Ba, wiadomo, że użytkownik stałek jest często skłonny wydać kasę na szkło serii L, więc pewnie dlatego nie ma zbyt wielu stałek EF-S. Ale akurat jasny, przyzwoity standart dla APS-C być powinien.
Przy okazji: czy porównywałeś może schemat optyczny tej 60 z IS-em z obecnym szkłem EF-S? Ciekaw jestem czy to nie bedzie jednak przypadkiem zupełnie nowa konstrukcja (nawet L), bo w krótszych ogniskowych makro Canon już też trochę słabą ofertę ma.
Nie, tylko zauważyłem (bez prawnika), że minimalna odległość ostrzenia to zdaje się 0.8f... (http://www.freepatentsonline.com/20090251589.pdf, strona 29).
Na oko - ze schematów blokowych wynika, że różnią się istotnie. Może to będzie 180 L IS?
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 11-12-2009 o 12:39
EOS - conditio sine Kwanon...
Dla mnie te patenty są słabo czytelne. Nie tyle o język chodzi, co po prostu za głupi jestem z optyki
Np. w jednym z nich mamy wielokrotnie schemat 300/4 L IS, więc trudno się zorientować czy to się odnosi do nowych produktów, wersji czy może raczej tylko samych technologii, które pojawią się w zupełnie nowych obiektywach (albo wcale).