Pokaż wyniki od 1 do 10 z 131

Wątek: 28mm/1.8 czy 35mm/2 -który pod FF ?

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jako początkujący w systemie Canona proszę o radę, interesuje mnie jasny obiektyw w okolicach 28-35 mm, pod analoga i czasem pod cropa (40D). Miałby pełnić rolę obiektywu uniwersalnego, praktycznie nie ściąganego z analogowego eosa 5. Zastosowania, krajobraz + fotografia we wnętrzach. Posiadam obecnie EF 28 f2,8 i jestem bardzo zadowolony, ostry od pełnej dziury, po przymknięciu do f8 ostry na całej klatce, ale bywa zbyt ciemny.
    I tu pytanie, czytając ten wątek, jak i wątek poświęcony tylko 28 f1,8 mam wątpliwości. Zachowanie na przysłonach 1,8-2,8 w EF 28 f1,8 jest moim zdaniem dobre, ale jak jest z ostrością na krawędziach kadru po przymknięciu do f8-11? Martwi mnie że może być gorsza od dużo tańszego 28 f2,8. Jeśli by tak było, to musiałbym zrezygnować z napędu USM i kupić trochę węższego 35 f2, który po przymknięciu sprawuje się bardzo dobrze przy krajobrazie (miałem okazję testować).
    Ostatecznie, czy 28 f1,8 sprawdzi się również w krajobrazie (tzn nie będzie gorszy od 28 2,8 )?
    Ostatnio edytowane przez Morg ; 09-11-2009 o 17:43

Uprawnienia umieszczania postów