Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Jaki program do obróbki zdjęć cyfrowych ?

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Świetny programik, fajnie zautomatyzowane funkcje. Co prawda nie używałem, ale trochę czytałem o nim i zastanawiam się czy go nie kupić córce, teraz używa wersji 2, oczywiście na Mac'u
    pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Elements to nieco okrojona wersja PS'a - w zasadzie na początek w zupełności wystarczy. Canon dołącza go do swoich DSLR'ów wiec kupując 350D albo 20D ma sie toto w cenie aparatu :-)

Janusz

Dopiero zaczyna Awatar Czankra
    Miasto
    Grodzisk Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Elements to nieco okrojona wersja PS'a - w zasadzie na początek w zupełności wystarczy. Canon dołącza go do swoich DSLR'ów wiec kupując 350D albo 20D ma sie toto w cenie aparatu :-)

Janusz
    Ale dołącza wersję 2.0 a nie 3.0
    "Ciężko pracuj i staraj się, jak możesz...wtedy nam pozostałym będzie lżej" - Garfield
    EOS20D | EF 17-40mm f/4L USM | EF 24-105mm f/4L IS USM| 580EX

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cool

Cytat Zamieszczone przez Czankra
    Ale dołącza wersję 2.0 a nie 3.0
    Tak ale... 90% (albo i więcej) korekt w PS to levele i USM wiec po cholere wydawac kupe kasy na PS CS skoro i tak nie wykorzysta sie mozliwosci - przynajmniej na początku. To zreszta regula 99% uzyszkodnilkow Worda czy Excela wykorzystuje mniej niż 1% mozliwosci programow. Z PS zapewne jest podobnie...

Janusz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ponad rok uzywam PS Elements 2.0 i moge o nim co nieco powiedziec... do podstawowych operacji - swietny, lepszy od PS 5.0 i 6.0 ktore rowniez mam (tylko nie pamietam skad, ale mam oryginalne plytki, jedna od G3 na pewno).
    Automatyczne funkcje jak i reczne (levels reczne, color balance tez).
    Duza zaleta jest Browser, i automaty (dla poczatkujacych), pelna obsluga warstw.
    Ma jednak pare waznych mankamentow, ktore przewazyly o zmianie na PS CS :
    - brak obslugi RAW
    - brak pedzla historii (juz PS 6.0 to ma!!!)
    - brak Highlights/Shadows
    - brak pelnej obslugi profili kolorow
    - brak recznej korekcji krzywych
    - brak obslugi 16bit TIFF

Dla podstawowego retuszu - PS Elements jest swietny. Jednak juz zaawansowane wygladzanie (pedzelek historii), dokladne przygotowanie wiekszych wydrukow (obsluga RAW, TIFF 16bit, profili kolorow) czy wyciaganie detali (obsluga RAW, highlights/shadows) - to wady ktore zadecydowaly o przesiadce na PS CS2 u mnie... ale przez rok ponad spokojnie sobie radzilem z Elements 2.0.
    Aha jeszcze jedna wazna jego zaleta nad PS CS i CS2 - dziala (Elements 3 chyba rowniez) pod WinME/98 itp... i to rowniez byla cecha opozniajaca moja przesiadke na PS CS bo nie chcialo mi sie calego systemu zmieniac dla Photoshopa 8)

testorowa
    Guest

Domyślnie

widze ze urzywacie Gimpa,ja go niedawno zainstalowalam (przesiadka z PS), wczoraj chcialm wyciac krzywo wskanowane zdjecia no i niestety 2h sie naszukalam narzedzia do obracania zanaczenia , na pewno wiecie o jakie chodzi bo PS je posiada i ma latwy doniego dostep. niestety w gimpie tego nijak nie moge znalesc. jest takie narzedziew ogole?jesli tak to gdzie?

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

shift+r albo obraz -> przekształcenie -> gilotynowanie albo warstwa -> przekształcenie -> dowolny obrót

Dopiero zaczyna
    Miasto
    podbeskidzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ja używam Gimpa "od zawsze", Photoshopa praktycznie wcale (ale zdarza mi się). Pod względem sposobu obsługi - to w zasadzie tylko kwestia przyzwyczajenia - mi Gimp bardzo odpowiada. Jednak brak 16-bit koloru to jest duży problem i jeden z powodów dla którego czasem się przełamuję i używam RAW - właśnie po to, żeby część obróbki wykonać w 16bit.
    sorry za odświeżenie starego wątku, ale mam pytanie dotyczące powyższego wpisu: czy wczytując raw do gimpa poprzez ufraw, tworząc następnie warstwy, korekcje itp, pracuje się na 16 bitach ?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chaos Zobacz posta
    sorry za odświeżenie starego wątku, ale mam pytanie dotyczące powyższego wpisu: czy wczytując raw do gimpa poprzez ufraw, tworząc następnie warstwy, korekcje itp, pracuje się na 16 bitach ?
    Nie. 16-bit jest tylko do momentu gdy wczytasz obrazek z ufrawa do okienka gimpa.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    podbeskidzie

Domyślnie

czy któryś z darmowych programów "robi" w 16 bitach ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów