Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Mały, cichy, lekki - dalmierz?

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie Mały, cichy, lekki - dalmierz?

Podobnego tematu na CB nie znalazłem więc zakładam nowy.

Od jakiegoś czasu męczę Ilfordy w eosie 300 jednak postanowiłem poszukać nieco bardziej... poręcznego aparatu w przystępnej, "analogowej" cenie (eos 300 - 50zł). Niestety nie mam zupełnego rozeznania w sprzęcie analogowym, a tym bardziej w dalmierzach.

Pierwszy warunek: cena - najlepiej gdybym zmieścił się w stówie (chyba, że za niewiele więcej można mieć już zabawkę z jakąś automatyką etc.), rozmiar - szukam aparatu, który zmieści się w przysłowiowej kieszeni i nie będzie przy tym ważył tyle co 300 z 28-75. Nie musi mieć wbudowanego światłomierza (mam stary, radziecki i co najważniejsze działający światłomierz ). Musi mieć możliwość "normalnego" ustawiania ekspozycji - F i czas. Mam w szufladzie Zorkę 10, w której wpływ mam jedynie na przysłonę.

Generalnie rozpatruje dwie opcje - stówa i prosty dalmierz, bez automatyki (jakaś Zorka? Fed?) lub coś droższego (150-200zł) z wbudowanym światłomierzem etc.

Słyszałem, że kiedyś podobno Canon produkował jakieś dalmierze jednak ilość modeli, marek, oznaczeń jakie pojawiają się na allegro jest dośc przytłaczająca

Domyślnie

http://allegro.pl/item858830549_cano...giii_ql17.html
    http://allegro.pl/item859787914_yash...ro_35_gsn.html
    przyjemny aparacik
    ogolnie szukaj na allegro: canonet ewentualnie yashica elektro 35
    Ostatnio edytowane przez gary ; 22-12-2009 o 22:47
    Sebastian Małachowski

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no może Zorka właśnie... np. 1 albo 4
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

z całym szacunkiem, yashica jest naj.. naj... ale, do najlżejszych i najmniejszych nie należy, z trudem mieści się w kieszeniach cargo amerykańskich bojówek, za to jest cicha, yashinon jest ostry, i ogólnie jest to jeden z moich ulubionych aparatów.

jeśli chodzi o naprawdę mały aparat, to polecam olympusa XA, którego gdybym miał, to bym lubił najbardziej z malców chyba.

a co do radzieckich aparatów, to z dalmierzy tylko kiev 4, najlepiej sprzed 1970 roku.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Podepnę się . Czy ktoś może coś polecić analogowego, małego (podstawa) z pomiarem światła, manualem i preselekcją przysłony; aha i niedrogiego ?

Początki nałogu

Domyślnie

Ja latałem kiedyś z Zorką 4K (wersja z dźwignią naciągu migawki i przesuwu filmu), kosztowała mnie z przeglądem i obiektywem 50mm jakieś 250zł. Kilkadziesiąt lat temu był to etatowy sprzęt fotoreporterów tygodnika "Świat"...

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    jeśli chodzi o naprawdę mały aparat, to polecam olympusa XA, którego gdybym miał, to bym lubił najbardziej z malców chyba.
    Za czymś takim chyba zacznę się rozglądać - głównie ze wzgl. na naprawdę małe wymiary i 35mm.
    Dzięki!

Domyślnie

Ja mało widziałem dalmierzy, ale polecę Zorkę 4 którą ostatnio wykopałem na strychu
    zalety: małe, lekkie poręczne (można prawie ukryć w dłoni) i co ważniejsze CICHE
    wady: nie wiem jak w przypadku "konkurencji" lub innych modeli, ale tu bardzo trudno jest nie zgubić dekielka który co rusz spada, poza tym brakuje mu wygodnej dźwigni umożliwiającej szybkie naciągnięcie migawki
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Obawiam się, że Zorki są już obarczone wadą migawki - podgumowane rolety sztywnieją z upływem czasu. Moim faworytem jest Minox 35 - różne modele: GL, GT, GTE. Nie ma manuala, ale ma priorytet przysłony. Odległość ustawia się na skali, co przy obiektywie 35mm nie jest dużym problemem. Największą zaletą jest doskonały obiektyw, produkowany przez Leitza, o nazwie Minotar lub Minoxar 35/2.8, o rewelacyjnej rozdzielczości rzędu 80 linii/mm. Na Allegro i na eBayu trafiają się sprawne egzemplarze w cenie do 200 zł.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Początki nałogu

Domyślnie

Co do Zorek - wszystko zależy od wcześniejszego użytkowania i przechowywania - czasem można naprawdę dorwać niezłą sztukę - do tego jakiś sprawdzony serwis i możesz mieć całkiem przyjemną spluwę. Jakbyś dorwał gdzieś jeszcze celownik rewolwerowy i inne szkiełka (ramki celownika są dla 50mm chyba tylko) to już miodzio. Ja sam nachodziłem pewnego gościa, który miał to na wystawie sklepowej, ale uparcie odmawiał mi sprzedaży

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów