Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

poradzi mi ktoś z zarządzaniem kolorami w Windowsie 7? o co tu chodzi? google nie pomaga...

http://img.org.pl/obrazek/cQ5AuF2LGoA.html
    http://img.org.pl/obrazek/cQ5AxgPyVnc.html
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    poradzi mi ktoś z zarządzaniem kolorami w Windowsie 7? o co tu chodzi? google nie pomaga...

http://img.org.pl/obrazek/cQ5AuF2LGoA.html
    http://img.org.pl/obrazek/cQ5AxgPyVnc.html
    Ale o co pytasz konkretnie?

Jeśli chcesz ustawić profil monitora to chyba masz dobrze ustawiony (co ciekawe u mnie Win7 po instalacji sam znalazł na dysku prawidłowy profil... nie wiem jakim cudem bo leżał gdzieś luzem).
    Aby się upewnić to idziesz: 'Zmień ustawienia domyślne systemu' -> zaawansowane (zakładka) -> Profil urządzeń i tu wybierasz swój profil. Jak nie ma to cofasz się do zakładki 'wszystkie profile' i 'Dodaj' .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta

Jeśli chcesz ustawić profil monitora to chyba masz dobrze ustawiony (co ciekawe u mnie Win7 po instalacji sam znalazł na dysku prawidłowy profil... nie wiem jakim cudem bo leżał gdzieś luzem).
    Aby się upewnić to idziesz: 'Zmień ustawienia domyślne systemu' -> zaawansowane (zakładka) -> Profil urządzeń i tu wybierasz swój profil. Jak nie ma to cofasz się do zakładki 'wszystkie profile' i 'Dodaj' .
    No dobra, a Win7 updatuje przy starcie LUT karty ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    No dobra, a Win7 updatuje przy starcie LUT karty ?
    Nie wiem do czego pijesz. Do updejtowania LUT karty musisz mieć soft kalibrujący a nie Win7 . Nie jestem specem od kalibracji, więc dalsze pytania raczej nie do mnie.
    Jeden hint - to co się ustawia w systemie to profil z rozszerzeniem .icm a to co się ustawia w LUT karty u mnie ma jakieś rozszerzenie związane z 'target' (.tgt albocoś? nie pamiętam a teraz w pracy jestem). Tak więc to raczej dwa różne tematy icm vs LUT.

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    zacznijmy od ustawienia profilu - w tych ustawieniach domyślnych miałem ustawione sRGB. powinien być profil monitora jak sądze?
    co to jest to WSC w ogóle?
    Ja zmieniałem tylko domyślny profil urządzeń, reszty nie dotykałem. Póki kolory są OK to nie tykam pozostałych ustawień i z głowy .
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 11-09-2009 o 20:50 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie wiem do czego pijesz. Do updejtowania LUT karty musisz mieć soft kalibrujący a nie Win7 . Nie jestem specem od kalibracji, więc dalsze pytania raczej nie do mnie.
    Nie piłem zupełnie do niczego (nikogo), to bardzo było w powietrze niż do Ciebie aczkolwiek jako że od dłuższego czasu używasz 7-ki to myślałem że może będziesz wiedział - zdaje mi się że już od Visty MS dał LUT-loadera a że cały czas siedzę na XP (do 22 października ;-) to po prostu nie wiem... Jakby jednak tego LUT-loadera nie było, to poza samym podpięciem profilu trzeba by to zrobić AFAIK...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No gdybym nie miał Spectraview do ładowania LUTa, to pewnie bym się nad tym dłużej zastanowił...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeden hint - to co się ustawia w systemie to profil z rozszerzeniem .icm a to co się ustawia w LUT karty u mnie ma jakieś rozszerzenie związane z 'target' (.tgt albocoś? nie pamiętam a teraz w pracy jestem). Tak więc to raczej dwa różne tematy icm vs LUT.
    Do ładowania rekordów z korekcją punktu bieli i trc służy cośco się nazywa "loader", albo "gamma loader". A by w ogóle było co ładować, profil z odpowiednimi rekordami musi być wygenerowany z oprogramowania kalibracyjnego. Wynikowe profile mają rozszerzenie .icc. Microsoft oczywiście zawsze wszystko musi nazywać po swojemu, więc jest mutacja z rozszerzeniem .icm, ale jest tym samym.

U Pana, Panie Tomku, sprawa wygląda zgoła inaczej, bo oprogramowanie ładuje korekcję bezpośrednio do monitora i na karcie nic się nie dzieje.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Do ładowania rekordów z korekcją punktu bieli i trc służy cośco się nazywa "loader", albo "gamma loader". A by w ogóle było co ładować, profil z odpowiednimi rekordami musi być wygenerowany z oprogramowania kalibracyjnego. Wynikowe profile mają rozszerzenie .icc. Microsoft oczywiście zawsze wszystko musi nazywać po swojemu, więc jest mutacja z rozszerzeniem .icm, ale jest tym samym.

U Pana, Panie Tomku, sprawa wygląda zgoła inaczej, bo oprogramowanie ładuje korekcję bezpośrednio do monitora i na karcie nic się nie dzieje.
    To tak ogólnie - czy jeśli ktoś ma "loader do LUT" albo "loader bezpośrednio do monitora" to może sobie nie zaprzątać głowy ładowaniem odpowiedniego .icm w ustawieniach systemu?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To tak ogólnie - czy jeśli ktoś ma "loader do LUT" albo "loader bezpośrednio do monitora" to może sobie nie zaprzątać głowy ładowaniem odpowiedniego .icm w ustawieniach systemu?
    W ustawieniach systemu tak czy owak MUSI być zapięty odpowiedni profil charakteryzujący przestrzeń barwną naszego monitora - CMM aplikacji wykorzystuje go do obliczenia stosownej korekty dokonywanej podczas wyświetlania obrazu.

W przypadku monitorów bez możliwości kalibracji sprzętowej profil zawiera tag vcgt, który zawiera korektę kalibracyjną wgrywaną do LUT karty graficznej - korekta owa jest wgrywana właśnie po zapięciu profilu w ustawieniach systemu.

W monitorach sprzętowo kalibrowanych profil nie zawiera tagu vcgt, bo kalibracja wgrywana jest do LUT monitora, ale nadal zapisana jest w nim kolorymetryczna charakterystyka monitora - koordynaty chromatyczne kolorantów, gradacja itd., z których to informacji korzystają moduły zarządzania barwą aplikacji.

Cytat Zamieszczone przez Kajtek_bez_Majtek Zobacz posta
    Stoję przed zakupem monitora, budżet jakim dysponuję to około 2500-2700. Chciałem kupić Eizo SW2232, ale ostatnio znalazłem coś takiego: DELL 2408WFP.
    Oba na matrycy S-PVA. Czy ktoś z was słyszał ewentualnie ma jakieś doświadczenia z tym Dellem? Warto zrezygnować z Eizo dla niego?
    Nie warto (mało precyzyjny, zbyt jasny, niezbyt równomierny). Z 24" monitorów za rozsądną cenę najbardziej godny uwagi jest NEC 2490WUXi2
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 13-09-2009 o 23:16

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zacznijmy od ustawienia profilu - w tych ustawieniach domyślnych miałem ustawione sRGB. powinien być profil monitora jak sądze?
    co to jest to WSC w ogóle?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uprawnienia umieszczania postów