Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Wątek: Obiektywy "L" a stosowanie filtrów

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

A ja ze swoimi filtrami już się chyba nie rozstanę. Na prawie wszystkich szkłach mam lekko skrzywiony pierścień filtra. Niewiele tylko troszkę skrzywiana krawędź w jednym najwyżej w dwu miejscach, ale filtr już się nie chce wykręcić.Pewnie gdzieś musiałem uderzyć. Nieraz wyraźnie widzę jak zabiera kontrast, ale co zrobisz. Druga sprawa że filtry hoya z czasem pokrywają się jakimś dziwnym nalotem który idealnie niszczy kontrast przy zdjęciach z kontry.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja uzywam zawsze HOYA HMC (bez SUPER). Uzywam tych filtrow obecnie we wszystkich szklach poza Sayangiem, 55-250 oraz 400L. W tym ostatnim mam na stale wyciagnieta oslone przeciwsloneczna i wymieniony dekiel na ten w stylu Sigma/Tamron. Za kazdym razem zawsze robilem testy czy czasem cos mi nie pogorszy jakosci... Dzisiaj wlasnie sprawdzalem pod kazdym wzgledem sample z 70-200 2.8 IS - od 2.8 do F4 i patrzac na zdjecia 1:1 z filtrem i bez nie widze WOGOLE roznicy. Nawet na poziomie gapienia sie pixel w pixel. Dziwi mnie nieco opinia co niektorych, ktorzy pisza o spadku jakosci, kontrastow itd. Moze ktos mial kiedys jakies zle wspomienia z filtrami UV, ale stawiam, ze chodzi o te naprawde tanie. Mam jeden tani marki SELCO, kiedys kupilem do Canona S2 IS - w tym przypadku patrzac na sample 1:1 widac ewidentnie spadek kontrastu i ostrosci zdjec.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Można też stosować filtry w razie potrzeby i to jest najlepsze wyjście. W słoneczne dni, polar do gaszenia odblasków, w górach i lekkich zamgleniach UV itp.....
    W większości przypadków wystarcza sama osłona na obiektyw.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Dla większości elek aby zapewnić szczelność obiektywu należy stosować filtr UV i to jest chyba bardzo istotna sprawa, oczywiście poza ochroną przed uszkodzeniem mechanicznym powłok obiektywu.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Dla większości elek aby zapewnić szczelność obiektywu należy stosować filtr UV i to jest chyba bardzo istotna sprawa, oczywiście poza ochroną przed uszkodzeniem mechanicznym powłok obiektywu.
    Dla większości elek właśnie nie trzeba - 17-40 (i być może jeszcze coś) to nie jest większość... No i co z całą rzeszą L-ek do których filtra się nie zamontuje (chyba że do szufladki) ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    aaaa przepraszam które to elki??

bo mam kilka i nic mi o tym nie wiadomo, pomimo kilkuletniego użytkowania też jakoś pyłków w środku nie zauważyłem a jeszcze na żadnej elce filtra UV nie miałem

Jeżeli ktoś lubi mieć filtr na obiektywie i uważa że jest mu konieczny to powinien taki filtr kupić i nosić.
    Ja osobiście nie zakładam żadnego filtra do ochrony, czyszczę szkła często, używam normalnie bez przesadnej ostrożności, wielokrotnie niechcący dotykałem szkła rękami (brudnymi też), wielokrotnie robiłem zdjęcia podczas deszczu i potem zmywałem ślady wody z całej soczewki, kilkakrotnie robiłem zdjęcia w kurzu ekstremalnym (rajdy cross i enduro) i po kilkuletnim użytkowaniu żadnego śladu na soczewkach, żadnego pyłku w obiektywie.
    Nie wiem co trzeba zrobić żeby porysować soczewkę bo przy normalnym użytkowaniu i czyszczeniu uważam to za bardzo trudne.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Nie wiem co trzeba zrobić żeby porysować soczewkę bo przy normalnym użytkowaniu i czyszczeniu uważam to za bardzo trudne.
    Ja też nie wiem ale widziałem wiele szkieł w komisach, które były w większym lub mniejszym stopniu porysowane 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Koszula (w domyśle z guzikami), kurtka z metalowym suwakiem i aparat z zakręconą eLką na szyi - pierwsze co mi przychodzi do głowy.
    I tu pomaga... osłona p. słoneczna
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Z 85L nie uzywam UV. Za to podpinalem CPL (Hoya megamaxi Pro bla bla) i widac znaczaca degradacje rozdzielczosci na pelnej dziurze. Tak samo z neutralem i polowka Cokina.
    Z 100-400L nie uzywam UV, z tych samych powodow (jakosc obrazu).
    Moze mam niedostatecznie dobre filtry, a moze po prostu te szkla sa zbudowane na granicy swoich osiagow optycznych i kazdy obcy element z przodu ta rownowage zaburza
    Za to oslony nosze na nich zawsze.

PS. Na 24L nosze praktycznie UV caly czas i nie ma roznicy w obrazie (filtr ten sam, ktory podpinalem pod 100-400). Chyba najczesciej go uzywam i w najgorszych sytuacjach (przypadkowy deszcz, impreza itd.) wiec chyba dlatego tak robie.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 14-09-2009 o 14:13
    .

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja jeśli wale w coś obiektywem to nie podczas jakiejś nerwowej sytuacji itp. tylko jak spokojnie schylam się do stojącej na ziemi torby żeby wymienić szkło. I właśnie wtedy mój dyndający na szyi aparat wali w co popadnie. czasem nawet w wyciągany z torby drugi obiektyw. Za cholerę nie mogę się tego oduczyć.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów