Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 167

Wątek: 7D czy 1D MK II/1D Mk III

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Ludzie Wam się (przepraszam za określenie) w d***ch poprzewracało! Szumofobia zaczyna siegać apogeum! Czy ktoś normalny oglądając wywołane zdjęcie patrzy na nie przez lupę z odległości centymetra w poszukiwaniu szumu??? Czytając (od roku) Wasze wywody na temat różnych aparatów doszedłem do wniosku, że wszystkie one, to kupa złomu, która nie nadaje się w ogóle by nazywać je aparatami fotograficznymi, bo tym się po prostu nie da robić żadnych zdjęć! Wg. niektórych ostatnim aparatem fotograficznym był Zenith. Teraz to tylko szumy, tragiczny AF, zbyt mało lub zbyt dużo "guziczków", niepotrzebne filmy... a gdy komuś potzrebne, to oczywiście nie takie jak z profi kamery...
    Jednym słowem dramat!!!
    Ciekawe, że niektórzy z Was podobno nawet robią jakieś fotki... pytanie czym???
    Skoro najnowsze aparaty, to dno i żenada, proszę zdradżcie te cuda, ze które warto zapłacić, szukam nowego body, więc chętnie kupię ten wspaniały nieszumiący, ze świetnym AF, wyświetlaczem jak telewizor, ergonomiczny, niepobierający prądu itp. itd aparat... zdradżcie ideał, proszę!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek-dorado Zobacz posta
    Ludzie Wam się (przepraszam za określenie) w d***ch poprzewracało! Szumofobia zaczyna siegać apogeum! Czy ktoś normalny oglądając wywołane zdjęcie patrzy na nie przez lupę z odległości centymetra w poszukiwaniu szumu???
    widzisz, mnie szum bardziej interesuje ze wzgledu na umieszczanie fotek w necie, gdzie przy 800x600 wymagania sa nawet wieksze niz przy odbitke 15x21cm, w dodatku często trzeba sporo kadrowac i wtedy szum przeszkadza bardzo

powstaje coraz wiecej stron ze zdjeciami sportowymi i zeby sie wyrozniac, potrzeba nie tylko udanych ujec ale tez jakosci i ostrosci
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

chyba kazdy racjonalnie myslacy czlowiek, wie czego potrzebuje i w zwiazku z tym jaki aparat wybrac. jesli ktos kupuje 7D zeby sie jarac iso 100, no coz, gratuluje podejscia do tematu...

a jesli ktos widzi szum w zdjeciach wielkosci svga... (tutaj braklo mi slow).
    to zdjecie zrobilem 7D, zresajzowalem do 800x522 (bo taka proporcja), zgadnijcie jakie to iso ?:
    http://tiny.pl/hxc65

ogolnie szkoda, ze dla niektorych wyznacznikiem dobrego zdjecia jest szum, a nie to co zdjecie przedstawia. naprawde dobre zdjecie bedzie sie samo bronilo, niezaleznie od tego, czy bedzie lekko zaszumione czy w ogole. zaden normalny czlowiek i tak nie zwroci na ten fakt uwagi

teraz rozwiazanie: jakie bylo iso ?
    .
    .
    .
    -a co mnie to obchodzi? mam chucka norrisa na zdjeciu!

dobranoc
    nicon D80, kanon 7D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MoVeR Zobacz posta
    teraz rozwiazanie: jakie bylo iso ?
    .
    .
    .
    -a co mnie to obchodzi? mam chucka norrisa na zdjeciu!

dobranoc
    Nieuczciwe - Chuck Norris nie szumi nawet przy ISO 100000. On jest "czarnym krzemem" na odległość!
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Seba i Himi maja racje
    Sam myslalem nad 7D ale jak zobaczylem te matryce, napakowana pikselami i brzydkim szumem nawet przy ISO400 to dalem sobie spokoj...A AF? Nie mam problemu z nieostrymi fotami z moim MKII, trafia idealnie, tak naprawde to w duzym procencie znaczenie maja odpowienie ustawienia.
    Matryca 8Mpix z duzym rozmiarem pojedynczego piksela ma wystarczajace mozliwosci, nawet przy duzych odbitkach. Nie wspominam juz o uszczelnieniach 1D i jego niesamowitej niezawodności.......

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    7D odstrasza przede wszystkim tym, ze szumi juz na ISO 100, a na ISO 400 szum w cieniach juz jest strasznie duzy
    Zobacz sobie na lewo od kubka (nad liśćmi). IMHO nie jest dużo gorzej pixel w pixel, a biorąc pod uwagę różnicę w rozdzielczości 7D ma przewagę.
    Ja szumofobem jestem raczej umiarkowanym, w 99% przypadków wystarczy mi odszumienie chrominancji (czego na tych samplach najwyraźniej zabrakło).
    Ziarno jest ok, glaca już nie.

najwazniejsza sprawa jest taka ze widac wyraznie ze te 18 Mpix to bajka, zdjęcia wygladaja jak interpolowane z 8 Mpix
    To już jest, pardon my french, brednia. Jeśli nie widzisz różnicy w detalu na wycinkach materiałów i literach, to przejdź się do okulisty. Serio.
    Ja wiem, że ten aparat, jak się niektórzy spodziewali, nie robi loda, ale bez przesady... Jeśli tylko uda się opanować problemy z AF - IMHO jest to najlepszy crop z obecnie dostępnych.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja wiem, że ten aparat, jak się niektórzy spodziewali, nie robi loda, ale bez przesady...
    To nie to - to raczej "niemożliwe że dwa razy tańszy 7D daje "lepsze" zdjęcia niż mój 1DMarkX"
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

sam się ostatnio zastanawiałem nad 1D III - nie II, kosztuje tyle co 7D z gripem a jednak pewniejszy. był niedawno na allegro.
    canon

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To nie to - to raczej "niemożliwe że dwa razy tańszy 7D daje "lepsze" zdjęcia niż mój 1DMarkX"
    Jakiś czas temu podobnie sprawa się miała dla pary 5DMkII i 1DsMkIII.

Zablokowany

Domyślnie

Przepraszam ale ja pytalam o to czy APS-H bedace teoretycznie poprzez wieksza matryce zblizone jest do tego co daje FF ?

Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów