Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: ile macie zdjęć i gdzie je trzymacie?

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Kilka lat już pstrykam to i zdjęć trochę się uzbierało. Kiedyś zostawiałem wszystko co popadnie a teraz zostawiam tylko te wybrane, najlepsze według mnie. Z całej sesji zostawiam kilka sztuk(te które wywołuję i te które trafiaja na strone)Archiwizuję zdjęcia na płytach cd i dvd. Na dvd wrzucam RAW+obrobionyTIFF+JPEG a na cd RAW. Najpierw nie przykładałem wagi do konkretnych nośników i dopiero jak zobaczyłem że zdjęcia z takich płyt jak tdk, mediastore, emtec poprostu mi poznikały zacząłem staranniej dobierać płyty. Od trzech lat "moje" DVD to VERBATIM SUPER AZO a CD to CD-R DIGITAL PHOTOS FUJIFILM i jak do tej pory nic z tymi nosnikami się nie dzieje złego. Planuję jeszcze w niedalekiej przyszłosci dokupić jakis zewnetrzny dysk i dodatkowo tam przechowywać.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Kilka lat już pstrykam to i zdjęć trochę się uzbierało. Kiedyś zostawiałem wszystko co popadnie a teraz zostawiam tylko te wybrane, najlepsze według mnie...

Chyba tu jest sedno sprawy: mniejszą ilość danych można mniejszym nakładem sił i środków zabezpieczać.
    Na pewno większość naszych terabajtów zasługuje po prostu na skasowanie, o czym prawie nikt nie chce mysleć.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Na pewno większość naszych terabajtów zasługuje po prostu na skasowanie, o czym prawie nikt nie chce mysleć.
    Ja już mam to za sobą ))
    tyle że to trwało - na początek zostawało prawie wszystko
    pierwsze wykopki zrobiło jakąś 50% czystkę.
    kolejne wykopki pozostawiły jakieś 10 tysięcy zdjęć (z około 40 tys.)
    ostatnie wykopki - pozostało około 7000 i z tego co widzę - byłoby jeszcze co wywalić ale na szczęście już niewiele - może jakieś 10-20%
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Chyba tu jest sedno sprawy: mniejszą ilość danych można mniejszym nakładem sił i środków zabezpieczać.
    Pozdrówka
    No własnie, kiedyś żal mi było każdej fotki a teraz widze że i tak do tych starych gniotów nie bede wracał więc strata miejsca i bałagan się robi. Jak po sesji ze stu zrobionych zdjęć wybiorę pieć-osiem to i tak mnożąc przez ilość sesji to sporo po latach zostanie. A przynajmniej łatwiej cokolwiek znalezć i już nie trzeba się zastanawiać które wybrać.

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Może warto przed kolejnym tysiącem wspomnieć czasy kiedy to fotograf niósł dziesiątki kilogramów na plecach, by w plenerze zrobić kilka zdjęć. Teraz bezkrytycznie trzepiemy tysiące, które znikną w cyfrowej otchłani a szklane negatywy poczekają sobie spokojnie na koniec świata
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxydum Zobacz posta
    Może warto przed kolejnym tysiącem wspomnieć czasy kiedy to fotograf niósł dziesiątki kilogramów na plecach, by w plenerze zrobić kilka zdjęć.
    U mnie się nie zmieniło ))
    Noszę kilogramy sprzętu na plenery (około 7) z których pozostaje kilka a w najlepszym przypadku kilkanaście zdjęć
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Ja już nie liczę, ponad 50 000 na pewno.
    Ale ciekawostka, Arturo Muri, fotograf Jana Pawła II zrobił mu blisko milion zdjęć, i przecież zdecydowana większość na analogach:
    http://wyborcza.pl/1,76842,5547114,A...k_migawki.html

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lamerok Zobacz posta
    Ja już nie liczę, ponad 50 000 na pewno.
    Ale ciekawostka, Arturo Muri, fotograf Jana Pawła II zrobił mu blisko milion zdjęć, i przecież zdecydowana większość na analogach:
    http://wyborcza.pl/1,76842,5547114,A...k_migawki.html
    To troszkę inna liga, całkiem profesjonalna
    L'Osservatore Romano zapewnia mu przechowywanie i katalogowanie negatywów.

Uprawnienia umieszczania postów