Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: 50d - sRAW RAW - czumy i zakres tonalny

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    nie musisz, napisałem, bo widzę na swoich zdjęciach. Ostrość jest zdecydowanie lepsza na 5D, ale ten sam kadr tym samym obiektywem na 50D rejestruje więcej szczegółów, szczególnie w przypadku dobrego obiektywu.

Podaj linka do większych fotek chętnie tez rzucę okiem. Jeśli to nie problem oczywiście.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Podaj linka do większych fotek chętnie tez rzucę okiem. Jeśli to nie problem oczywiście.
    niestety moje do pokazania publicznego nie nadają się, musiałbym kombinować z wycinaniem kadrów (na miejscu u mnie nie ma problemu), ale może Ty pokażesz swoje z większą ilością detalu na tym samym kadrze z 5D vs 50D też chętnie zobaczę. Możliwe, że 5D którym fotografowałeś jest tak dobry, albo mój 5D tak słaby.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Nie mam żadnych fotek z tych aparatów, także nici z porównań

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    A czego to miało dowieść ? Że przy przeskalowaniu w górę tracisz detal ? ...
    A jak chcesz porównywać obrazki z matryc o różnych rozdzielczościach? Trzeba przeskalować albo w górę albo w dół żeby takie porównanie miało jakiś sens.

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    No dobra, ale co z tego wynika? Różnica między używanym 40D a używanym 50D to coś koło tysiaka, warto czy nie, mając 450D?
    Z tego co ja widzę w ogłoszeniach to różnica to ok 500zł.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    A jak chcesz porównywać obrazki z matryc o różnych rozdzielczościach?....
    Takie porównania w ogóle nie mają sensu - czego to miało by dowodzić? Chyba tylko, że jeden aparat ma większą rozdzielczość niż drugi co i tak wiadomo bez porównań... To coś jak porównywanie TIRa ze 126P. Obydwa mają cztery koła, obydwa są samochodami a pozostałe porównania są do niczego. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

Oczywiście, że mają sens. Przecież o tym jest wątek.... czyli wg Ciebie można go usunąć? ;-)

Jeśli nie, to odpowiedz na moje pytanie

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Oczywiście, że mają sens. Przecież o tym jest wątek.... czyli wg Ciebie można go usunąć? ;-)

Jeśli nie, to odpowiedz na moje pytanie
    Najpierw odpowiedz mi na pytanie który samochód jest lepszy fiat 126p czy TIR Scania.

Janusz,

Uzależniony

Domyślnie

Ale pod jakim względem (przyspieszenie, ładowność?)

Tutaj kryterium jest jasne - ilość detali widoczna na zdjęciu i SNR. Tak więc słaba analogia

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...Trzeba przeskalować albo w górę albo w dół żeby takie porównanie miało jakiś sens......
    ....
    Tutaj kryterium jest jasne - ilość detali widoczna na zdjęciu i SNR.....
    Jak można porównywać ilość detali i SNR po przeskalowaniu. Cały czas do tego się odnoszę. :-) To niestety porównanie wielbłąda z kangurem. Na bardzo upartego można by porównywać cropy 100% ale po skalowaniu to już albo TIR albo mały fiat - jak dobrze przeskalować malucha to pewnie i TIR Scania by wysiadła. :-)

Wątek jest o porównaniu 40D i 50D. Niestety aparatów tak łatwo porównać się nie da bo jak ładnie zauważyłeś przy porównywaniu aut "...Ale pod jakim względem..." (cena, SNR, rozdzielczość....) duuuuużo tego. To pytanie z gatunku który aparat robi lepsze zdjęcia, 1Ds3 czy 300D? Hmmmmm... widziałem genialne zdjęcia z 300D i knoty z 1DS3 :-)

Janusz,

Uzależniony

Domyślnie

No właśnie o to chodzi, że wg mnie porównywanie cropów 100% nie ma sensu. Wtedy najlepiej i pod względem detali i szumów i SNR wypadłby aparat z matrycą VGA.

I wątek nie jest o porównaniu aparatów tylko samych matryc pod jednym konkretnym kryterium szumów. Czyli porównujemy szum opon tira i malucha

PS: A na porównanie odbitek dajmy na to 25x38cm w 300dpi byś się już zgodził? Bo co niby zrobiłaby maszyna ze zdjęciem z 40D jak nie przeskalowała je w górę... dokładnie to samo.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów