Ostatnio edytowane przez SebaWolf ; 09-11-2009 o 12:44
Ja robiłem taką podmiankę. Z 2 rdzeni na 4, z 4gb na 8. System z xp na 7.
W LR widzę największą różnicę w przyroście szybkości. Nie tworzę już miniatur 1:1 żeby mieć komfort pracy, wykonanie konwersji do jpg dużej ilości plików nie trwa już godzinę, tylko 15 minut. Choćby dla różnicy w czekaniu na wyostrzenie obrazka warto było zmieniać.
Jarek
No tak, ale ile ta informacja mówi o przyroście prędkości na 64 bitach w stosunku do 32 bitów?
Jest szybciej, bo cały komputer jest szybszy, nic dziwnego. Pytanie ile w tym zasługi samych 64 bitów, na dodatek wyłączając z tej zależności takie czynni jak czysty system, czy sama zmiana z XP na Win 7.
No właśnie nie wiem czego nie załapałem.
gbh mówi o tym, że zmienia sprzęt, i zastanawia się czy jak jeszcze zmieni system do tego na 64 bitowy to coś na tym zyska, w domyśle, czy zyska jeszcze coś ponad to co zyska dzięki zmianie sprzętu, czy jednak nie warto wchodzić w nowy system, wystarczy zmiana samego hrdware.
Na co Twoja odpowiedź brzmi, jak zmieniłem wszystko na nowe i szybsze, w tym Win 7, to Lightroom działa szybciej.
Nie staram się być złoiśliwy, naprawdę, pytanie gbh rozumiem właśnie tak, czy zmiana samego systemu wniesie coś do nowego zestawu, czy wniesie niewiele.
Moim zdaniem o taką odpowiedź chodziło.
Być może się mylę, tylko gbh wie jaką odpowiedź naprawdę chciał uzyskać.
Jedno (dla mnie) nie ulega wątpliwości, z Twojej wypowiedzi nie można wyciągać żadnych wniosków na temat wpływu systemu x64 na wydajność, bo za dużo innych elementów wpływających na wydajność zostało zmienionych w tym samym czasie co Windows. Nie wiadomo na ile szybkość Lightroom zawdzięcza nowemu hardware-owi a na ile nowemu x64 systemowi. Czy system miał decydującą, czy marginalną rolę w przyspieszeniu Lightrooma.
Jeżeli Tobie chodziło o to, że zmiana komputera na nowszy/szybszy wpływa pozytywnie na prace w Lightroomie i gbh chodziło o taką właśnie odpowiedź, to wszystko ok i przepraszam że się mieszam.
Przepraszam leciutki OT, kupuję LR 2.0 i mam pytanie. Czy program mogę za jakiś czas przenieść na innego kompa? Oczywiście kasując z obecnego.
Ja tak zrobiłem, działa bez problemu. Prosi o podanie klucza, uaktualnia się później bez najmniejszych zająknięć. O poprzedni komputer nie pyta.
Wytłuściłem Ci dla ułatwienia kluczowy fragment wypowiedzi pytającego. Nie wiem, czy jej nie przeczytałeś, czy opacznie zrozumiałeś. Moja odpowiedź była konkretnie na ten temat.
Jarek
Właśnie do niej się odnoszę. Pytanie jest czy puść dalej i przesiąść się na win 7 x64. Abym ja mógł podjąć taką decyzję musiał bym wiedzieć ile sam system wnosi zysku do ostatecznego wyniku wzrostu wydajności.
Bo wiem i bez tego, że szybszy komputer przekłada się na szybsze działanie LR oraz wiem również, że Win 7 bez problemu obsłuży nowy komputer i Lr będzie na nim działał.