Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: najlepszy ze wszystkich

Domyślnie najlepszy ze wszystkich

zastanawiam się tak. Czy jest aparat canona, analogowy, uważany za najlepszy (prawie jednomyślnie;D)
    Robię zdjęcia eosem 50e i szukam czegoś jeszcze lepszego. stąd pytanie. jestem ciekawa jak się mają analogowe canony do nikonów. Co wy na to? Pozdrawiam.

Początki nałogu

Domyślnie

Najlepszy ze wszystkich jest mój aparat ponieważ go poznałem, polubiłem i zżyłem się. Znam jego zalety i wady, wszytko czego szukam mam "pod ręką". Wydaje mi się że poszukiwanie lepszego aparatu pod wpływem opinii innych użytkowników może być mylące. Ważne jest aby dobrać możliwości sprzętowe do własnych umiejętności i fotografowanej tematyki, a to akurat można przeprowadzić na podstawie analizy opisu technicznego puszki. Inną niezwykle ważną sprawą (jakże często pomijaną przy wyborze przez przyszłych użytkowników) jest ergonomia. Nie ma co się sugerować wypowiedziami typu: bardzo mi odpowiada ten aparat, bo później okazuje się że mamy np. większą/mniejszą dłoń od opiniodawcy i najnormalniej podczas fotografowania puszka "nie leży" nam w ręce. I co z tego że aparat ma takie przychylne wypowiedzi skoro męczymy się przy jego użytkowaniu.
    Tyle teorii, w praktyce i tak pewnie będą przeważały wypowiedzi, że najlepsze to są Eos-y 1 i 3 oraz T90, jak wszystko co z górnej półki

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anjja Zobacz posta
    zastanawiam się tak. Czy jest aparat canona, analogowy, uważany za najlepszy (prawie jednomyślnie;D)
    Robię zdjęcia eosem 50e i szukam czegoś jeszcze lepszego. stąd pytanie. jestem ciekawa jak się mają analogowe canony do nikonów. Co wy na to? Pozdrawiam.
    A co Ci nie pasuje w 50e ? Bo akurat w analogowych zmianę korpusu jakością zdjęć to już jest wyjątkowo trudno wytłumaczyć...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

zastanawiam się tak. Czy jest aparat canona, analogowy, uważany za najlepszy (prawie jednomyślnie;D)...Co wy na to? Pozdrawiam.
    EOS 1V . EOS 3 też dobry a tańszy od jedynki. Możesz napisać, czego brakuje Ci w 50E i czego oczekujesz od "najlepszego" ?
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A co Ci nie pasuje w 50e ? Bo akurat w analogowych zmianę korpusu jakością zdjęć to już jest wyjątkowo trudno wytłumaczyć...
    są inne czynniki niż jakość zdjęć np: szybkostrzelność lub 100% pokrycie kadru.

Co do Nikona to miałem F5 i do dziś żałuje, że sprzedałem :sad: aparat kompletny pod każdym względem, jeszcze kiedyś do niego wrócę !!! Ciężko znaleźć egzemplarz nie zajechany.
    aktualnie mam F90x również doskonała puszka za grosze.
    Polecam jeszcze F100 taka uboższa wersja piątki. Cena z gripem na Allegro oscyluje wokół 1000 - 1200 złotych.
    Jeśli priorytetem jest cicha praca lustra, to niezłym wyborem będzie F80, nie jest tak pancerny jak pozostałe ale tragedii nie ma. Jest to odpowiednik EOSa 30/33

Miałem okazję też obcować z EOSem 3 i byłem pod wrażeniem.Jeśli masz już rozbudowaną szklarnie, to celowałbym właśnie w tę puszkę.
    Ostatnio edytowane przez cresky ; 08-11-2009 o 13:07

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cresky Zobacz posta
    są inne czynniki niż jakość zdjęć np: szybkostrzelność lub 100% pokrycie kadru.
    Doskonale o tym wiem i dlatego pytam... Bo najczęstszym powodem zmiany korpusu jest chęć jego zmiany...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Doskonale o tym wiem i dlatego pytam... Bo najczęstszym powodem zmiany korpusu jest chęć jego zmiany...
    Masz rację !!! dokładnie tak jest.

Najlepiej niech autor wątku sprecyzuje swoje oczekiwania co do korpusu.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Owszem - jest: to podobno ten, który w razie potrzeby akurat masz pod ręką
    Czyli raczej na pewno nie będzie to 1V, bo on się kompletnie nie nadaje do noszenia przy sobie "na wszelki wypadek"...

Domyślnie

50e to fajny aparat. Praktycznie poza pomiarem punktowym niczego mu nie brakuje (mowie o normaklnej fotografii a nie jakims kurakaczo) wiec sie dobrze zastanow czy jest sens myslec o zmianie.

Domyślnie

no dziękuję. Ładnie sie posypało.
    Lubię bardzo 50e. Super leży w ręce, masywny (w miarę - lubię masywne aparaty). I robię nim zdjecia, które nazwałabym niezawodnymi (to nie tak jak w przypadku wszystkich starszych analogów: zenitów, praktic itp.). Wiem czego moge od niego oczekiwać. Nie pogardziłabym więcej niz trzema punktami ustawiania ostrości
    . Nie wiem jak przełożyć jakość sprzętu cyfrowego na analogowy. Ale w poszukiwaniu ważniejsza jest dla mnie jakość wychodzących zdjęć, a nie budowa "opakowania" choć tak tak wiem, ma to znaczenie. Nie wiem czy płeć ma znaczenie, ale poprostu często nie tak bardzo mnie obchodzą wszystkie funkcje aparatu, ale klimat zdjeć, które z niego wychodza (choc wiem ze na to wpływ mają szkła i film i tak dalej...). Przykładowo: robie canonem400d i 5d... i widzę różnice. Jak to jest z analogowymi? Czy wyższa półka to faktycznie lepsza jakość zdjęć, czy tylko różnica w budowie i kilka dodatkowych funkcji? Aparaty analogowe nie sa teraz najdrozsze, nie oszukujmy sie, wiec nie sa to wydatki ogromne, zróżnicowane jak wybór między cyfrowym "400d czy 5d"
    Poza tym jest cos takiego jak "nastrój zdjęcia". Mój znajomy robi trochę innym canonem analogowym niz ja i wychodzą mu piękne ostrości poszczególnych rzeczy, oczy zawsze "w głąb z jasnymi refleksami (i wierzcie mi to nie kwestia zdolnosci czy doświadczenia w robieniu zdjeć tylko ewidentnie sprzętu - nie pamietam jaki to canon. moze a1?).
    Właśnie co myslicie na temat canona a1?
    Może te starsze sprzęty są warte zobaczenia?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów