Strona 19 z 47 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 462

Wątek: Nissin Speedlite Di622

Domyślnie niedoświetla na wprost

Witam,

Zakupiłem te lampę pare dni temu, jednakże mam problem, otóż przy błysku na wprost wszystkie zdjęcia są niedoświetlone. Muszę wprowadzać ręczną korektę +2/3 a nawet +1. Aparat to EOS400D z obiektywem Canon EF-S 18-55mm IS.

Przy błysku z odbicia zdjęcia wyglądają na doświetlone, tu jestem raczej zadowolony. Przy błysku z odbicia zoom lampy (jak pisze instrukcja) ustawia sie na 50mm - czyżby zatem był problem z ustawieniem zooma przy błysku na wprost, czy ten typ tak ma? Generalnie widze (i słyzsę) że zoom w lampie pracuje, więc nie wiem co to może być... Dodam,że niedoświetlone zdjęcia wychodzą przy ustawieniu obiektywu na szerokokątny (18mm).

Drugi problem to korzystanie z funkcji FEL (flash exposure lock). Przy użyciu tej funkcji zdjęcia znowuż sa zawsze przepalone, tak jakby lampa waliła pełną mocą, nie biorąc pod uwage przedbłysku z FEL. Czy ten typ tak ma, czy możecie podzielić się podobnymi spostrzeżeniami co do pracy tej lampy? Do tej pory pracowałem z wbudowaną lampą i tu aparat nie ma żadnych problemów z dobraniem poziomu błysku. Nie wiem czy mam odsyłac Nissina do naprawy, czy może są jakieś specyficzne ustawienia aparatu o których nie wiem ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikie Zobacz posta
    Witam,

Zakupiłem te lampę pare dni temu, jednakże mam problem, otóż przy błysku na wprost wszystkie zdjęcia są niedoświetlone. Muszę wprowadzać ręczną korektę +2/3 a nawet +1. Aparat to EOS400D z obiektywem Canon EF-S 18-55mm IS.

Przy błysku z odbicia zdjęcia wyglądają na doświetlone, tu jestem raczej zadowolony.
    1. Pokaż zdjęcia.
    2. Jak tam histogramy?
    3. Przypuszczam, że w jednym i drugim przypadku są "dobrze" naświetlone. Przy mocnej lampie na wprost motyw główny będzie o wiele mocniej naświetlony od tła. Pomaga tryb M i... odbijanie, które i tak stosujesz
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

1. Zdjecie w trybie P, ogniskowa 18mm, błysk na wprost (jak dla mnie niedoświetlone):

2. To samo zdjęcie, ogniskowa 18mm, dodałem tylko korektę flasha +1:

3. Ten sam kadr, ogniskowa 18mm, błysk na sufit, bez korekty flasha:

4. Ogniskowa na 55mm, bez korekt, błysk na wprost (jak dla mnie niedoświetlone):

5. Ogniskowa na 55mm, korekta +1, błysk na wprost (tu chyba ciut za mocno, aczkolwiek histogram nie sięga prawego krańca; pewnie korekta na +2/3 wyszlaby lepiej dla oka):

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Wszystkie z wyjątkiem 5 są mocno niedoświetlone. Co ciekawe, wygląda, że zdjęcia z lampą na wprost są niedoświetlone mniej więcej o tyle samo, co te z lampą odgiętą - po prostu w nich światło lampy nie wypełnia kadru.
    Wygląda, jakby coś nie tak było z tą lampą/aparatem/pomiarem. Masz możliwość podpięcia innego egzemplarza lampy, albo lampy do innego body?
    zdRAWki
    EDIT: co zastanawiające - w 1 nie ma nigdzie odblasku lampy- co jest dosyć dziwne - może daje przedbłysk, ale nie strzela błyskiem głównym?
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Wszystkie z wyjątkiem 5 są mocno niedoświetlone. Co ciekawe, wygląda, że zdjęcia z lampą na wprost są niedoświetlone mniej więcej o tyle samo, co te z lampą odgiętą - po prostu w nich światło lampy nie wypełnia kadru.
    Wygląda, jakby coś nie tak było z tą lampą/aparatem/pomiarem. Masz możliwość podpięcia innego egzemplarza lampy, albo lampy do innego body?
    zdRAWki
    EDIT: co zastanawiające - w 1 nie ma nigdzie odblasku lampy- co jest dosyć dziwne - może daje przedbłysk, ale nie strzela błyskiem głównym?
    Niestety nie mam innej lampy ani body. To moja pierwsza lampa tego typu (nie biore pod uwage tych z lat '80 w połączeniu z Praktika
    Edit: Jestem z Wroclawia - moze ktos podpowie czy w jakims sklepie jest mozliwosc swobodnego potestowania tej lampy na swoim aparacie? Raczej nie bede kupowal drugiej, ani aparatu kolejnego tez nie mam w planach No chyba ze odesle do serwisu, nie wiem tylko czy jeśli powiedzą że lampa jest OK to czy nie obciążą mnie jakimiś kosztami bezpodstawnej reklamacji?

