No dokladnie tak jest, jak pokazuje powyzszy przyklad.
No dokladnie tak jest, jak pokazuje powyzszy przyklad.
Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...
Wystarczy, że zapamiętasz, że crop działa na obraz jak telekonwerter o krotności cropa. Czyli obiektyw 50/1,4 da na cropie Canona obraz (identyczny kadr i GO przy fotografowaniu z tego samego miejsca) jak obiektyw 50x1,6/1,4x1,6 = 80/2,2 na FF. Dla cropów innych niż Canon używasz współczynnika 1,5, dla Olka 2.
Dzięki wszystkim, powoli sprawa się przejaśnia.
Dobrze to rozumiem, że zaletą FF względem cropa (pomijając wszystkie inne aspekty, np. finansowe odnośnie body) jest to, że wymaganą głębię ostrości uzyska się przy większej liczby przysłony (mniejszej przysłonie), a co za tym idzie obiektywem tańszym?
Tyś go założył. I bardzo dobrze. A temat, jak widać, wcale niełatwy. Myślę, że dlatego bo tu jest potrzeba ogarnięcia za jednym zamachem aż tylu zmiennych.
Źle się wyraziłem. Chodziło mi o uzyskanie identycznej głębi ostrości na FF i c.
P.S. Jak to zrobić, żeby zacytować w jednym poście od razu klika innych wcześniejszych? Jak naciskam "cytowanie selektywne" (cudzysłów) to nic się nie dzieje.
Ostatnio edytowane przez Caton ; 08-10-2009 o 08:10 Powód: Automerged Doublepost