W domowych warunkach to wszystko co błyska i ma regulacje mocy się nada. Ale sensu kupowania 125/250w nie widzę, lampy "naaparatowe" chyba będą mocniej błyskać a zastosowań więcej.
W domowych warunkach to wszystko co błyska i ma regulacje mocy się nada. Ale sensu kupowania 125/250w nie widzę, lampy "naaparatowe" chyba będą mocniej błyskać a zastosowań więcej.
ale lampę "naaparatową" można mieć tylko jedną (czyli też tylko w jednym miejscu), a czasami / zwykle przydaje się więcejPoza tym, nawet najzwyklejsza parasolka czy softbox o wiele bardziej rozproszy światło lub ew. wraz jakimś innym drobnym osprzętem umożliwi jego precyzyjne skierowanie.
Poniżej przykłady fotek z domowego studia na dwie tanie chińskie lampki (projekt kalendarz domowy 2010):
Chyba zartujesz :-| Ws mozna obliczyc na dwa sposoby:
1. Z kondensatora w srodku odpowiedzialnego za ilosc energii
2. Z wielkosci palnika ktory moze wytrzymac okreslony ladunek
Nie wiem jaki kondensator siedzi w 580EX, ale w SB28 siedzi 1300uF na 330V. Nie wiem jaki palnik siedzi w 580EX, ale w SB28 jest bardzo podobny wymiarami.
Z parametrow kondensatora w SB28 wynika ze w najlepszym wypadku (gdy panilk pociagnie energie calkowicie do zera) wychodzi 70Ws. Nigdy nie rozbieralem zadnego EX'a, ale strzelam ze nie ma wiecej niz 120Ws - Po wymiarach palnika
Niestety, na temat kondensatora nie ma niczego w zadnym manualu, ani zwyklym, ani technicznym - tylko numer czesci znanej producentowi.
180Ws to kondensator 3300uF na 330V. A szczerze nie widzialem jeszcze takiego na rynku, a nawet jesli istnieje to to jest straszna kobyla ktora by sie fizycznie nie zmiescila w lampieNawet na stronie Rubycon'a - producenta kondow do lamp blyskowych - najwiekszy to 1500uF z tego co pamietam
![]()
dokładnie tak szacowałem moc lampy, wiadomo ze szacunki nie sa super dokladne ale maja sens
wzielem sobie dane z lampy studyjnej, dla ktorej podana byla liczba przewodnia 58 dla kąta błysku 55 stopnie i dla czulosci ISO 100, lampa taka ma moc 300Ws
55 stopni odpowiada katowi widzenia 42mm
liczba przewodnia 580EX II dla kąta widzenia 42mm to 39
z tego łatwo obliczyć, że 580EX posiada energie błysku 200 Ws
ile w tym prawdy? nie mam pojecia, najlepiej po prostu porownac 580EX z jakas lampa 200Ws
Z liczby przewodniej raczej nie moznaLiczba przewodnia jest zalezna od mocy lampy oraz reflektora, dlatego tez zmienia sie w zaleznosci od zoom'u lampy. A reflektor moze miec takze rozny wspolczynnik odbicia/rozproszenia/rozny kat itp.
Zauwaz ze dla studyjnej przewaznie moc jest podana bez zadnego modyfikatora - sam czysty palnik, lub jakas miska - ktora nie wyglada jak lustro. Wiec tak prosto, jesli miska odbija 70% swiatla to lampa o mocy 300Ws swiatla na palniku da 510Ws idace "w swiat". 300Ws + 70% odbite.
Lampa blyskowa ma odblysnik jak lustro, czyli mozna przyjac ze odbija 98% swiatla. Wiec 300Ws swiatla na palniku da 594Ws idace "w swiat".
Mozna jeszcze policzyc tak, jesli lampa studyjna 300Ws ma LP=55. To znaczy ze z jakims odblysnikiem. Pewnie z czyms co odbija tak jak pisalem z 70% swiatla. Lampa blyskowa ma lustro odbijajace 98% i tez LP=55. Czyli LP Lampy blyskowej = LP studyjnej +30% = 71,5. Tak w przyblizeniu. Ale jak pisalem Ws zawsze sa podawane na palniku, bez zadnego modyfikatora.
Ws to zawsze jest realna ilosc swiatla wydzielona przez palnik - a co dalej z tym zrobisz - to juz Twoja sprawa - czy softbox zabierze swiatlo czy lustro odbije i doda "mocy"
Dlatego Ws liczy sie z pojemnosci i napiecia kondensatora. Bo lampa nie blysnie mocniej niz otrzyma energii.
Jeszcze jakby ktos sie zastanawial ile to jest np 1Ws w przeliczeniu na swiatlo ciagle by miec takie same parametry ekspozycji. 1Ws to ilosc swiatla zarowki swiatla stalego o mocy 1W uzyskana w ciagu sekundy, ale oddana w ciagu - najgorzej 1/100 lub 1/1000 sekundy (nie pamietam dokladnie w jakim czasie lampa blyska ale pamietam ze chyba 1/1000 albo nawet krotszy). Czyli 1Ws to w najgorszym przypadku 100W(1000W) swiatla ciaglegoTo takie luzne obliczenia. Jednak czesto pozwalaja oszacowac moc swiatla w pomieszczeniu w przeliczeniu na Ws :wink:
Moze ktos zmierzyc ta 580Ex w zaokraglonym miejscu gdzie zespol palnika rusza sie gora dol ? Najlepiej ustawic lampe w pion i zmierzyc szerokosc i grubosc lampy w miejscu gdzie sa przyciski do ustawiania pion-poziom - tam znajduje sie kondensator glowny. I wymiary tez pozwola dowiedziec sie czy kondensator dla 200Ws by sie tam zmiescil![]()
Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 04-03-2010 o 00:06
Mogę zmierzyc, ale nie wiem, czy to ma sens, jako taki.
Lampa ma prawie całe menu przebudowane i w zasadzie wszytko zależne jest od wyświetlacza. Można sobie mierzyć, i tak bez rozebrania, do niczego nie dojdziesz. Kondensator może być mały, albo wielki, a wyswietlacz i tak robi swoje. Więc nawet mierząc podstawę do palnika, cięzko określić, czy jest dość miejsca.
Jak sie skończy gwarancja, chętnie zmierzę moją 580exII, ale na razie się wstrzymam![]()
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 04-03-2010 o 01:01
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
a to mi zabiłeś klina :-D
lampa o "mocy" 300Ws (a właściwie o energii błysku 300Ws=300J)
dla uproszczenia zakładam, że palnik jest kulisty i światło jest promieniowane równomiernie we wszystkich kierunkach, tylną połowę palnika otacza jak u Ciebie miska (odbija 70%)
"moc" światła wypromieniowana do przodu:
1/2x300Ws (to światło skierowane bezpośrednio z palnika do przodu) + 1/2x300Wsx70% (światło skierowane do tyłu i odbite) = 255W
Z energii 300Ws "na palniku"nie da się uzyskać większej energii "idącej w świat" - układy odbijające i formujące strumień świetlny nie mogą mieć sprawności 100% i wyższej