Robilem jeszcze pewne proby na ktorych w kadrze mam lustro. Jesli zdjecie robie tak by lampa nie odbila sie w lustrze to efekt mam taki jak powyzej, czyli takie powiedzmy "lekkie" niedoswietlenie. Jesli teraz ustawie lustro tak by odbila sie w nim lampa, to cale zdjecie jest mocno niedoswietlone - zakladam ze wynika z tego, iż działa przedblysk pomiarowy (skoro odbita lampa w lustrze daje duzo swiatla, to moc blysku glownego jest ustawiana na o wiele mniejsza).

Co do zdjecia 1. - nie bardzo rozumiem gdzie mialby byc odblask lampy? Zdjecie robione jest pod kątem w stosunku do szyb i ścian, nie ma bezpośredniej powierzchni odbijającej na wprost...
    Ostatnio edytowane przez mikie ; 11-01-2010 o 11:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikie Zobacz posta
    Co do zdjecia 1. - nie bardzo rozumiem gdzie mialby byc odblask lampy? Zdjecie robione jest pod kątem w stosunku do szyb i ścian, nie ma bezpośredniej powierzchni odbijającej na wprost...
    True, może pochopny wniosek. Na pierwszy rzut oka w TV powinno się coś odbić ;-)
    zdRAWki
    PS niestety ja nie pomogę z podmiankami i testami (KRK, nie Wro)
    Fotograf platoniczny

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej!
    też mam nissina i zauważyłem że lekkie niedoświetlenie to jego bolączka.
    Żadko zdaży się na wprost a częściej przy odbiciu od ściany bądź sufitu (daje wtedy +1/3 a czasem nawet +2/3). Dziś porównam go z ex580 ale wydaje mi się że taka różnica jest do przyjęcia gdy korzysta się z niesystemowej lampy. U Ciebie jednak przy korekcji +1EV to już chyba coś nie tak... szczególnie strzelając na wprost. Przejdź się do sklepu i sprawdź inny egzemplarz.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja mialem kiedys podobne wrazenie korzystajac z 18-55, ale z lampa 430ex - wygladalo to tak, jakby przyslona domykala sie bardziej niz powinna, bo z innymi obiektywami doswietlenie lampy bylo prawidlowe...

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Koniecznie wymień tę lampę.
    Ja miałem podobnie:
    Bez korekcji błysku nie doświetlała kompletnie a z korekcją (np. +1EV) wariowała - kadry były przepalone albo niedoświetlone.
    Lampę odesłałem do sprawdzenia i okazało się, że faktycznie coś jest nie tak.
    Dostałem nowy, przetestowany egzemplarz i działa bez zarzutu.
    Bez korekcji poprawnie naświetla kadry.

Domyślnie

Sorry za może "głupie" pytanie .. A co to jest "kukułka" ??

J.

Cytat Zamieszczone przez Mecowhy Zobacz posta
    Stąd też moje pytanie. Jestem skłonny stracić gwarancje i przerobić lampę by funkcjonowała z radiowymi wyzwalaczami. Problem w tym że nie działa z wszystkimi. Niestety nie znalazłem informacji czy zadziała z wyzwalaczami które są dostępne w Polsce (z PT-04 ponoć nie działa).

Strona 19 z 47 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów