Pokaż wyniki od 1 do 10 z 124

Wątek: Info dotyczące filtrów

Mieszany widok

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nooo... i przy kolorofonach nadal używałbyś folijki korekcyjnej na lampie?
    A w jakim celu, jeśli światło żarowe jest przygaszone i główne źródło to lampa lub rozstawiony ich zestaw, no chyba że ktoś ma możliwości i warunki mu pozwolą na zastane i na f/1.8 i ISO 3200 Folia, jak rozumiem ma równoważyć WB, w kościele masz światło dzienne i żarowe, a na weselu masz stałe fragmenty: przywitanie, pierwsze toasty, pierwsze tańce, konkursy oczepinowe - na rozjaśnionej sali światłem żarowym - i tu widzę folie. Oczywiście w każdym przypadku warunki mogą być inne, mogą być 2 sale: jadalna i taneczna, może być jasno, może być ciemno, może być i w namiocie weselnym albo i światło fluorescencyjne albo na czerwono jak w b..delu. Jest to kwestia indywidualna, którą i tak należy poznać wcześniej. Bo przecież - niezależnie czy płatne wykonujesz zlecenie czy też jesteś jedynym fotografem u kuzyna, którego nie stać na dobrego fotografa za 3 k, nie możesz pierwszy raz pojawić się na sali razem z goścmi i pośpiesznie ją zwiedzać, czekając na przyjazd młodych. Musisz ją wcześniej zobaczyć, jakie jest światło, gdzie tańczą itp. Jest to ważne, bo może więcej lamp trzeba, a może nie masz sprzętu na wykonanie zadania i tylko pozostanie ci produkowanie gniotów flashując na wprost młodych z odłegłości 1,5 m w ciemnej i małej sali, gdzie od sufitu nie można odbić. Zresztą z racji na doświadczenie doskonalesz o tym wiesz.
    Tomku, a co tak w ogóle naciskasz na śluby i wesela. Ja tu też widze warunki przykładowo na urodziny synka w mieszkaniu, sfotografowanie jego imprezy w przedszkolu, imprezę firmową u znajomego, takie proste luźne repo.
    Hmmm.... to chyba już by było na tyle w temacie...
    Ostatnio edytowane przez lamerok ; 23-12-2009 o 14:52

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok Zobacz posta
    a na weselu masz stałe fragmenty: przywitanie, pierwsze toasty, pierwsze tańce, konkursy oczepinowe - na rozjaśnionej sali światłem żarowym - i tu widzę folie.
    Mhm... pół kroku w jedną i w drugą stronę i już się inaczej światła mieszają. Ale skoro widzisz w takich warunkach folie to nikt Ci nie broni ich używać. Spróbuj - a zobaczysz .

Ja tu też widze warunki przykładowo na urodziny synka w mieszkaniu, sfotografowanie jego imprezy w przedszkolu, imprezę firmową u znajomego, takie proste luźne repo.
    Jak wyżej. W repo ledwo ruch potrafi zmienić balans bieli. RAW jest zupełnie wystarczający a folie się nie sprawdzą w zmiennych warunkach reporterskich. Ale to tylko moja subiektywna opinia...
    Porób w takich warunkach z folijkami i wyrób sobie własną opinię - powodzenia .

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Porób w takich warunkach z folijkami i wyrób sobie własną opinię - powodzenia .
    Cóż tu więcej napisać, racja trzeba popróbować w warunkach, gdzie tylko żarowe jest źródłem, jak będzie zobaczymy (jedna dominanta WB) Ktoś parę postów wyżej napisał, że widzi poprawę. Ale jak u mnie będzie, to na dzień dzisiejszy faktycznie nie wiem.
    Tomek, jaki widzisz sens w studio, jak lampy mają po 5500 K? Poza efektami oczywiście?
    W repo ledwo ruch potrafi zmienić balans bieli. RAW jest zupełnie wystarczający.
    + edytor graficzny do korekty drugich planów, tych zółtych pod halogenami albo to olać po prostu i mieć wielobarwne obrazki
    Tomek mówię tu o dominującej barwie w pomieszczeniu i dostosowaniu się do niej, a nie 100 % jej pokryciu. O ile K zmienia się barwa co krok, w sali / pokoju gdzie jedynym źródłem światła są żarówki?
    Ile czasu zajmuje założenie i zdjęcie folii?
    Ostatnio edytowane przez lamerok ; 23-12-2009 o 18:05

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok Zobacz posta
    Tomek, jaki widzisz sens w studio, jak lampy mają po 5500 K? Poza efektami oczywiście?
    Cóż... masz bardzo stereotypowe rozumienie słowa "studio". Nie będę się rozwodził bo to już OT.

Tomek mówię tu o dominującej barwie w pomieszczeniu i dostosowaniu się do niej
    Ja się dostosowuję jednym klikiem w obróbce RAWa. Ty rób jak uważasz .
    Jeśli Ci wygodniej zakładać/zdejmować folijkę i masz czas na bieżące kontrolowanie kolorystyki i ufasz że wyświetlacz w aparacie poprawnie pokazuje balans, by móc to korygować i ewentualnie zmieniać folijki jeśli zajdzie taka potrzeba to proszę bardzo.
    Dla mnie - szkoda fatygi i za duże ryzyko przegapienia czegoś w zbyt zmiennych warunkach, gdy mogę to w ułamku sekundy skorygować w obróbce.
    Nie chodzi w tym wątku o przekonywanie na siłę (co próbujesz robić, nie wiem po co na każdego mojego posta odpisując tym samym, tylko innymi słowami) a by przedstawić swój punkt widzenia. Ja swój przedstawiłem i kończę na tym temat.
    Jak ktoś się upiera przy folijkach na lampę to niech ich trochę poużywa i potem przedstawi efekty - ja próbowałem i uważam że szkoda po prostu fatygi.
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 23-12-2009 o 18:18

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Nie chciałem nikogo urazić ani wymuszać poglądów, każdy może stosować swoje techniki, najwygodniejsze dla siebie i należy je szanować, zwłaszcza jeśli przynoszą wizualnie obiecujące efekty. Zadałem pytanie na wątku filtrów o skuteczność ich stosowania na lampach celem korekt barwnych, co może być bardzo przydatne w specyficznych sytuacjach. Dostałem kilka różnych odpowiedzi (niektóre z praktycznymi przykładami) od różnych forumowiczów i naprawdę je doceniam. EOT.

Uprawnienia umieszczania postów