Pokaż wyniki od 1 do 10 z 301

Wątek: [minitest] TAMRON 17-50 2.8 VC

Mieszany widok

Domyślnie

Cichy no ale jak Ty oceniasz roznice miedzy tymi szklami?? Masz porownanie, uwazasz ze warto dolozyc do wersji ze stabilizja czy nie?? Jestem zainteresowany tego typu szklem pod Canona.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cra89 Zobacz posta
    Cichy no ale jak Ty oceniasz roznice miedzy tymi szklami?? Masz porownanie, uwazasz ze warto dolozyc do wersji ze stabilizja czy nie?? Jestem zainteresowany tego typu szklem pod Canona.
    Czytaj #1
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Czytaj #1
    Witam

Szykuje się do zakupu 17-50VC na twojej aukcji. Wiem juz że mydlanego egzemplarza nie trafię, ale co z FF, BF ? Sprawdzisz obiektyw na 17 i 50 ?
    Juz sobie sam odpowiedziałem
    Ostatnio edytowane przez Tom77 ; 27-02-2010 o 19:51

Domyślnie

No właśnie, Panie Cichy. Też bym się przymierzał do zakupu u Pana, ale martwi mnie nieco ryzyko FF / BF szkiełka.
    Szczerze, nie wiem jak to z tym jest - powiedzcie, to w 100% zależy od body?

Bo na logikę biorąc, obraz przechodzący przez szkła ogniskować musi się idealnie na matrycę. Korpusy na matryce APS w Canonach są chyba wszystkie tak samo zbudowane jeśli chodzi o odległość gwint - sensor, więc jeśli występuje jakieś FF/BF to na moją głowę na każdym body...

Tak w ogóle witam serdecznie Wszystkich.
    Trochę musiałem się naszukać, by zapytać/powiedzieć coś czego jeszcze tu niema. Ogromna kopalnia wiedzy, w Canonie siła!
    Ex-`pracownik` Canon Polska.
    • Canon 40D • Tamron 17-50 VC • Helios 58mm f/2 • Canon Deluxe 10 EG • REVUEtron c35s • Raynox DCR250 • 250, 500, 1000W •
    http://sobiech.deviantart.com
    http://NFSPlanet.pl

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sobiech Zobacz posta
    No właśnie, Panie Cichy. Też bym się przymierzał do zakupu u Pana, ale martwi mnie nieco ryzyko FF / BF szkiełka.
    Szczerze, nie wiem jak to z tym jest - powiedzcie, to w 100% zależy od body?

Bo na logikę biorąc, obraz przechodzący przez szkła ogniskować musi się idealnie na matrycę. Korpusy na matryce APS w Canonach są chyba wszystkie tak samo zbudowane jeśli chodzi o odległość gwint - sensor, więc jeśli występuje jakieś FF/BF to na moją głowę na każdym body...
    Lustrzanki nie ostrzą matrycą, tylko modułem AF, złożonym z wielu sensorów. Matrycę masz przecież w czasie ostrzenia zasłoniętą migawką. Rozkalibrowany aparat łapie ostrość w module AF w miejscu, w którym na matrycy nie jest ostro.

Może to być konsekwencją wad optycznych szkła, choć nikt co ciekawe nie pisze że FF/BF jest związany z konkretnym punktem AF (moim zdaniem powinien).

Mikroregulacja (np. w 50d) to możliwość zmiany położenia modułu AF (chyba że się mylę, poprawcie mnie)
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów