Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Wątek: G11 i zdjęcia w pomieszczeniu

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ralfi_79 Zobacz posta
    Wszystko się zgadza Ale te powyższe dane też wyczytałem gdzieś w jakiś testach aparatu. Sęk w tym, że nie ma tu podanego opóźnienia "Shutter lag - prefocused" dla zdjęć z lampą błyskową. Dlatego właśnie proszę Was (tych którzy mają G11) o opinie jak to jest w praktyce z tą lampą błyskową, czy powoduje takie opóźnienia jak w G7. A pytam bo biorę pod uwagę zmianę G7 -> G11.

Rafał
    Po mojemu nie ma widocznej różnicy z lampą czy bez - oczywiście o ile lampa jest naładowana. To jest oczywiście odczucie subiektywne nie poparte żadnymi pomiarami. Nie miałem G7 więc nie mam referencji. Wręcz wydaje się, że opóźnienie jest mniejsze (niż bez lamy - ale to złudzenie :-) ) bo widać błysk lamy a bez lampy trochę trwa zanim ekran zgaśnie i włączy się dźwięk migawki. Oczywiście dotyczy to strzałów "prefocused". AF dalej jest wolny.

Próbowałem też z lampą zewnętrzną. Bez różnicy. Właściwie jedyna różnica to z lampą zewnętrzną błysk zlewa się w jeden a z wbudowaną, na upartego, można się dopatrzyć obu błysków (na 1/60)

EDIT: mam też wrażenie, że wbudowana lampa niezbyt równo pokrywa klatkę - zwłaszcza na szerokim końcu ale... jak dla mnie wbudowany flash jest "emergency only" :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-02-2010 o 11:41

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dzięki, to jestem już spokojny o pracę lampy błyskowej. Swoją drogą to już niemal byłem zdecydowany na zakup G11 aż tu pojawiła się informacja o Samsungu EX1, który ma się pojawić w sprzedaży w marcu lub kwietniu. Kto wie - może być ciekawszą propozycją niż G11. Ciekawe jaka będzie u nas w Polsce cena Oby szybko po wejściu modelu na rynek pojawił się jakiś miarodajny test.

Rafał

Dopiero zaczyna Awatar fotomate
    Miasto
    Polska Północna

Domyślnie

podobnie było w G10. Tam pomagało robienie zdjęć w trybie Manualnym, balans bieli pochmurno, iso 400, czas i przysłona dobrana do zdjęcia plus błysk dopełniający z lampy błyskowej, na portret 1/3 na większe grono np. przy stole 2/3 i fotki jak ta lala
    EOS 5D mark II | Eg-s | 24-70 2.8 L | 70-200 2.8 L IS | 580 ex II | Lumiquest ProMax | TC-80N3 | Manfrotto 190CXPRO3 460MG | http://fotomate.pl

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów