Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: 5Dmk2 - kolor czarny na zdjęciach

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Na bank nic się nie dzieje - czerń w tym wypadku to zupełnie subiektywna sprawa, wygląda na to że przyzwyczaiłeś się do zielonego zafarbu 10d w czerni i stąd cały problem...
    Możliwe. Ogólnie w sumie może nawet bym się nie zorientował, ale... Często bywało tak, że BW w rawach z 10D ustawiałem klikając próbnikiem na czarny a nie biały i po tym zabiegu BW ustawiał się w 90% idealnie, a w 5D niestety ta sztuczka się nie sprawdza bo zdjęcie robi się całe zielone - po tym wpadłem że coś jest nie tak z tym czarnym

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie napisałeś wielu rzeczy bez których trudno cokolwiek wyrokować.

- jakie światło - czy na pewno porównywalne
    - jak wołane - samo stwierdzenie wołałem w ACR na defaultowym nic nie oznacza
    - czy próbowałeś ustawiać WB na czerń? - w ACR jest pipetka WB i można ną kliknąć na coś o R=G=B - neutralna czerń będzie miała około R=G=B= 0 do 7 a nawet i 10
    Światło - przecież zdjęcie robione w odstępie kilku sekund, więc śmiem twierdzić, że światło identyczne
    Jak ustawiam BW na czerń to zdjęcie robi się całe zielone i tylko dlatego stwierdziłem, że brak idealnego czarnego w 5D

Zapomniałem dodać - JAK masz ustawiony WB w aparacie - to może być najistotniejsze. :-)
    Nie doczytałes jak widze powyżej, że zdjcia 3 i 4 były ustawione na 3200K

Pierwsze i drugie zdjęcie było ustawiane BW w ACR tak, żeby kolory były jak najlepiej odwzorowane...

Przy próbie pobrania BW z czarnego zdjęcie z 5D wygląda tak:

A z 10D poprawnie.

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Zdjęcia wywoływane w Lightroomie? Mam dokładnie to samo. Brak poprawnego profilu dla 5DmkII. Po otwarciu zdjęcie przez sekundę-dwie wygląda poprawnie, póki trwa wczytywanie. Gdy Lightroom załaduje do końca zdjęcie robi z nim fioletową sieczkę. Zdjęcie wywoływane w sofcie Canona nie ma fioletowego zafarbu. Musisz sobie stworzyć własny profil dla zdjęć z 5DmkII w Lightroomie.
    Własnie sprawdziłem i tak jak mówisz - w DPP nie ma tego problemu ... Tylko powiedzcie mi jeszcze jak stworzyć ten profil bo nigdy tego nie robiłem i nie mogę sobie z tym poradzić... Soft - ACR 5,4

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez barman_pl ; 15-10-2009 o 12:16

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Barman_pl, chyba Janusz chciał powiedzieć żebyś zmierzył tą czerń pipetą, i popatrzeć jaką wartość w R=G=B ma ta czerń, która może się od 0 do 10.

Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Więc jesli chodzi o RGB to klikając pipetą w czerń na zdjęciu, które ma dobrze odwzorowane kolory wartości RGB to 17,3,16.

Pozdr.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barman_pl Zobacz posta
    ....

Pierwsze i drugie zdjęcie było ustawiane BW w ACR tak, żeby kolory były jak najlepiej odwzorowane.......
    Tj. jak? Jak dla mnie to coś ewidentnie źle robisz. :-) Połóż sobie kawałek dobrego białego papieru (najlepiej foto) prosto z opakowania (żeby nie był przyżółcony ) i zrób te same zdjęcia z tymże papierem obok obiektywu. Potem próbkuj WB na ten papier.

Mam wrażenie, że masz dominantę w oświetleniu - jakieś zielone ściany albo coś w tym stylu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Tj. jak? Jak dla mnie to coś ewidentnie źle robisz. :-) Połóż sobie kawałek dobrego białego papieru (najlepiej foto) prosto z opakowania (żeby nie był przyżółcony ) i zrób te same zdjęcia z tymże papierem obok obiektywu. Potem próbkuj WB na ten papier.

Mam wrażenie, że masz dominantę w oświetleniu - jakieś zielone ściany albo coś w tym stylu.
    Janusz, ja jestem pewny że dobrze robię ... Poza tym problem uważam za rozwiązany, bo jak wcześniej pisałem cała sprawa rozbija się o profil kolorów w ACR, ponieważ przy wywoływaniu w DPP fioletowa poświata na czarnym znika i nie ma żadnych problemów. Tylko nie wiem jak sobie poradzić ze stworzeniem profilu do ACR. Jeśli ktoś z Was mógłby mi to jakoś wytłumaczyć to bym był "dźwięczny"

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez barman_pl ; 15-10-2009 o 12:55

Uzależniony

Domyślnie

Może spróbuj Camera Raw 5.5?
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Może spróbuj Camera Raw 5.5?
    Sober - :cool: dzięki - problem rozwiązany dzięki ACR 5.5. Nie wiedziałem, że wersja 5.5 jest juz dostępna . Kolorki jak należy - czarny bez zafarbu fioletowego

Pozdr.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów