Pokaż wyniki od 1 do 10 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

byc moze nasza dyskysja wynika z tego ze inaczej rozumiemy pewne rzeczy

przedblysk lampy zdalnej jest po to aby body przez obiektyw dowiedzialo sie jak ma blysnac mocno ta lampa, body po prostu mierzy odbite swiatlo, nie ma to nic wspolnego z IR ani inna komunikacja

przedblyski w zasadzie przydaja sie body tylko w ciemnosci i wtedy kiedy lampa jest glownym zdrodlem swiatla - ale to juz innym temat

aby system dzialal body wcale nie musi widziec blysku lampy sterujacej, nie jest to w zadnym wypadku wymagane, po prostu aparat zmierzy swiatlo zastane bez owego przedblysku

w takim wypadku body wyda polecenie do lampy aby blyskala z maksymalna moca, jednak kiedy kadr bedzie juz poprawnie naswietlony (swiatlem zastanym) po prostu odetnie blysk lampy
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    aby system dzialal body wcale nie musi widziec blysku lampy sterujacej, nie jest to w zadnym wypadku wymagane,
    sterującej nie, nie musi widzieć. W końcu body wie, co kazało wykonac tej lampie.

aby system dzialal body wcale nie musi widziec blysku lampy sterujacej, nie jest to w zadnym wypadku wymagane,
    po prostu aparat zmierzy swiatlo zastane bez owego przedblysku
    mówisz teraz o lampie sterującej czy o lampie realizującej błysk główny? Bo aparat nie mierzy natężenia światła przedbłysku sterownika. Coś zakręciłeś. Nie zrozumiałem cie tutaj.
    w takim wypadku body wyda polecenie do lampy aby blyskala z maksymalna moca, jednak kiedy kadr bedzie juz poprawnie naswietlony (swiatlem zastanym) po prostu odetnie blysk lampy
    W nikonie ( w cyfrowych body z iTTL) na 100% tak nie będzie. W trakcie ekspozycji błysk zasadniczy nie jest mierzony. Wszystko sie decyduje przed otwarciem migawki.
    Nad czym ja osobiście ubolewam. Stary system błysku nikona, pod koniec epoki analoga dawał taką możliwość. Błysk w cyfrze - nie.

PS Stary system błyskowy nikona był moim zdaniem precyzyjniejszy. Nowy iTTL ma wiele więcej opcji (większość z nich nie jest mi potrzebna), ale (znowu moim zdaniem) kosztem precyzji (i chyba mniejszej prędkości, jesli chodzi o fps). Nowy iTTL ma ewidentną wadę, że nie można rozprowadzać sygnału po kablach z trójnikami tworząc układ wielolampowy pracujący z dobrodziejstwem TTL. Wtedy pozostaje praca tylko w trybie M. Za to bezprzewodowo da sie robić cuda i to z z dowolną ilością lamp.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-11-2009 o 03:21
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

mówisz teraz o lampie sterującej czy o lampie realizującej błysk główny? Bo aparat nie mierzy natężenia światła przedbłysku sterownika. Coś zakręciłeś. Nie zrozumiałem cie tutaj.
    pisalem o lampie realizujacej blysk glowny, body nie musi wiedziec przedblysku lampy glownej aby sterownik ja wyzwolil, body zmierzy tylko swiatlo zastane

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W nikonie ( w cyfrowych body z iTTL) na 100% tak nie będzie. W trakcie ekspozycji błysk zasadniczy nie jest mierzony. Wszystko sie decyduje przed otwarciem migawki.
    Nad czym ja osobiście ubolewam. Stary system błysku nikona, pod koniec epoki analoga dawał taką możliwość. Błysk w cyfrze - nie.
    tu musze sie wycofac z tego co napisalem wczesniej, jakos systemu tego uzywalem tylko w plenerze i nie zwrocilem na to uwagi, ze jednak przedblysk wyznacza blysk glowny, nie ma zadnego odciecia blysku itd
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Mógłbym być zgryźliwy i coś napisać, ale ....
    To z listy niezgodności zdaje się że się już pozostała tylko jedna sprawa. Czy lampa zdalna daje przedbłyski (poza przedbłyskami do oceny mocy błysku, bo tu chyba zgoda, że są). Był to punkt wyjścia w naszej sprzeczce o to czy radiowy system pocketa może być wyjściem dla stosowania HSS dla zdalnego wyzwolenia lampy studyjnej.
    Co do reszty zdaje się że już zostałes przekonany? W każdym razie starałem się tłumaczyć do skutku.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uprawnienia umieszczania postów