Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Karta CF

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    no więc teoria mówi, że karty mają daną liczbę cykli do przeżycia, a potem zaczynają tracić dane i padają
    tak jak migawka - tyle że one padają bardzo różnie, jednemu padnie po kilku tysiącach - innemu po kilkuset tysiącach.
    I może gdzieś jest napisane co oznacza ten cykl - czy to jest
    zapełnienie karty i jej skasowanie
    zapisanie kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu zdjęć?
    skasowanie kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu zdjęć??
    a może cykl to czas od włożenia karty do aparatu do jej wyjęcia ??

No bo kurcze po prostu nie wiem jak tłumaczyć ten "cykl"
    o ile w przypadku baterii to jestem w stanie pojąć że pełny cykl to naładowanie baterii i używanie jej do pełnego rozładowania, o tyle w przypadku karty mam wątpliwości czy jeżeli formatuję kartę zapisaną jednym zdjęciem to już jest ten cykl?? , i czy można się uchronić przed "zaliczeniem" cyklu poprzez kasowanie pojedynczo zdjęć z poziomu aparatu??
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a co to za różnica? tym bardziej, jeżeli sam mówisz, że bardzo rożnie bywa z tą trwałością
    po prostu ja bym się bał używać (prawie) 5-letniej karty pamięci
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

no więc teoria mówi, że karty mają daną liczbę cykli do przeżycia, a potem zaczynają tracić dane i padają...
    Wynika to z tego że komórki przechowujące dane najzwyczajniej w świecie się zużywają. W przypadku nośników danych wykorzystujących pamięć flash ilość dostępnej dla użytkownika pamięci jest mniejsza a niżeli rzeczywista ilość pamięci jaką dysponuje dany moduł. Komórki pamięci wchodzące w skład "rezerwy" funkcjonalnie zastępują uszkodzone komórki "pamięci głównej", co zapobiega zmniejszeniu wielkości pamięci którą mamy do dyspozycji.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

a co to za różnica? tym bardziej, jeżeli sam mówisz, że bardzo rożnie bywa z tą trwałością
    po prostu ja bym się bał używać (prawie) 5-letniej karty pamięci
    jedyna karta jaka mi padła to kingston 512 po jakiś 6 miesiącach użytkowania
    drugi kingston działa do dnia dzisiejszego bez zarzutu od około 2005 roku

A co do tych tzw "cykli" to poważnie jestem bardzo ciekaw jak to jest liczone. Może dobrą metodą jest jak najrzadsze kasowanie zdjęć - tylko w chwili zapełnienia karty? Może to co robię, formatowanie karty przed każdą sesją (albo po zrzuceniu zdjęć do komputera) bez względu na to ile znajduje się na niej zdjęć, negatywnie wpływa na żywotność kart??
    Nie wiem więc pytam
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec Awatar trolluch
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Wynika to z tego że komórki przechowujące dane najzwyczajniej w świecie się zużywają. W przypadku nośników danych wykorzystujących pamięć flash ilość dostępnej dla użytkownika pamięci jest mniejsza a niżeli rzeczywista ilość pamięci jaką dysponuje dany moduł. Komórki pamięci wchodzące w skład "rezerwy" funkcjonalnie zastępują uszkodzone komórki "pamięci głównej", co zapobiega zmniejszeniu wielkości pamięci którą mamy do dyspozycji.
    A skąd masz takie informacje?
    Do tej pory słyszałem tylko dwa wytłumaczenia mniejszej pojemności użytkowej od deklarowanej. Pierwsze to takie, że producenci kart przyjmują do określania pojemności przelicznika 1 megabajt = 1000000 bajtów (zamiast prawidłowo 1048576 bajtów). Drugie, że część pojemności karty jest zużywana na informacje pomocnicze.
    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trolluch Zobacz posta
    A skąd masz takie informacje?
    Do tej pory słyszałem tylko dwa wytłumaczenia mniejszej pojemności użytkowej od deklarowanej. Pierwsze to takie, że producenci kart przyjmują do określania pojemności przelicznika 1 megabajt = 1000000 bajtów (zamiast prawidłowo 1048576 bajtów). Drugie, że część pojemności karty jest zużywana na informacje pomocnicze.
    Nie, nie chodzi o to. Moja wypowiedź poruszała kwestię sprzętową a nie programową. Dla przykładu przyjmijmy iż mamy kartę o "znamionowej" pojemności 8 GB. Rzeczywista pojemność (ta którą możemy wykorzystać) takiej karty wynosi ok. 7.5 GB, jednakże faktyczna pojemność układu flash jest o około kilkanaście procent (wszystko zależy od danego producenta) większa a niżeli wartość widniejąca na etykiecie. Te "nadmiarowe" komórki pamięci które nie wliczają się do "pamięci podstawowej" tworzą swego rodzaju rezerwę i w przypadku uszkodzenia komórek z "pamięci głównej" przejmują funkcjonalnie ich rolę. Do zarządzania tą rezerwą przewidziany jest specjalny układ kontrolera który dba o to aby pomimo uszkodzonych komórek "pamięci głównej" obszar pamięci który możemy wykorzystać był względnie taki sam.
    EOS + Speedlite

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów