Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 112

Wątek: ile macie zdjęć i gdzie je trzymacie?

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Hmm, ciekawe... wyszło, że moje podejście jest dość typowe i choć oczywiście są różnice to większość ludzi ma kilkadziesiąt tys. zdjęć na PC i ze 2 kopie na dyskach zewnętrznych i to się chyba sprawdza

Zauważyłem też, że jak ktoś podchodzi do zdjęć jak do "prac" w sensie dzieł sztuki, to robi ostre selekcje i woli mieć 10 super dobrych niż 1000 słabych. Moje podejscie jest inne, zdjęcia to migawki wspomnień z miłych chwil podczas obcowania z przyrodą lub rzadziej jakiś innych wyjazdów czy imprez. Więc moje pierwsze fotki z 2004 roku, choć były pstrykane aparatem z matrycą 2mpx w trybie auto i bez świadomości co to jest przepalenie - mimo tych wad są dla mnie bardzo cenne i nie wyobrażam sobie, że miałbym zrobić im selekcje (kasacje).
    Ale oczywiście nie zrzucam wszystkiego na dysk jak leci. Nieudane fotki kasuję najcześciej zaraz po zrobieniu, jeszcze w aparacie, jeżeli jakaś się przemyci to ląduje w koszu podczas pierwszego przeglądania na komputerze. Ale te co zostaną zaakceptowane mają dożywocie. Przeważnie wychodzi mi ~150 zdjęć z jednego dnia.

Przy okazji tej dyskusji mam do szanownych forumowiczów jeszcze jedno pytanie.
    Jak często i w jakiej formie oglądacie swoje stare zdjęcia ?

Od razu mówię jak to wygląda u mnie.
    Na ścianie wisi kalendarz z moimi zdjęciami, formatu A3, kupiony na allegro (wysyła się zdjęcia, i przysyłają kalendarz) - to super sprawa. Na kalendarz trafiają najładniejsze zdjęcia z poprzedniego roku. Miło powspominać co robiło się rok wcześniej o danej porze.
    Drugie medium to elektroniczna ramka na zdjęcia. Napisałem sobie programik, który z wszystkich moich zasobów zdjęciowych losuje 2000 fotek, wrzucam to do ramki i leci cały czas. Ileż to razy w ciągu dnia zastanawiamy się z Ukochaną "a to gdzie było zrobione?" i usilnie analizuję próbując odgadnąć zanim po 30 sekundach zdjęcie się zmieni. Jak fotki w ramce stają się zbyt rozpoznawalne to wymieniam zestaw.
    Poza tym czasem oglądamy zdjęcia z jakiejś historycznej wycieczki na kompie, w ramach wspominek przy grzańcu. Albo pokazując znajomym przy okazji rozmowy "na temat".
    Lubię też przeglądać sobie albumy na picassie. Mam tam już tego trochę i są to same moje ulubione zdjęcia.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

u mnie bedzie od 2003 wlacznie z 50 tysiecy, z czego bardzo nieliczne to JPEG-i.
    katalog Lightrooma z trzema glownymi folderami (rodzinne, plenery, kotlety), w obrebie plenerow mam podziala na lata, a potem z data i krotka nazwa miejsca (np. 09-08-25 lisboa). przy czym jak zgrywam dluzsze wyjazdy, to dziele albo na dni albo na miejsca (np. w ww. katalogu mam podkatalogi: sintra, peniche, obidos, lisboa, belem, ...).

katalog Lightrooma jest na innym fizycznie dysku niz samo repozytorium, do ktorego sie odnosi. backup katalogu i samych plikow na dysk zewnetrzny (na razie 640GB i starcza)

plyty DVD? od czasu, kiedy z liczacego raptem 3 lata nosnika nie udalo mi sie odzyskac polowy zdjec przestalem sie bawic. zbyt g* jakosci robia te nosniki, zeby trwonic na nie pieniadze.
    www albo tez flickr

Domyślnie

Wcześniej robiłem kopie na płytach DVD wcześniej na CD jest tego trochę hmm moja pierwsza minolta A201?-) .Zbierało się trochę plików i szło to potem na płyty , z czasem był problem z ich odczytaniem. Później było tylko gorzej odkryłem format RAW+jpg... zacząłem poważnie myśleć o formacie blu ray ale ceny płyt za drogie , i właśnie jak już ktoś tu napisał cena twardych dysków jest dość przystępna i kupiłem zewnętrzny 1TB na który powrzucałem wszystko i trzymam w innym "lokalu" na wypadek jakiejś katastrofy:-D

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Ze starymi zdjęciami nie ma problemu, leżą sobie dwa duże kartony negatywów i czekają. Niestety z nastaniem cyfrowej fotografii skończyło się błogie lenistwo. Teraz trzeba dbać o zbiory bardziej niż o żonę czy kochankę Pierwsze cyfrowe zdjęcia zrobiłem dokładnie 10 lat temu (czy ktoś pamięta jeszcze aparaty AGFA) i niestety ślad po nich zaginął. Zgrane na cd (ponoć niezniszczalny nośnik i takie tam srututu) miały trwać po wsze czasy a tu lipa. Pokonała je jakaś mała bakteria, która upodobała sobie życie na mojej płycie, wezwała koleżanki i założyły kolonię, żywiąc się aluminium i innym substancjami. Przy okazji wygryzły malutki otwór w warstwie odblaskowej ok 2 mm) akurat w pierwszych sektorach płyty. I tak to moje pierwsze cyfrowe zdjęcia przeszły do historii, niestety nie do historii fotografii. Od tamtej pory co kilka lat przegrywam zdjęcia na kolejne nośniki. Zawsze staram się mieć zdjęcia w kilku miejscach, płyta, dysk zewnętrzny, komputer, czasem też na komputerze w pracy. Niestety żaden nośnik nie gwarantuje tego, że nasze wnuki będą buszowały w plikach dziadka/babci.
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Początki nałogu

Domyślnie

Wszystkie metody jak szanowni przedmówcy: CD-R, DVD, dysk zewnętrzny, muszę kupić jeszcze jeden i wynieść w bezpieczne miejsce gdyby meteoryt chciał wylądować w moim ogródku ... Dodatkowo zeskanowałem negatywy i chciałbym zeskanować je ponownie bo wiem już jakie błędy popełniłem. Przedemną skanowanie slajdów i zabezpieczenie gdyby meteoryt ...
    Ostatnio edytowane przez latant ; 11-12-2009 o 14:43

wredniak
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Przy okazji tej dyskusji mam do szanownych forumowiczów jeszcze jedno pytanie.
    Jak często i w jakiej formie oglądacie swoje stare zdjęcia ?
    Ramka + wygaszacz googlowy z wybranych wyjazdów wakacyjnych na dwóch monitorach (2 rózne zdjęcia na raz)

przechowywanie
    640gb dysk wewnętrzny
    750gb dysk zewnętrzny w stacji dokującej esata ( z win 7 to jak pendrive z prędkością zapisu dysku wewnętrznego) - irytowały mnie kolejne zasilacze do dysków zewnętrznych na usb/firewire

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sprocekt 73 daj linka gdzie drukuja na Allegro te fotki , fajnie byłoby komus zrobic ze znajomych takiego prezenta !

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RedWine Zobacz posta
    Sprocekt 73 daj linka gdzie drukuja na Allegro te fotki , fajnie byłoby komus zrobic ze znajomych takiego prezenta !
    ja zawsze kupuję tam:

http://www.fotokalendarz.com/
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

a ja mam pytanie jak macie dwa dyski zewnętrzeto jak robicie by na nich były identyczne zdjęcia??
    tzn jak zgrywacie zdjęci az aparatu na dysk przesortujecie nazwiecie data itp to podłączaci ejeden dysk i kopiuj wklej a potem drugi dysk i kopiuj wklej
    czy jest może sposób jakiś że podłączacie dysk do kompa na którym sa też wszystkie zdjęcia i jakis programik szybko porównuje czego brak na dysku zewnetrznym i jednym kliknięciem uzupełniacie braki na dysku zewnetrznym?
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    a ja mam pytanie jak macie dwa dyski zewnętrzeto jak robicie by na nich były identyczne zdjęcia??
    Ja dodaję zdjęcia w na tyle zorganizowany i "przyrostowy" sposób, że nie mam potrzeby kombinować z ręczną synchronizacją. Wystarcza mi, że co jakiś czas sprawdzę czy aktualnie podmontowany dysk zewnętrzny ma dokładnie takie same dane, co główne archiwum. Bardzo prosto: diff -r /archive /backup :-)

A gdybym jednak chciał pełną synchronizację po update - nic prostszego: rsync -av --delete /archive /backup/

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów