Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: wybór lustrzanki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolas Zobacz posta
    Wiem że to forum Canona i sam używam aparatu tej marki i jestem z niego zadowolony, ale kumpel wspominał mi coś o pentaxie k20d i samsungu gx20 czyli klonie pentaxa k20d właśnie i mówi że zapoznał się z tymi aparatami i słyszał bardzo pochlebne opinie o obu tych aparatach, możę jakiś nikon
    Samsunga można jeszcze nowego dostać w bardzo dobrych pieniądzach (wyprzedaże) więc na pewno warto. Jeśli jednak bierzesz pod uwagę ten system i ma być "pro" to bym celował w K7.

Oczywiście jak napisali koledzy wyżej najważniejsze są szkła, a nie procki no ale jest wolny wybór .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-10-2009 o 14:54
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moim zdaniem nic w 1000D nie przeszkadza aby był on aparatem, na którym będziesz pracowała i kształciła się. A zostanie więcej kasy na obiektywy, które są najważniejsze. Owszem, droższe aparaty są wygodniejsze/szybsze/lepsze ale nic, absolutnie nic nie przeszkadza w poznawaniu tajników fotografii.

Ja, co prawda, również sądzę, że 450D byłby optymalnym wyborem, jednak dokładniejszy AF może się przydać. Ale jeśli budżet jest krótki to naprawdę lepiej 1000D i porządniejszy obiektyw.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Karolas
    Guest

Domyślnie

facetem jestem:P

tak jak mówiłem 1000d mnie nie interesuje, co do poprzednich wypowiedzi doskonale zdaje sobie sprawe z tego ze dobry obiektyw jest bardzo wazny, widze ze w Waszych wypowiedziach pojawaia się czesto 450d, a co myslicie takim pomsyle kupic 500d z kitem 18-55 i z czasem dokupic jakies dobre szkło?

i czy odnosze dziwne odczucie ze nie chcecie sie wypowiadac na temat tego pentaxa k20d bo poczytalem troche na jego temat i to chyba juz troche wyzsza polka w bardz rozsadnej cenie, ale chcialbym tez poznac wasze opinie

Coś już napisał

Domyślnie

Beznadziejne rady. Jak wybierasz sie do szkoly fotograficznej to raczej zorientuj sie gdzie tanio kupic odczynniki i wszystkie niezbedne akcesoria do wywolywania.

Fotografia cyfrowa to jedynie kawalek dziedziny fotografii.

Moim zdaniem powinno sie Tobie doradzic dobry aparat analogowy i obiektywy. Np Canon T90 i jakis obiektyw 50mm 1.4

Domyślnie

Może nikt z wypowiadających się nie miał w ręku pentaxa i dlatego się nikt nie wypowiada. Ja także nie miałem. Nie trzeba się czerwienić mówiąc o innych systemach. Wojenki między systemowe toczone są na drewniane szabelki i tylko przez doświadczonych fotografów. Krzywdy sobie nie robią a boje toczone są o przysłowiową miedzę, czyli o coś co 98% fotografujących w ogóle nie potrzebuje, albo zaczyna potrzebować jak te 2% wskaże jak tego używać :-).
    A tak na poważnie - zapytaj na właściwych forach i porównaj. Tyle, że jeżeli chcesz porównywać to musisz wiedzieć czego chcesz a Ty jesteś początkujący, więc porównywać będzie Ci bardzo ciężko.
    Wiesz jaka będzie odpowiedź? Zabełta Ci się w głowie a odpowiedzi z dużym prawdopodobieństwem jej trafności mogę udzielić Ci ja. Brzmi ona - cokolwiek wybierzesz da się tym robić zdjęcia. :-) Pamiętaj tylko, że jak wejdziesz w system to,gdy zechcesz przeskoczyć na inny zawsze to zaboli finansowo. Po prostu dużo się na takiej operacji traci. Więc rozejrzyj się w ofercie danych systemów. Jakie szkła proponują, jaki osprzęt, serwis itp.
    I małego bólu głowy przy wyborze życzę. :-) (mnie bolała bardzo. Oczy od czytania zresztą też ;-) )
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rafori Zobacz posta
    Beznadziejne rady...
    Takimi wypowiedziami tylko niepotrzebnie wywołuje się burzę. Masz dobrą radę podziel się z założycielem wątku.
    Uważasz, że tylko Ty masz rację? Gratuluję pewności siebie. Kiedyś ktoś Cię wyprostuje. Wierz mi. Zawsze znajdzie się lepszy.
    EOT
    Proszę nie ciągnąć głupiego wątku dotyczącego rad lepszych i gorszych
    Zakładam, że pytający o system ma swoje 1,5 kg mózgu w głowie i wypowiedzi pomogą mu wybrać właściwie
    Ostatnio edytowane przez KrzysK ; 28-10-2009 o 16:57 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Ja mam 450d z kitowym obiektywem i jest ok. Żadnych problemów a do 3k to się na luzie zmieścisz.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolas Zobacz posta
    i czy odnosze dziwne odczucie ze nie chcecie sie wypowiadac na temat tego pentaxa k20d bo poczytalem troche na jego temat i to chyba juz troche wyzsza polka w bardz rozsadnej cenie, ale chcialbym tez poznac wasze opinie
    Ale na temat czego? Używania tego sprzętu, jaki jest? To przecież forum Canona, o Pentaxa K20 pytaj tutaj:
    http://pentax.org.pl

A co mogłem to Ci napisałem wyżej. Tak samo dobra puszka jak każda inna ma wady i zalety ale przede wszystkim istotne będzie co do niej podepniesz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Moja rada - jeśli zależy Ci na dość tanim aparacie umożliwiającym Ci bezproblemowe łączenie się ze sprzętem studyjnym masz dwa wyjścia:

1.
    Canon 30D posiada gniazdo PC do łączenia przewodem ze studyjną lampą błysk. Do zdjęć studyjnych w zupełności wystarcza, używasz i tak ISO w zakresie 100-200. Aparat kosztuje na Allegro jakieś 1300-1500zł w zależności od stanu.
    Pozostaje Ci więc ok. 1500zł za które kupujesz np. świetną Sigme 50mm/1.4 jako obiektyw uniwersalny portretowy o super świetle i najwyższej ostrości z obecnych na rynku 50tek (jeżeli wybierzesz egzemplarz ostry od pełnej dziury i nie posiadający wad FF/BF to myślę że zostanie on z Tobą na długo bo to super szkiełko).
    Inne możliwości - EF28/1.8, Sigma 30/1.4, EF50/1.8 lub EF50/1.4, EF85/1.8 - do 1500zł moim zdaniem warto mysleć wyłącznie o stałkach. Ewentualnie Tamron 17-50/2.8
    Dobre i stosunkowo tanie szkła "na początek"

2.
    Canon 400D / 450D - całkiem tani ale do studia wystarczający aparacik bo tu również nie musisz wchodzić na wysokie czułości, a ISO 100-200 w tych aparatach jest świetne. Tu jednak polecam chiński wyzwalacz radiowy gdyż zakładanie kostki do której podpina się kabel - brzmi nieciekawie. 400D teraz można dostać za "grosze" - 800-1000zł i to z gripem. Masz więc ok 2000zł na obiektywy. I tu ja bym brał 50/1.8 i do tego 85/1.8. Na początek taki zestaw Ci spokojnie starczy, z czasem wymienisz 50/1.8 na coś lepszego i dokupisz jakiś szerszy kąt, dajmy na to 28/1.8 albo jakiś zoomik w postaci choćby Tamrona 17-50.

To taki bardzo ogólnikowy post, ważne żebyś na początek kupił coś uniwersalnego, co podpowie Ci czego Ci brak, jednocześnie coś takiego żeby jakość zdjęć była zadowalająca - czyli najlepiej jakaś stałka.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Krzysq
    Guest

Domyślnie

Cyfra cyfrą, ale idąc do szkoły fotograficznej, będziesz miał też do czynienia z analogiem. Może zostaw sobie 200-300zł na jakiegoś używanego analoga do ćwiczeń. Zawsze lepiej focić swoim sprzętem aniżeli pożyczonym. Do tego obowiązkowo 50 1.8.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Pozostaje Ci więc ok. 1500zł za które kupujesz np. świetną Sigme 50mm/1.4 jako obiektyw uniwersalny portretowy o super świetle i najwyższej ostrości z obecnych na rynku 50tek (jeżeli wybierzesz egzemplarz ostry od pełnej dziury i nie posiadający wad FF/BF to myślę że zostanie on z Tobą na długo bo to super szkiełko).
    Jeśli chce tracić nerwy to niech bierze S50/1.4. Nie przypominam sobie aby ktokolwiek z forum trafił na dobry egzemplarz

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów