Ja poprawiłem kolorki na swój sposób:
Kadru nie ruszałem. Chciałem pokazać, że korekty przepałów można kontrolować też w inny sposób niż hue/saturation. Poprawiona ilustracja jest ich praktycznie pozbawiona.
Ja poprawiłem kolorki na swój sposób:
Kadru nie ruszałem. Chciałem pokazać, że korekty przepałów można kontrolować też w inny sposób niż hue/saturation. Poprawiona ilustracja jest ich praktycznie pozbawiona.
C-F-K - forever
Mellan a mógłbyś zdradzić na czym polegało Twoje poprawienie... ??
Z góry dziękuję
Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książeczka traktująca o kolorach skierowana do plastyków amatorów. Jak może wiesz, używanie czystych barw podstawowych jest ich częstym błędem technicznym (to coś jak te nasze przepały). By temu przeciwdziałać zalecane jest ich "łamanie" poprzez wmieszanie barwnika z palety kolorów dopełniających, pomaga to wyprowadzić właściwe barwy cienia obiektu.
Wcześniej często zdarzało mi się zaznaczać zakres kolorów powodujących problemy i ręcznie korygować je poprzez hue/saturation, ale czasem efekty nie były takie jakie oczekiwałem, a nawet jak były - wymagało to wprawnego i zajmującego chwilkę czasu ręcznego dopasowania.
Wnioski z książeczki jakie wyciągnąłem skierowały moją uwagę na eksperymentowanie z fotofiltrami, które dodane w sposób delikatny potrafią szybko i skutecznie wpłynąć na problematyczne przepałki bez potrzeby ręcznego maskowania warstw, zachowując przejścia tonalne oryginału i usprawniając cały proces.
Twoją fotkę potraktowałem filterkami przeciw przepałkom w żółtym, magencie i czerwieni, a na koniec podostrzyłem z użyciem filtra high pass.
Photoshop to skomplikowane narzędzie w którym podobne efekty można wykonać na różny i równie zadowalający sposób. Mnie na dzień dzisiejszy akurat zadowala coś takiego.
C-F-K - forever
Mellan dziękuje pięknie, dość ciekawie to wygląda mam jeszcze jedno pytanie czy te filtry są standardowo w PS czy trzeba je zdobyć, no i gdzie ich szukać bo PS znam ale chyba jeszcze nie dość wystarczająco o ile można go w takim stopniu poznać.
Pozdrawiam
Ps->Image->Adjustments->Photo filter - akurat dokładnie te kolory których używam nie są w standardowej opcji, ale są bardzo zbliżone do niektórych załączonych. Czy można ich poszukać? Tak dokładnie zrobiłemWskazówką jest koło barw - kolory dopełnień są po przeciwnych stronach tych z którymi mamy problemy.
Dobre efekty można uzyskać w nasyceniu kilku procent, tak by wpłynąć na problemy, a nie zaburzyć barw obrazka w widoczny sposób.
Informacje o przepaleniach można łatwo uzyskać w zakładce 'curves' -> show clipping. Warto popróbować
C-F-K - forever
Mellan dzięki pięknie, znalazłem i naprawdę ta metoda jest niezła i w miarę prosta, nie będę wklejał kolejnego zdjęcia z moimi wynikami, żeby nie zaśmiecać (chyba że jesteście zainteresowani) ale jestem zadowolony z efektów.
Pozostaje mi jeszcze problem kadrowania ale to już chyba kwestia obserwacji fotografii mistrzów (czyli Was) no i praktyka praktyka praktyka.
W dalszym ciągu polecam się jeśli chodzi o porady co do fotografii kwiatów, postaram się w najbliższym czasie poddać pod ocenę trochę moich prac.
...Pozwole się podłączyc do dyskusji.... ja pozwoliłem sobie na mały eksperyment ze światłem i różnie świeciłem na kwiatki... wyszło mi coś takiego...:
intersuje mnie co o tym myślicie i co mógłbym, poprawic, mogę przesłac rawa w celach szkoleniowych...
niepokoją mnie trochę cienie na płatkach.....
400D; 50 f/1.8; 70-200 4L; 100 f/2.8 macro; Tair 11A 2.8/135, UNOMAT B24
"Lots of people talk and few of them know, soul of a woman was created below"