Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Ślub kompaktem

Początki nałogu

Domyślnie

Ja nie próbowałem, ale sprawy bym nie przekreślał tak od razu. Kompakt na pewno mniej nadaje się do scen dynamicznych, ale statycznych...czemu nie? W Magnum jest taki koleś - fotograf wojenny - który używał kompaktów Olympusa na swoich wyprawach. Tylko kompaktów.
    Sądzę, że jeśli masz dobrze opanowane narzędzie, umiesz wykorzystać zalety i ominąć wady - to na pewno sobie poradzisz.

Coś już napisał

Domyślnie

no to logika ze chodzilo mi o to iz ci ludzie ustawiaja na auto
    i nie zmienia to fakty ze robi tak 80% posiadaczy tych aparatow

a one przeciez swoje potrafia jak ktos sie dobrze za nie wezmie

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Mając jasny obiektyw można w trybie M lub P zablokować AF na np. 3m i robić wtedy fotki "scen dynamicznych". Oczywiście z odległości ok 3m W kompakcie zdjęcie wychodzi ostre (brak problemu z GO przy małej matrycy) a nie ma problemu z szukaniem kontrastu przez 2 sek. Parametry EV aparat łapie migiem. Oczywiście kilka sekund przebłysków "redukcji oczu" wyłączone. Dość długo tak fotografowałem imprezy salsowe i miałem zdjęcia ludzi przodem a nie po 2 sek. tyłem. Niestety problem "lampa na wprost" zostaje :/ Czerwone oczy dało się poprawić, "lampy na wprost" już nie
    397D

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Jakimś canonem serii G dlaczego by nie? Można nawet lampę zapodać i jest konkretnie.
    Obiektyw jest jasny więc nie ma tragedii.
    A to, że trudno ostrość złapać, jest opóźnienie spustu migawki itp. to już trud i pot fotografa będzie.
    Inaczej - da się, ale nie będzie łatwo.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Właśnie o opóźnieniu pisałem a raczej o możliwości jego zminimalizowania przez blokadę AF. Mój stary kompakt robił wtedy momentalnie zdjęcia a trzeba było tylko pilnować się aby utrzymać odległość od "celów"
    397D

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Inaczej - da się, ale nie będzie łatwo.
    Zostaje jeszcze kwestia tego czy to będzie się dało później oglądać

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Śluby kompaktami to po mojemu efekt działania marketingu producentów + szukanie oszczędności/nieprzywiązywanie wagi przez PM. Jak mi na ślub córki przyjdzie fotograf z kompaktem w dłoni, to pogonię dziada, kim by on nie był i jakie doświadczenie nie deklarował.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sony R1 - dlaczego nie, kompakt i sluby chyba da rade nim.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Śluby kompaktami to po mojemu efekt działania marketingu producentów + szukanie oszczędności/nieprzywiązywanie wagi przez PM. Jak mi na ślub córki przyjdzie fotograf z kompaktem w dłoni, to pogonię dziada, kim by on nie był i jakie doświadczenie nie deklarował.
    Heh, to chyba jasne, że najpierw oglądasz portfolio, no nie ?
    Ascough ze swoimi Leicami też za poważnie nie wyglądał - a taka Leica to ani porządnego matrycowego pomiaru nie ma, a już AFa w ogóle Sama filmu też nie przewinie, no i w ogóle do kitu aparat Gorzej niż kompakt
    Ja tam chętnie bym sobie dołożył do zestawu obok luster takie G11 - myślę, że jest idealne do np. rejestracji detali, jakiegoś makro itp - takich smaczków, które zwykle wszystkim umykają potem. Odchylany ekranik też super sprawa.
    Zamiast widzieć tylko ograniczenia - lepiej trochę się postarać i dostrzec zalety.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

cały mój ślub był robiony kompaktami a tylko plener lustrzanką analogową - i pare zdjęć w kościele. różnica jest oczywiśie. ale widziałem zdjęcia z komuni od syna kolegi, to dopiero dramat. widać, że fotograf nie mial pojęcia jak się zdjęcia robi.tak więc już lepej tymi kompaktami ale za to dobrze.
    canon

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów