Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 89

Wątek: Lampa pierścieniowa makro

Domyślnie

a ja bym chciał zobaczyć jakieś portrety
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko

Coś już napisał

Domyślnie Makro - mały koszt, bdb wynik, Canon, obiektyw i lampa

Hej,

Aparat to Canon 300D,
    zainteresowała mnie lampa
    http://www.allegro.pl/item491665049_..._400d_40d.html

co o niej myślicie?

a do tego .. co wybrać:

mam do dyspozycji Kitowy obiektyw - mogę za 50zł dokupić i odwrócić Heliosa 44-m4, dodać pierścień makro 10x i jakoś prowizorycznie przyczepić tą lampę - podobny zestaw ma kolega i działa super i tanio.

druga możliwosć to mój kit albo np 50mm 1.8 Canona, mieszek i ta lampa na gwincie Kita

W obu przypadkach automatyki brak, AF ręczny, ale nie przeszkadza mi to..

Który przypadek dałby lepsze wyniki? Powiększenie, jakość...
    btw: jeśłi ktoś wie, jak można by wyliczyć skalę powiększenia...?
    Canon eos

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

będziesz miał winietę spora lepiej dołożyć ze 100 zł. kupić jakąś 90mm i wtedy nie masz już winiety i odwzorowanie chyba 1:1 ja mam zastawik kita + Helios inaprawde efekty sa świetne ale ta winieta troche denerwuje.... :/

a co do tej lampy to w tym zestawie nie dasz rady zamontowac bo już musisz dac pierścień odwrotnego mocowanie więc ringa nie będizesz miał na co wkręcić musisz zrobić sobie wtedy taki tani dyfuzor na wbudowaną lampe jak chcesz to podeśle ci stronke jak można coś takiego zrobić
    Ostatnio edytowane przez adino ; 06-12-2008 o 13:31

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sama lampka chyba ciekawa, dedykowana do Canona więc automatyka flesza będzie w pełni działać.
    Ja widzę jedną wadę - średnicę 52mm. W kombinacji z odwrotnym Heliosem na pewno to nie przeszkodzi ale już np. jeśli zachcesz kupić sobie obiektyw makro (np 100-kę Canona czy 90 Tamrona) może dochodzić do niepożądanego winietowania. Oba te obiektywy mają większą średnicę gwintu filtra niż lampa. Są pierścienie przejściowe, nie w mocowaniu problem ale właśnie w tym winietowaniu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Sama lampka chyba ciekawa, dedykowana do Canona więc automatyka flesza będzie w pełni działać.
    Ja widzę jedną wadę - średnicę 52mm. W kombinacji z odwrotnym Heliosem na pewno to nie przeszkodzi ale już np. jeśli zachcesz kupić sobie obiektyw makro (np 100-kę Canona czy 90 Tamrona) może dochodzić do niepożądanego winietowania. Oba te obiektywy mają większą średnicę gwintu filtra niż lampa. Są pierścienie przejściowe, nie w mocowaniu problem ale właśnie w tym winietowaniu.
    moze i się myle ale własnie od 90mm winieta znika

a co do mocowania ringa to w jakim miejscu??
    do kita dajesz pierścień odwrotnego mocowania i podpisasz heliosa odwrotnie i tam juz nie ma miejsca nakolejny pierścień..... a z przodu(czyli tyłu :P) heliosa nie ma nawet 50mm

Coś już napisał

Domyślnie

Hej,

Tak, to prawda, że nie ma nawet 50mm ale zawsze można by coś zaimprowizować

Lekka winieta mi nie przeszkadza, z odwróconego obiektywu z tekturową lampą błyskową o której pewnie piszesz, zdjęcia wychodzą super, trzeba wycinać tylko rogi zdjęć bo tam są czarne.. Mam sporo megapixeli, zależy mi na ostrości przede wszystkim... więc i światło musi być bomba. Potem się będzie wycinać.

Jeśli masz jakiś tani projekt ale taki, który naświetli obiekt ze wszystkich stron, tak jak ta lampa a nie tylko z góry (lampa tekturowa)to podaj linka

Faktycznie, jeśli lampa ma 52mm to może być problem jeśli obiektyw ma większą średnicę, bo chyba część obszaru będzie zasłonieta przez lampę???

Najlepsza byłaby lampa taka z np. dwoma łapkami błyskowymi montowanymi bezpośrednio na coś co jest przykręcone na gwint filtra.... i to coś miałoby wtedy rozne średnice - byłby wypas, wizdiałem coś takiego ale za 2000zł
    http://www.allegro.pl/item492765388_...klep_wawa.html
    Ostatnio edytowane przez herbatniczek ; 06-12-2008 o 14:15
    Canon eos

Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez herbatniczek Zobacz posta
    Jeśli masz jakiś tani projekt ale taki, który naświetli obiekt ze wszystkich stron, tak jak ta lampa a nie tylko z góry (lampa tekturowa)to podaj linka [/url]
    heh no właśnie o tym pisałem niestety chyb jeszcze nikt nie wymyślił nic lepszego za grosze ale mozna by wykombinowac na zasadzie luster tylko że to było by nie warte zachodu :P

chcesz mieć naświetlone z wszystkich stron to chyba na takie cacko jestes skazany :P

piotrglab
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez herbatniczek Zobacz posta
    Faktycznie, jeśli lampa ma 52mm to może być problem jeśli obiektyw ma większą średnicę, bo chyba część obszaru będzie zasłonieta przez lampę???
    Też się nad tą lampą zastanawiałem.
    Co do problemu winietowania, zrobiłem eksperyment. w kartonie wyciołem otwór o średnicy 38mm i wstawiłem za filtr 58 (obiektyw kitowy). Dla ogniskowej 18 winietowanie jest wyraźne, ale dla 55 żadnego - w zasadzie już koło 35 nie widać. Dla mnie wniosek jest że winieowania nie powinno być.

Inna sprawa to zamontowanie tej lampy na gwincie M42 (odwrotnie zamocowany stary obiektyw pentacon). Pytałem o redukcje do takiego mocowania w kilku sklepach internetowych i nikt tego nie ma. Można spróbować jakąś prowizorkę zrobić.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

lampa Delta Di980 - miał ktoś, jak to sie sprawuje? warto dopłacać, czy lepiej drf-14?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    lampa Delta Di980 - miał ktoś, jak to sie sprawuje? warto dopłacać, czy lepiej drf-14?
    Kolega używa tej lampy z C450D. Jest początkującym fotografem. Bardzo chwali zarówno samą lampę, jak i przystawkę macro. Ogladałem jego zdjęcia z ta lampą i generalnie wygląda, że da sie tego używać. Ale w ręku nie miałem.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów