Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Ostrość/szumy 40d/50d -skąd takie różnice w samplach?

dazz
    Guest

Domyślnie

Bardziej jakoś wierzę dpreview. Mi jednak chodziło o coś innego, od ISO1600 w górę 50d faktycznie może być minimalnie lepszy, jednak poniżej 40d szumi moim zdaniem mniej. A przecież to są czułości, których głównie używamy. Co z tego ze jakas puszka (np 7d) szumi mniej na czułości tak wielkiej, że i tak zdjęć się nie da robić. Dla mnie zakup 50d jest raczej bezsensowny,

Uzależniony

Domyślnie

Tylko wszystko zależy jak ktoś robi porównania i jak uwzględnia inną rozdzielczość obrazka. Moim zdaniem matryce pod względem szumu można porównywać tylko po przeskalowaniu do tej samej rozdzielczości...

Kolejne porównanie, tym razem ze stronki http://www.xtremephotography.ca/Cano...SO-Comparison/

cropa z 40D powiększyłem do rozmiarów tego z 50D i minimalnie wyostrzyłem (na moje oko 40D daje domyślnie bardziej miękki obrazek) - tak żeby detale wyglądały podobnie. Możecie się z tym nie zgadzać, ale wg mnie taki test bardziej oddaje jakość matrycy... Poniżej wynik. Moim zdaniem 50D znowu wypada sporo lepiej pod kątem SNR, czyli ilość detali/szum.

40D ISO 1600:
    50D ISO 1600:
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

dazz
    Guest

Domyślnie

moim zdaniem porównywanie takich zdjęć to raczej bezsens, nie da się wyciągnąć z tego wniosków

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    cropa z 40D powiększyłem do rozmiarów tego z 50D i minimalnie wyostrzyłem (na moje oko 40D daje domyślnie bardziej miękki obrazek) - tak żeby detale wyglądały podobnie. Możecie się z tym nie zgadzać, ale wg mnie taki test bardziej oddaje jakość matrycy... Poniżej wynik. Moim zdaniem 50D znowu wypada sporo lepiej pod kątem SNR, czyli ilość detali/szum.
    A skąd niby ma tam przybyć informacji? Z interpolacji? IMHO sensowniej większy obrazek skalować w dół do rozmiaru mniejszego.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał Awatar tomback
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A co powiecie na to? Nie za bardzo szumi jak na ISO 500 ???http://sendfile.pl/29321/ssssss.jpg
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniałem dopisać, że 40D
    Ostatnio edytowane przez tomback ; 14-11-2010 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomback Zobacz posta
    A co powiecie na to? Nie za bardzo szumi jak na ISO 500 ???http://sendfile.pl/29321/ssssss.jpg
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniałem dopisać, że 40D

na szczęście jestem wpół-ślepy i wpół-głuchy więc mi tam nie szumi :-D
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał Awatar tomback
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jacku - nie drwij, widzisz, że zaraz oszaleję Ta przesiadka z N tyle mnie nerwów kosztuje Więc szumi czy nie?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomback Zobacz posta
    Jacku - nie drwij, widzisz, że zaraz oszaleję Ta przesiadka z N tyle mnie nerwów kosztuje Więc szumi czy nie?
    a swoich oczu nie masz? jeszcze raz Ci powtórzę, canon słynie z gładkości więc przesiadka z nikona w tym aspekcie wychodzi na plus. mi nie szumi do tego stopnia, że furę swoich zdjęć robię na ISO3200 i fcale mi to nie przeszkadza.
    A jak ktoś lubi supergładź....
    Pozdrawiam
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    canon słynie z gładkośc
    Pozdrawiam
    słynął chyba?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów