Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: #70 Photoshop Tips and Tricks

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar mzieli
    Miasto
    Kraków/Lubin

Domyślnie

Panie Januszu serdecznie gratuluję znalezienia idealnej drogi do każdego początkującego, jestem bardzo wdzięczny.

Przy okazji chciałem zapytać o pewną rzecz. W Bridgu zauważyłem, że po wywołaniu RAWa pewnego obrazka i trzymaniu w tym samym folderze obydwu wersji (CR2 i JPG w moim przypadku), JPG jest w przeglądarce zawsze minimalnie ciemniejszy. Dodam, że w PS nie ruszałem niczego, co miałoby wpływ na jasność, jedynie ewentualna zmiana rozmiaru i konwersja do 8-bit. Czy takie rewelacje to tylko u mnie?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mzieli Zobacz posta
    .....

Przy okazji chciałem zapytać o pewną rzecz. W Bridgu zauważyłem, że po wywołaniu RAWa pewnego obrazka i trzymaniu w tym samym folderze obydwu wersji (CR2 i JPG w moim przypadku), JPG jest w przeglądarce zawsze minimalnie ciemniejszy. Dodam, że w PS nie ruszałem niczego, co miałoby wpływ na jasność, jedynie ewentualna zmiana rozmiaru i konwersja do 8-bit. Czy takie rewelacje to tylko u mnie?
    Rozumiem, że "przeglądarka" to Bridge. Przyczyn może być dużo. Od nieoprofilowanego monitora po.... po prostu tło, które może stwarzać wrażenie, że zdjęcie jest ciemniejsze/jaśniejsze. (domyślam się, że jpeg w bridge'u jest ciemniejszy niż w PS)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Podziękowania

Panie Januszu - pragnę (zapewne nie tylko w swoim imieniu) BARDZO podziękować za przekazywaną wiedzę, za treść i formę ! Nawet nie zdaje Pan sobie sprawy jak wiele Pan Nam wszystkim pomaga. Jeszcze raz wyrazy uznania i podziękowania. Wszystkiego dobrego w nowym roku i nie tylko ...
    Grzegorz.

Uprawnienia umieszczania postów