Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 400d + 18-200is canon

fonzi
    Guest

Domyślnie 400d + 18-200is canon

jestem amatorem.wczesniej tylko kompact canon a 85.
    pytanie do uzytkowniqw:czy wasze zdjecia w tym zestawie tez wychodza nazbyt ciemne? pozatym co to jest kalibracja obiektywu i czemu to służy?
    popowiedzcie jakie kroki powinienem poczynic by ww zestaw dał wię cej zadowolena ze zdjec bo czasami mam wrazenie ze kompaktem zdjecia wychodziły zdecydowanie lepsze.Mam nadzieje że nie są to głupie pytania.Z góry thx za Dobre podpowiedzi

Domyślnie

Z zestawem nie miałem do czynienia.
    Kalibracja obiektywu służy temu, żeby AF sprawniej działał (z danym body)
    Zdjęcia mogą nie być tak 'dobre', ponieważ software aparatu nie 'polepsza' ich w tak wyraźny sposób, jak kompaktu.
    Co poczynić? Przede wszystkim, poczytać, ponieważ mam wrażenie, że ciemne zdjęcia mogą wynikać np. z niezrozumienia działania systemu pomiaru światła.

fonzi
    Guest

Domyślnie

co do autofokusa to spdziewałem sie sprawniejszego działania. czesto kreci jak oszalały pomimo że obiekt fotografowany ma w miare dobre oświetlenie,czy taką kalibracje to tylko w serwisie??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fonzi Zobacz posta
    .............czy taką kalibracje to tylko w serwisie??
    Jeśli sprzęt jest na gwarancji, to raczej tylko tam. Naprawy i regulacje pogwarancyjne proponuję też tam robić. Jednak za nim udasz się do serwisu zasadnym byłoby, abyś do body podpiął inny obiektyw i na nim sprawdził "jasność" robionych zdjęć. Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

mam dokladnie ten sam zestaw
    w slabym oswietleniu AF sie gubi i nie chce wogloe wykonac zdjecia
    dlatego polecam sporo cierpliwosci i uwagi przy foceniu
    jezeli zdjecia wychodza zbyt ciemne => sprawdz podstwowe ustawienia aparatu, moze gdzies masz cos poprzestawiane
    jeszcze jedno (wg mnie) trzymaj sie z dala od serwisow wszelakich dopoki nie bedziesz pewien, ze masz cos zepsute w aparacie albo w obiektywie, a o tym bedziesz przekonany po wykonaniu wielu prob i osiagnieciu wielu bledow

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fonzi Zobacz posta
    jestem amatorem.wczesniej tylko kompact canon a 85.
    pytanie do uzytkowniqw:czy wasze zdjecia w tym zestawie tez wychodza nazbyt ciemne?
    Pokaż jakieś przykładowe za ciemne zdjęcia. Jakich ustawień ekspozycji w aparacie używasz? (Tryby tematyczne, manual)

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Mój brat korzysta z tego obiektywu ale z puszką 50D i jak na razie jest zachwycony . Obiektyw jak na tak duży zakres prezentuje nadzwyczaj dobry obraz, pomimo braku USM AF działa bardzo pewnie i szybko nawet przy kiepskim oświetleniu.
    Jak radzą koledzy, wrzuć jakieś zdjęcia, dopiero na ich podstawie można cokolwiek powiedzieć.
    Kalibracja nie przyspieszy AF, ma ona na celu wyeliminowanie jedynie BF lub FF.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

Potwierdzam wypowiedź przedmówcy.
    Mam 50D do którego miałem wcześniej podpięty 18-200.
    Uważam że to bardzo udany ( jak na uniwersalny zoom) obiektyw.
    W Twoim przypadku może być inny problem -lustrzanką trzeba nauczyć się posługiwać świadomie.

marych
    Guest

Domyślnie

Witam,

Uzywam tego obiektywu z korpusem 50D i jestem bardzo zadowolony. Kupilem go jako kitowy - po przejsciu z kompakta z zooooomem (P90) balem sie, ze tej wygody bedzie mi brakowac. Szklo ma swoje wady, widoczne nawet dla osoby tak malo zaawansowanej w temacie (najbardziej rzucaja sie w oczy znieksztalcenia beczkowe na dlugim koncu), ale akurat AF jest rewelacyjny - pewny nawet w slabym swietle i bardzo cichy, mimo braku silnika USM. Milem kilka miesiecy K20D z 18-55 II, bardzo fajny aparat, duzo zalet, ale tamten AF do 18-200 podpietego do 50D nie ma w ogole startu.

Przy okazji - witam wszystkich na forum, to moj pierwszy post tutaj, czytam od kilku miesiecy.

pozdrawiam

marych

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

ja czasem uzywam go z 20d i AF dziala dobrze, nawet w ciemnych miejscach - czasy rzedu 1/50 + lampa.

Uprawnienia umieszczania postów