Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: kupno 20d z wymienioną migawką?

Coś już napisał
    Miasto
    Zduńska Wola/Wwa

Domyślnie kupno 20d z wymienioną migawką?

Witam od dłuższego zamiaru noszę się z zamiarem kupna lustrzanki, wybór padł na 20/30d. Stąd moje pytanie, gdyż pojawiła się aukcja na allegro z takimże aparatem. Czy jest to opłacalne? Teoretycznie wydaje mi się lepiej no, bo niby samochód z nowym silnikiem jest dobry.. nie wiem czy dobrze rozumuję, oczywiście domyślam się, że korpus nie będzie należał do super gładkich.
    pozdrawiam

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest w tym pudełku kilka elementów które potrafią się zużyć.
    Jeśli cena jest dobra to warto kupić. Nie koniecznie padnie spust czy mechanizm luster ale jak by co to zostaje rezerwa na serwis. Trudno teraz kupić 20D w dobrym stanie. A różnice między 20/30/40d są na tyle nie wielkie że czasem warto zainwestować w nowszą konstrukcję.
    Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

20D bywały używane przez różne redakcje, portale itp. jako body reporterskie więc może być zdrowo zajechane. Cóż po prostu trzeba dobrze sprawdzić źródło - szczególnie jeśli jest to tzw. okazja.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Możesz jeszcze zapytać sprzedającego w którym momencie (przebieg) migawka padła. Jeśli po niewielkim to jest szansa, że pozostałe części są ok i jeszcze trochę posłużą. Pytanie tylko czy taki "sprzedający" prawde Ci powie...

Uzależniony

Domyślnie

Jest takie przyslowie: "chytry dwa razy traci".

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Jest takie przyslowie: "chytry dwa razy traci".
    To zależy 20D to nawet dziś bardzo dobry aparat. Jak by się trafił dobry egzemplarz w atrakcyjnej cenie to pewnie bym się skusił. A wymieniona migawka... może padła przy 10tys Napewno trzeba wybadać temat przed zakupem i wziąć go w łapy... bo może to już trzecia migawka była wymieniana i body wygląda jak po wojnie...

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Był niedawno identyczny temat o 5D Tam każdy chciał szrota, magia FF

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Był niedawno identyczny temat o 5D Tam każdy chciał szrota, magia FF
    Pamiętam 5D. Ale tam chodziło o migawkę która trzasnęła 250k. Tutaj jest już po wymianie. Pytanie tylko jak wygląda reszta...

Domyślnie

Oprócz migawki w aparacie również zużywa się matryca -i co z tego, że będziesz miał nową migawkę jak matryca będzie szumiała jak sto sk...skurczybyków znaczy się i będą z tego gorsze kolory wychodzić... -widzę zużycie matrycy po swoim 350d, a szczególnie jak porównuję zdjęcie sprzed 2 lat z tym co zrobię teraz...
    (no nie będę już powtarzał po wcześniejszych postach co jeszcze się może zużyć...)
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vesper Zobacz posta
    Witam od dłuższego zamiaru noszę się z zamiarem kupna lustrzanki, wybór padł na 20/30d. Stąd moje pytanie, gdyż pojawiła się aukcja na allegro z takimże aparatem. Czy jest to opłacalne?
    Jeżeli miałby to być 30D to można się zastanawiać, jeżeli natomiast 20D to z całą pewnością nie. EOS-y 20D oferowane na rynku to w zdecydowanej większości mocno wyeksploatowane egzemplarze z niewiadomą historią a opisy sprzedawców w stylu: "prawie nieużywany, używany tylko do uwieczniania rodzinnych uroczystości itd." w większości można wsadzić między bajki. Lepiej poczekać i dołożyć do nowszego modelu.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 03-09-2009 o 20:58
    EOS + Speedlite

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów