Swoje zdjęcia zrzucam do katalogu, numerując je wg kolejności wykonanych sesji/zleceń, (001_nazwa, 002, nazwa, itd). Nigdy nie miałem problemu aby się w tym połapać. W danym katalogu - osobno RAW-y (w katalogach jak zrzucałem z karty + w nazwie numery zdjęć od do), osobno TIFFy i osobno JPG (jak są potrzebne np. do wysłania próbek).

Zdjęcia wykonuję wyłącznie w RAW. Mam ich jakieś 100 tyś. z różnych aparatów (400D, 30D, 50D, dmk2). Do tego TIFFy (obrabiam wybrane z danej sesji). Miejsca robi się coraz mniej bo RAWY z 5dmk2 małe nie są... A TIFFy po obróbce ? Hmmm. Część posiadam zarchiwizowaną na płytach, ale jak jakiś czas temu policzyłem cenę MB na DVD i na dysku, to przestałem wypalać płyty dla siebie. Nie wspomnę o wygodzie korzystania z dysku i płyt DVD... Dyski na zdjęcia mam 2x1TB, ale kolejny zewnętrzny w drodze..

Aktualnie przygotowywane zlecenia posiadam skopiowane na innym dysku jako backup. Ja oddaję zlecenie - kasuję kopię.

Na wiosnę kupują NAS-a z 2x2TB spiętego w RAID lustrzany i zapominam dzięki temu o backupie