Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Jak uzyskać efekt matowej skóry?

Zablokowany

Question Jak uzyskać efekt matowej skóry?

Po wizycie w profesjonalnym studio do wynajęcia mam pytanie.
    Jak uzyskać efekt matowej skóry?
    działając na lampach to zwykle twarze modelek po prostu lśniły, mimo że są przypudrowane... co wygląda bardzo bardzo niefajnie, a w portfoliach fotografów którzy zwykle pracują w studio jest efekt zmatowionej skóry bez błyszczeń - skóra gładka i matowa.

Kilogramy pudru, softbox czy jakiś patent na cs'a ?
    Nie chodzi mi o typowe usuwanie kurzu i szumu, tudzież zmiękczanie=blurowanie... to już wiem, szukam alternatywy.
    mam wrażenie że to nie efekt z wymienionych powyżej lecz np ;

http://www.maxmodels.pl/index.php?t=...foto&u=1852074

http://www.maxmodels.pl/index.php?t=...foto&u=1244253

słyszałam też że możliwe jest nałożenie efektu struktury skóry na zbyt wygładzoną twarz - ale jak??
    z góry wielkie dzięki..

Zablokowany

Domyślnie

taak obrodziło pomysłami.

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jak dla mnie to po prostu zasługa wizazystki...

Uzależniony

Domyślnie

(...) Kilogramy pudru, softbox czy jakiś patent na cs'a ? (...)
    Niechybnie wszystko z wymienionych... i to na raz

(...) Nie chodzi mi o typowe usuwanie kurzu i szumu, tudzież zmiękczanie=blurowanie... to już wiem, szukam alternatywy. (...)
    Czyli ze stempelkiem do przyciemniania odblasków i rozjaśniania cieni jesteśmy już zapoznani... (?) IMO jeśli oświetleniowcy i wizażyści zrobili co do nich należy, to żadnych większych kombinacji niż właśnie stempelek raczej nie trzeba (mówimy wyłącznie o "wygładzeniu" oświetlenia, nie o jakichś dodatkowych efektach specjalnych).

(...) słyszałam też że możliwe jest nałożenie efektu struktury skóry na zbyt wygładzoną twarz - ale jak?? (...)
    Maski, warstwy, mieszanie, krycie, miękkie pędzle, w sumie podstawowe rzeczy, ale zrobienie tego tak, żeby na portrecie wyglądało to naturalnie ciężko mi sobie wyobrazić. Też jestem ciekaw czy ktoś o czymś takim słyszał lub sam z powodzeniem wykonał?

Ostanio na cyfrowe.pl cytowali fragmenty z Kelby'ego (link)-jest tam i o stempelku /na marginesie -chyba dali złe zdjęcie "po"/ i o wygładzaniu (z fakturą kombinowałbym właśnie tak, tylko w drugą stronę ). Ewentualna modyfikacja metody z punktu 6. też pewnie czasem się przyda.

Specem od studia nie jestem, od PS w sumie też, więc moją wypowiedź można potraktować z przymrużeniem oka. Niemniej może dobrze byłoby pokazać materiał wejściowy dla ilustracji problemu i rozważenia ewentualnych możliwości? Jest tu trochę osób obeznanych w PS, tylko trzeba dać coś na czym można popracować.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 10-10-2009 o 21:16

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.p...812#post671812

W wielkim skrócie - wizaż.

Na pierwszym zdjęciu widać wyraźnie - zdjęcie typu beauty, wizażystka (podana wśród autorów zdjęcia) szczególnie nad oczami się napracowała. Reszta, czyli wygładzenie skóry i podkreślenie rysów twarzy to "standard".
    Drugie zdjęcie - novika potrafi całkiem nieźle malować modelki jak i siebie (co widać po autportretach, których sporo ma w portfolio).

Jeśli nie masz ochoty szukać wizażystki to modelce każ się pomalować "tak byś się nie świeciła, baza matująca, podkład i puder, puder weź ze sobą by się poprawiać potem" . Jeśli modelka nie zrozumie tego requestu to szukaj wizażystki chętnej pomalować za zdjęcia lub dogaduj się z modelka o podział kosztów wizażystki (ok 100zł/makijaż, zależy od doświadczenia i miejscowości).

Coś już napisał Awatar Hadrian
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

to co pokazałeś to nie foty studyjne....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hadrian Zobacz posta
    to co pokazałeś to nie foty studyjne....
    Ale to ma minimalny związek z tematem wątku i pytaniem autora o skórę...
    Skupiasz się na nie tej co trzeba części wypowiedzi .

Coś już napisał Awatar Hadrian
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

imho nie do końca - inaczej sie wyświeca fota w błysku inaczej w słonecznym a jeszcze inaczej w mieszanym... a co za tym Idze możne być ciężko uzyskać takie światło w studio. możne warto żeby autor wątku o tym wiedział

Zablokowany

Domyślnie

właśnie - chodzi o światła w studio - w świetle słonecznym radzę siebie dobrze - gorzejwłasnie gdy w grę wchodzą lampy studyjne... to zupełnie inna bajka

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

wizaż + postprocesing z nastawieniem szczegolnie na to pierwsze, gdyz ulatwia i przyspiesza znaczaco prace fotografa/edytora w pozniejszej obrobce zdjec.

oczywiscie jestem sobie w stanie wyobrazic sesje bez wizazu, ale pozniej od razu mnie skreca na sama mysl o obrobce i pałowaniu sie ze skora.

niestety nie wszyscy przywiazuja wage do tego aspektu.

fajnie jest miec jedna lub pare wizazystek do stalej wspolpracy. jak cos to moge polecic we wroclawiu spoko wizazystki
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów