Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: G11 i zdjęcia w pomieszczeniu

Domyślnie G11 i zdjęcia w pomieszczeniu

Witam Wszystkich Serdecznie.
    W listopadzie zmieniłem Sony A350 na Canona G11. Nie do końca jednak jestem zadowolony ze zdjęć w pomieszczeniach. Robiłem zdjęcia z różnymi ustawieniami (auto, tematyczny, ISO, program P z lampę i bez lampy). Zawsze jest kiepska jakość. Szumy, nieostre, dziwna "kaszka". Zdaję sobie sprawę, że to chyba kwestia zwiększania wartości ISO, jednak czy tak powinno być? Za chwilkę będą święta, będę robił zdjęcia w nieoświetlonych pomieszczeniach i dlatego proszę o radę. Czy na wewnętrznej lampie w G11 uda mi się zrobić zdjęcie dobrej jakości, czy raczej powinienem kupić lampę zewnętrzną. Jeżeli, tak to jaką? I, jeszcze jedno. Jak można zrobić dobre zdjęcie, aby nie tracić atmosfery niedokońca dobrze oświetlonego pomieszczenia. Mam tu na myśli wieczór wigilijny, gdzie raczej nie używa się pełnego oświetlenia pomieszczenia.
    Dzięki wielkie za pomoc.

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Czy ja dobrze przeczytałem?
    Zamieniłeś lustrzankę na kompakt?
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Miasto
    Bytom/Białystok

Domyślnie

Ciężko będzie sobie poradzić wbudowaną. Najlepiej będzie działała zewnętrzna, najlepiej jakaś dedykowana canonowska z kompensacją siły błysku - ściągasz z siły błysku np 2/3 EV i efekty mogą być naprawdę w porządku, zachowasz atmosferę pokoju + będziesz miał doświetlone to, co chcesz.

Ale fakt, wymiana lustra na kompakt to pomysł bardzo ... oryginalny. Ale widocznie miałeś jakieś powody.

pozdrawiam i życzę wesołych świąt
    ongiś: Zenit 122 - Konica Minolta A200 - Nikon D70 - Sony A100

zdziś: Canon EOS 40D + Canon EF 50mm f/1.8 II + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp + Canon 430 EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez preinwher Zobacz posta
    Czy ja dobrze przeczytałem?
    Zamieniłeś lustrzankę na kompakt?
    Tak. Dobrze przeczytałeś.
    Zmieniłem Sony a350 na canona, gdyż nie chciałem "głębiej" wchodzić (w koszta) w ten system. Byłem pewien, że muszę kupić zewnętrzną lampę błyskową. Nie chciałem również kupować dodatkowego obiektywu. Wiedziałem, że kiedyś zmienię sony na canona i zacząłem od G11. Po, za tym kompakt jest potrzebny. Jadąc z rodziną w góry, na plażę nie chciałem już targać dużego aparatu.
    marcinsteuer, dzięki za radę.

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

możesz sie jeszcze zastanowić nad s90 światło F2.0

A jeżeli chodzi o "Jak można zrobić dobre zdjęcie, aby nie tracić atmosfery niedokońca dobrze oświetlonego pomieszczenia. Mam tu na myśli wieczór wigilijny, gdzie raczej nie używa się pełnego oświetlenia pomieszczenia"

to np. gdybyś miał już zewnętrzną lampę można pokombinować z błyskiem i dłuższymi czasami naświetlania. Postacie fotografowane zostaną oświetlone przerz lampę i będę na zdjęciu ostre i nieporuszone a czasy 1/10sek gwarantują to że pokój będzie dobrze oświetlony
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    możesz sie jeszcze zastanowić nad s90 światło F2.0
    To chyba żarcik. Kolega jest już po zakupie G11, nie przed.

jozeko
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie bo jest to mój pierwszy posta na tym forum.

Jeżeli chodzi o lampę to ja do swojego G11 zdecydowałem się na Nissina 622. Rozważałem zakup 430EXII ale ze względu na to, że nie używam lampy często wybrałem o ponad połowę tańszego Nissina. Lampa trochę "kobylasta" ale całkiem dobrze działa TTL i reflektor można obrócić w dowolną stronę, a przecież głównie o to chodzi.
    Kiedy będziesz fotografował przy ISO 400 zapisująć fotki w RAWie i korzystał z odbitego światła lampy to powinieneś być zadowolony z efektu.

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm ja mam G9, więc to jest dziadek, no i co - do fot w pomieszczeniach tylko RAW, tryb M, czas 1/15 z włączoną stabilizacją, f/2.8 ISO 800 i cykamy, czasem nawet można zejść do ISO 400. Potem zabawa w LR, odszumienie w domenie koloru w Noise Ninja i zdjęcia wychodzą

Żadnej lampy!
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Dopiero zaczyna

Domyślnie

G11 i 580EX czy nawet 430EX będzie bardzo ciekawym połączeniem porównywalnym do malucha ciągnącego lawetę.

Domyślnie

Dzięki za rady. Fajne.
    Maluch z lawetą? Ważny efekt. Jeżeli pociągnie? To, niech tak będzie. Nie mam zamiaru startować z tym zestawem na zawodowych sesjach.
    1/15 z włączoną stabilizacją? No, to chyba sztuka zrobić coś takiego. Ja, przy 1/30 mam poruszone zdjęcie i to nie z powodu moich drżących rąk, ale poruszających się postaci.
    Pytanie. Czy do LR trzeba dokupić jakąś wtyczkę, aby można było obrabiać zdjęcia z RAW, czy wystarczy kupić jedynie LR?
    Zrobiłem dużo zdjęć w czasie mijających świąt i nie jestem zadowolony. Wiem, że mam dobry aparat, a jedynie fotograf do d...y. Chyba jednak zdecyduję się na 430 EXII. Po świętach może stanieją.
    p.s.
    Już wcześniej chciałem przeprosić, ale zapominałem. W drugim poście błędnie napisałem "poza". Niby nic, ale razi.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów