Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jaki kompakt cena bez limitu, ważna jakość zdjęć nie filmu.

Mieszany widok

PanIks
    Guest

Domyślnie

G11 - został kompaktem roku. Z tymi przysłonkami do sx1 to było z..... przymrużeniem oka . sx1 .... czytałem wiele opini o słabych zdjęciach robionych "na szybko" w niedoświetlonych mieszkaniach. Choć zumm chmmm bardzo by się przydał latem bywam przy rezerwatach /ptaszki/ a zimą narty więc... .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PanIks Zobacz posta
    sx1 .... czytałem wiele opini o słabych zdjęciach robionych "na szybko" w niedoświetlonych mieszkaniach.[...]
    jak mawiają........ - możesz mieć super sprzęt, a i tak s_pierre_dolisz zdjęcie.
    umiejętności nadrabiają wady sprzętu.

Cytat Zamieszczone przez PanIks Zobacz posta
    [..]Choć zumm chmmm bardzo by się przydał latem bywam przy rezerwatach /ptaszki/ a zimą narty więc... .
    też to czytałem, dlatego zdecydowałem się na 20-stkę.

nie zamierzam cię namawiać na żaden aparat, bo jedna połowa i tak ma większą wiedzę, a druga połowa będzie cię namawiać na taki sprzęt, jaki by sobie kupiła

przed tobą trudny wybór [każdy to przerabiał] i moje rady są następujące:
    - jeśli nie bawisz się RAW'ami, to nie przepłacaj [np. G11]
    - możliwość zastosowania dodatkowych akcesoriów [lampa, soczewki tele lub makro, filtry]
    - dedykowany akumulator czy akumulatorki AA

kolejnym kryterium optyka:
    - światłosiła
    - szeroki kąt
    - zoom

idziemy dalej:
    - sam wyświetlacz czy ma mieć również wew. wizjer
    - jakie karty pamięci preferujesz [SD, MS, inne]
    - jeśli nosisz szkła korekcyjne [okulary] zainteresuj się, czy aparat ma możliwość korekcji diotrażu w wizjerze

opinie na temat szumów jakie robi aparat będą podzielone. weź karty pamięci, cztery akumulatorki AA i udaj się do FJ, MM lub innego punktu, który sprzedaje aparaty.
    ten, który przypadnie ci do gustu, weź do ręki, załaduj baterie, jeśli ma dedykowany akumulator, poproś sprzedawcę o ... zasilacz, ładowarkę, załaduj własną kartę pamięci, zrób kilka fotek makro, kilka z zoomem, z lampą i bez - potem w domu obejrzyj a nawet daj do wywołania. to będzie najlepszy test. sam ocenisz czy efekty cię zadowolą tym bardziej, że każdym aparatem będziesz fotografować te same elementy/scenerie.

.... a aparat kupisz tam gdzie ci pasuje

Uprawnienia umieszczania postów