Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: AE-1 Canon

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

No to biję się w piersi, i obiecuje nie psuć już więcej opinii starszym lampom błyskowym
    Wiesz, problem może być jeszcze taki, że długo nieużywana lampa błyskowa potrafi się za pierwszym razem bardzo długo ładować - z sieciowymi lampami zdarzało mi się nawet kilkanaście minut do zapalenia kontrolki, dla bateryjnych ten czas może być pewnie jeszcze dłuższy, co może sprawić wrażenie, że lampa nie działa.

Mój ulubiony o tej porze roku - Fuji XTRA 400. Do kupienia za jakieś 10 PLN.
    Film faktycznie przedni i uniwersalny - ale spotkałem się ostatnio na AT z opinią, że m.in. ten film nie osiąga obecnie deklarowanej czułości i bliżej mu do 200 ASA. Niby takie jednostkowe bla bla, ale kilka dni wcześniej sam skończyłem XTRę 400 - i właśnie jakaś skąpo naświetlona wyszła. Sam już nie wiem... :neutral:

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    ...długo nieużywana lampa błyskowa potrafi się za pierwszym razem bardzo długo ładować... - z sieciowymi lampami zdarzało mi się nawet kilkanaście minut do zapalenia kontrolki
    - Tak też podejrzewałem - przerobiłem to przy sieciówce do Zenita. I rzeczywiście jedna z moich szufladowych błyskałek (sunpak do AE1) ma dokładnie takie objawy. Wyciągnąłem ją wczoraj z szuflady - ładuje około 10 min. Niestety nie tylko przy pierwszym uruchomieniu. Ładuje się 10 minut PRZY KAŻDYM STRZALE Minolta jak wczoraj sprawdziłem, przy pierwszym (najprawdopodobniej) uruchomieniu straciła palnik. W efekcie jedynym sensownie działającym zabytkiem, jest... LAMPA DO CMENY

Film faktycznie przedni i uniwersalny - ale spotkałem się ostatnio na AT z opinią, że m.in. ten film nie osiąga obecnie deklarowanej czułości i bliżej mu do 200 ASA. <...> kilka dni wcześniej sam skończyłem XTRę 400 - i właśnie jakaś skąpo naświetlona wyszła.
    Trochę racji w tym jest.. Chociaż różnicy "o jedną działkę" bym mu nie dawał Ciężko to przełożyć na rzeczywistość, ale to takie ISO 300-350. Na dodatek nie przy wszystkich sztukach - tak jakby fuji miało problem z utrzymaniem jakości produkcji, albo tak się na nich odbijały warunki przechowywania.
    Ostatnio edytowane przez XLesio ; 02-12-2009 o 12:16
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Czytałem kilka instrukcji do radzieckich sieciówek - zasadniczo, uśredniając podawane w nich procedury, jeśli lampa nie była używana ponad miesiąc to zalecają oni przed użyciem godzinne, czy nawet dwugodzinne ładowanie bez wyzwalania błysków (za to z kontrolą temperatury), zaś pierwszych kilka błysków nie częściej niż co minutę. I szczerze mówiąc, o ile takie pierwsze ładowanie rzeczywiście potrafi iść w minuty, czy kwadrans, to potem już wszystko wraca do normy. Niemcy do którejś Elgawy (N 128 czy Miniluxa) zalecali, o ile pamiętam, pół godziny na takie 'rozruchowe' ładowanie.
    Z kolei w instrukcji bateryjnego Sunpaka czy innego Unomata napisali jeno, że po dłuższym okresie bezczynności lampa może się długo ładować - ale nie ma żadnych specjalnych procedur.
    A dla Vivitara 2500 zalecają po dłuższej niż 30-dniowej przerwie w użytkowaniu formowanie kondensatora przez wyzwolenie 5 pełnych błysków w odstępach 10 s. tak więc co lampa, to inna szkoła.

Ups, odbiegliśmy nieco za bardzo od tematu - więc buzia na kłódkę, już się nie odzywam.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

Odchodząc od lamp mam pytanie. Dobra właśnie kupiłem film Rossman ISO 200 rozumiem że ISO a ASA to to samo ?

I kolejne pytanie może ktoś wie gdzie wywołać film szybko, sprawnie i tanio w Łodzi ze skanowaniem. Bo odbitek to nie chce na razie z tego bo nie wiem czy w ogóle cos wyjdzie.

Pozdro.

Miasto

Domyślnie

Uuu...
    To teraz pojechałeś

Zaraz Vitez, albo MacGyver powiedzą "wyszukiwanie nie boli" i sypną linkami do szukajki
    ALE JA ICH WYRĘCZĘ!

Wątek o Labach:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=22104

Szukajka którą posługuj się w przyszłości:
    http://www.google.com/cse/home?cx=00...%3Avn1jrxypte8
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Domyślnie

Sorry szukałem ale widocznie nie dość dokładnie i wnikliwie. Niech MacGyver się na mnie nie denerwuje to mój idol z młodych lat

Dzieki za linki.

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Najlepszy to byłby Kodakowski Tri-X :-) i zabawa w ciemni. Zupełnie inna plastyka, nawet z takim szkiełkiem 1:1,8

Miasto

Domyślnie

"Nawet" z "TAKIM" szkiełkiem jak 1:1.8?
    A CO TY MASZ DO NIEGO?

A poza tym nie proponuj koledze z pierwszą kupioną kliszą (chyba 'ever' jak mniemam) domowego wołania
    Mierzmy siły na zamiary

edit:

Cytat Zamieszczone przez tomlodz Zobacz posta
    ...rozumiem że ISO a ASA to to samo ? ...
    Jakoś przegapiłem
    Tak, to to samo. Masz tutaj link do wyczerpującego wyjaśnienia na wiki:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Film_speed
    ASO (ISO) to tzw. arytmetyczna skala czułości, a stare dobre DIN (znane choćby z popularnych w PRLu materiałów ORWO) to skala logarytmiczna.
    Ale o sso dokładnie chodzi to już mnie nie pytaj
    Ostatnio edytowane przez XLesio ; 02-12-2009 o 22:42

Domyślnie

No nie pierwszy film kupiony w życiu ale pierwszy od jakichś 15 lat. Aż taki młody nie jestem

Dawno dawno się robiło zdjęcia zwykłymi aparatami bo nie było innych.

Miasto

Domyślnie

"się wywoływało" w łazience też, czy jednak foto laby?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów