Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 181

Wątek: XI AirShow Radom 29-30.08.2009

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Spiker (Tadeusz Sznuk , sądząc po głosie) czytał tekst informacyjny o SU27 . W momencie kiedy mówił, że oblatywanie tego samolotu zebrało wyjątkowo tragiczne żniwo samolot znikał za drzewami , kiedy pojawiły się kłęby czarnego dymu on dalej czytał tekst. Widocznie czytał nie patrząc, nie wiedząc co się dzieje. Przerwał mu dopiero inny głos.
    Dziwnie zabrzmiał ten zbieg okoliczności .
    W lokalnej telewizji pokazywana jest relacja tego tragicznego fragmentu pokazów. Kiedy spiker na lotnisku poinformował , że z powodu awarii zawody zostają przerwane słychać z boku głos jakiejś pani , która mówi " ooo znowu mam pecha" . Nie piloci , nie ewentualne ofiary na ziemi , tylko ona ma pecha.
    Cóż za pech , przerwana zabawa , może chodziło o kupiony bilet ?
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    W lokalnej telewizji pokazywana jest relacja tego tragicznego fragmentu pokazów. Kiedy spiker na lotnisku poinformował , że z powodu awarii zawody zostają przerwane słychać z boku głos jakiejś pani , która mówi " ooo znowu mam pecha" . Nie piloci , nie ewentualne ofiary na ziemi , tylko ona ma pecha.
    Cóż za pech , przerwana zabawa , może chodziło o kupiony bilet ?
    WOW.... Polska.... <szok>

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    To chyba nie ma znaczenia gdzie. Na taką beztroskę czy bezmyślność z pewnością można trafić wszędzie. Powaga sytuacji pewnie do tej pani też dotarła tylko nieco później.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie Ach te media

W związku publikowaną w mediach informacją, że jeden z pilotów był zastępcą dowódcy Sił Powietrznych Białorusi informujemy, iż wiadomość ta jest nieprawdziwa, a oficer zajmował inne stanowisko służbowe.

http://airshow.sp.mil.pl/index.php/pl/aktualnoci

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    A później przy wejściu były przepychanki co by oddać pieniądze za bilety bo pokazy były takie krótkie.

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

film:
    http://www.wiadomosci24.pl/artykul/r...107946--2.html

Czyli jednak udalo sie odwrocic samolot bo ostatnie zdjecia fotografujacych na Skaryszewskiej sa jak samolot leci na plecach, i na zdciach wyglada mial wylaczone dopalacze, chyba ze ich nie widac?
    Czy spaliny mog miec rozny kolor, bo na jednych zdjeciach nie ma ich wcale a na drugich sa?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    film:
    http://www.wiadomosci24.pl/artykul/r...107946--2.html

Czyli jednak udalo sie odwrocic samolot bo ostatnie zdjecia fotografujacych na Skaryszewskiej sa jak samolot leci na plecach, i na zdciach wyglada mial wylaczone dopalacze, chyba ze ich nie widac?
    Czy spaliny mog miec rozny kolor, bo na jednych zdjeciach nie ma ich wcale a na drugich sa?
    Stałem pod lasem, po przeciwnej stronie pasa, ale na terenie lotniska. Su przeleciał nam nad głowami, prostując się, ostatnie zdjęcie mam zrobione jak wchodzi nad las, lecąc już w normalnej pozycji, bez dopalaczy. Potem zniknął mi z oczu, a po kilku sekundach zapadła cisza, silniki zgasły ewidentnie. Od razu pojawiły się czarne myśli. A po kilku sekundach dym nad lasem.
    Z filmu wynika, że w ciągu tych kilku sekund, gdy był nad lasem nabierał wysokości. Potem zgasły silniki i poszedł jak kamień w dół.
    Nie mam pojęcia czemu się nie katapultowali.
    Ostatnie foto, może 5-10 sek później zapadła cisza:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demir Zobacz posta
    Nie mam pojęcia czemu się nie katapultowali.
    Gdybyś miał wybór:
    - katapultować się ratując ratując dwa ludzkie istnienia (swoje i kolegi) i samolot spada w zabudowania potencjalnie zabierając kilka, kilkanaście ludzkich istnień
    - do ostatniej chwili próbować wysterowywać samolot bez ciągu i siły nośnej na pole, będąc prawie pewnym że to próba samobójcza

Co byś wybrał?

Cessna w Krakowie podobnie - spadła między drzewa a nie na ulicę/lotnisko pełne ludzi. Głównie dzięki doświadczeniu pilota, który wiedział co go czeka.

Zresztą wszelkie dywagowanie ma taki sam sens jak plotki co niedługo wypuści Canon . Lepiej poczekać na ustalenia komisji.

Spadł na moich oczach (byłem w sektorze południowym dla spotterów/prasy) za drzewa i ta cisza... taką samą ciszę słyszałem dwa lata temu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Gdybyś miał wybór:
    - katapultować się ratując ratując dwa ludzkie istnienia (swoje i kolegi) i samolot spada w zabudowania potencjalnie zabierając kilka, kilkanaście ludzkich istnień
    - do ostatniej chwili próbować wysterowywać samolot bez ciągu i siły nośnej na pole, będąc prawie pewnym że to próba samobójcza
    Co byś wybrał?
    Jeżeli pytasz o mnie, ja bohaterem nie jestem, pewnie cynicznie (ludzko?) ratowałbym swoją dupę.
    Ale może to też lepiej zostawić, bo takie pytania to również dywagacje?

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Spadł na moich oczach (byłem w sektorze południowym dla spotterów/prasy) za drzewa i ta cisza... taką samą ciszę słyszałem dwa lata temu...
    z tym że z południowego nie było widać żeby SPADAŁ, po prostu wleciał za drzewa, różnica była taka, że zbyt szybko zapadła cisza po zniknięciu za drzewami, a potem ktoś po zachodniej stronie sektora zauważył czarny dym nad lasem. Ale z jednym się zgodzę - przy obu katastrofach była wstrząsająca cisza.
    Ostatnio edytowane przez marekm ; 31-08-2009 o 12:40

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jest prośba o wysyłanie wszelkich zdjęć i filmów z tego lotu do organizatora pokazu.
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów