Witam
Chciałbym podjąć próbę stworzenia małej domowej ściennej galerii i chciałbym aby te prace były wiernym odzwierciedleniem oryginałów. W związku z tym mam parę pytań. Proszę o pomoc.

-czy przygotowując prace, które po wydrukowaniu będą prezentowane w oświetleniu lampami Solux daylight 4700K powinienem przy kalibracji monitora użyć puntu bieli D50. Jeśli tak to jak mniemam powinienem dokonać ponownej korekcji i konwersji zdjęć obrabianych przy ustawieniu D65.
-czy dokonując konwersji rozmiaru z osadzonym profilem ICC te informacje (o profilu jaki został użyty do korekcji zdjęcia i jego punktu bieli) przenoszą się do przekonwertowanego pliku i jakim programem mógłbym sprawdzić jaki profil ICC zapisany jest w "kiedyś" przekonwetowanym zdjęciu.

Jestem "purystą" zdjęciowym, w materiale źródłowym dokonuję tylko korekcji koloru i ew. kadrowanie. Używam tylko DPP, stąd moje być może proste pytania. Dopiero od paru dni wszedłem w temat kalibracji efekty są zachęcające i chciałbym cały proces od zdjęcia do prezentacji objąć tą procedurą. Jak dotąd udało mi się doprowadzić do znacznej poprawy zgodności ekranu z wydrukami ale tylko przy zastosowaniu standardowych profili drukarki i w oświetleniu wydrukowanej odbitki światłem z GrafiLite. Nie jestem pewien czy oświetlenie zdjęć lampami Solux-a da ten sam efekt czy będzie niewielka zmiana barw. Teraz pracuję na monitorze skalibrowanym w D65. Tworzenie własnych profili drukarki zakończyło się stworzeniem profili znacznie odbiegających od tego co widzę na ekranie. Drukuję także z DPP, są tam pełne możliwości ustawień dla wygenerowanych profili, zarówno monitora jak i drukarki.