc pod uwagę doświadczenie Pana Janusza, jestem skłonny stwierdzić, że skopałem robiąc profil spyderem (choć nie do końca wiem co). Ale robiłem to pierwszy raz, więc mój błąd jest dość prawdopodobny.

Uprawnienia umieszczania postów