Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: osłona przeciwsłoneczna

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Czasem są warte, czasem nie, zależnie od obiektywu, typowej dla Twoich zastosowań sytuacji. IMO warto dodać, że osłona czasem pełni też całkiem nieźle funkcję ochronną (obiektywy wkładane do torby bez dekielka, "ciekawskie paluchy", zbyt bliski kontakt z fotografowanym obiektem i/lub jego otoczeniem, czasem jakiś deszczyk (gdy osłona jest głębsza)...

Na pociechę -są też tańsze zamienniki, choć i 50pln za kawałek plastiku to nie tak mało.
    (Kronos mnie ubiegł )

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Na pociechę -są też tańsze zamienniki, choć i 50pln za kawałek plastiku to nie tak mało.
    (Kronos mnie ubiegł )
    mozna wyszukac tanio, ja kupuje na ebay, z darmowa wysylka z Chin lub z Hong Kongu, np to: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...=STRK:MEWNX:IT

to wychodzi ok. 15zl. wiekszosc oslon da sie kupic w cenie 15-30zl.
    50D, S17-70 HSM, C50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Jeżeli tylko przednia soczewka obiektywu jest oświetlona bezpośrednio słońcem to osłona zawsze coś tam polepszy. Dla tele o kilkunastu soczewkach na pewno podnosi kontrast jeśli źródło światła nie jest w polu obrazka. Jest zasada żeby nie wpuszczać do obiektywu innych promieni niż te co budują obraz - przykład ramka na przedniej soczewce w C20-35/3,5-4,5.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów