BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
jesteś tego pewny? czym sprawdzałeś?
aż wierzyć mi się nie chce że tak "płytko" jest na f8, to na jakich parametrach robi się tym sprzętem portrety reklamowe?
wiem że większa matryca itd... ale żeby aż tak?
opera (prawy klawisz) pokazuje dwie sprzeczne informacje o przysłonie (f8 - f6), bridge już f8 - nie znam się na tym ale spotkałem się kilka razy z głupotami w exif dlatego pytam ...
do autora testu; super, oby wiecej takich porównań, np. dla mnie są to bardzo cenne informacje bo moje zdjęcia weryfikowane są głównie pod kątem jakości 1:1, a ciężko samemu testować każdy sprzęt, fajne byłoby porównanie jeszcze 5dmkII w kwestii detalu właśnie
Ostatnio edytowane przez tomekde ; 08-12-2009 o 19:48
pozdrawiam
Tomek
mysle ze bardziej prawdopodobne uzycie jest adaptera:
http://www.imaging-resource.com/NPIC...DAPTER_1_L.JPG
tak czy siak na pewno byl uzyty Tilt
No to zobrazuję przybliżonymi obliczeniami:
FF (matryca 36 x 24 mm) z obiektywem 85 mm odpowiada klasycznemu średnioformatowemu (matryca 60 x 60 mm) z obiektywem w przybliżeniu 165 mm - wtedy powinniśmy mieć taki sam kadr z takiej samej odległości. Odległość ustalmy na naprzykład 200 cm, przesłonę na F = 8.0.
W aparacie 35 mm całkowita GO wychodzi wtedy 20 - 25 cm, w kwadracie około 10cm. W H3D matryca to jakieś 48 x 36 mm więc różnica w GO będzie jeszcze mniejsza, ale czy jednak powalająca?
Ostatnio edytowane przez lamerok ; 20-12-2009 o 04:02
No i w tym miejscu się z Tobą nie zgodzę, ponieważ gdyż, do korpusu Hasselblada można podpiąć ściankę PhaseOne, gdzie w przypadku modelu P65+ mamy do czynienia z matrycą 53.9x40.4mm (co daje nam powierzchnię 2,5 raza większą od FF), czyli już normalne 6x4,5. Przez co, nie można patrzeć na Hasia, z perspektywy jednej ścianki cyfrowej.
Do kwadratów nie ma co porównywać, bo obecnie (z nowych modeli) kwadratu nie uświadczysz. Była ścianka z matrycą 40x40mm, miała z tego co pamiętam 16Mpix, tylko że z nią był problem gdyż mogła działać tylko na kablu.
Ostatnio edytowane przez esteper ; 20-12-2009 o 04:34
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"