Pokaż wyniki od 1 do 10 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie 50/1,4 Canona gra i buczy.
    Mam i używam,chyba najczęściej.
    Sigmy nie miałem,więc nie będę wyrokował,ale z testów (tak,wiem-mało miarodajne) wypada ta Sigma nieciekawie w porównaniu z Canonem:
    http://www.the-digital-picture.com/R...0&LensComp=473
    Canon po przymknięciu do 5,6-9 to całkiem sympatyczny okaz.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiyka Zobacz posta
    Canon po przymknięciu do 5,6-9 to całkiem sympatyczny okaz.
    przy f/5.6 to moj 24-105 bedzie co najmniej rownie dobry, podobnie jak Tamron 28-75. wiec to, ze stalka ze swiatlem f/1.4 trzyma dobry poziom przymknieta 4 EV absolutnie nie opuszcza mi majtek.

Sigma, jesli patrzec na nia jako szklo bez AF, ma wszystko lepsze niz ten Canon. gdyby jeszcze ta firma laskawie wyciagnela glowe z piasku i przestala udawac, ze to co wbudowuje w obiektywy to jest silnik AF zgodny z bagnetem EOS, a zamiast tego normalnie zaplacila tantiem od patentu, dajac uzytkownikom sensowne i pewne narzedzie, to to bylby hit sprzedazy. a w tej sytuacji wybor 50/1.4 w systemie Canona jest go*ny - z jednej strony nietanie, mechanicznie podejrzane szklo z mierna jak na stalke rozdzielczoscia i spora koma, a z drugiej znakomicie rysujacy uklad optyczny, niestety albo do manualnego ostrzenia, albo do fotografii kreatywnej (dla "artystow", akceptujacych, ze obiektyw ostrzy tam gdzie mu wyszlo)...
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    przy f/5.6 to moj 24-105 bedzie co najmniej rownie dobry, podobnie jak Tamron 28-75. wiec to, ze stalka ze swiatlem f/1.4 trzyma dobry poziom przymknieta 4 EV absolutnie nie opuszcza mi majtek.
    Biorę z mety tego 24-105,jeżeli będzie równie dobry co 50/1,4,nawet na 5,6
    W zasadzie przelatałem z 50/1,4 kawał czasu,po części,jako wyznawca Cartier-Bressona,zrobiłem tym słuszną ilość slajdów,głównie na Velvii 50, Agfowskiej Scalli i nie mniej na CMOSie. Widocznie mam zepsuty egzemplarz,bo sobie radzi i nie mam ochoty z nim się rozstawać;nie łączy mnie też żaden związek uczuciowy z Canonem,więc jeżeli Sigma okaże się lepsza,a potestuję ją sobie,to sentymentu nie będzie.
    O przysłonie 5,6-9 pisałem,bo głównie takich używam ,nie każdy jest zboczony na punkcie bokehu,ale i ten nie jest najgorszy.Przy max. otwartej dziurze nie ma miodu,ale nigdy się tego nie spodziewałem,miałem całkowitą tego świadomość przed zakupem,że taka to sztuka.
    Po samplach z Sigmy wnoszę,że kontrast jest lepszy,niż u Canona, o całej reszcie wkrótce będę miał pełen klar.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Biorę z mety tego 24-105,jeżeli będzie równie dobry co 50/1,4,nawet na 5,6
    Na bank (co mnie nie dziwi) miałeś zwalony egzemplarz. Ja swojego nie musiałem przymykać do f/5.6 (5D).
    Nie twierdzę, że jest lepszy, ale to jest naprawdę ostre szkło (sorry Jarek ), które nie radzi sobie najlepiej pod słońce (trauma post 14LII, 24LII, 200/2IS).
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

W zasadzie przelatałem z 50/1,4 kawał czasu,po części,jako wyznawca Cartier-Bressona,zrobiłem tym słuszną ilość slajdów,głównie na Velvii 50, Agfowskiej Scalli i nie mniej na CMOSie. Widocznie mam zepsuty egzemplarz,bo sobie radzi i nie mam ochoty z nim się rozstawać;
    Ja tez mam swoja C50/1.4 z czasów kliszowych, ma z 10lat, raz wymieniany silnik. I chyba takiego egzemplarza jak mam się szybko nie pozbędę. Używalny i ostry od 1.4 bez mgiełki którą często widziałem na samplach w necie. Z ciekawości na wakacjach w jednym sklepie miałem dostęp do dwóch S50/1.4 - BF swoja droga, ale na samplach jakie porobiłem aby pominąć wpływ BF na ostrość, nie było różnic. Czasem z tego co widzę Sigma w pewnych warunkach zachowuje lepszy bokeh.

Uprawnienia umieszczania postów