Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Jaki obiektyw do portretu.???

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    No luz, tylko jesli wnetrza do 85-tka moim zdaniem calkowicie odpada. Chyba, ze bedzie focil w salonach, gdzie ma znacznie wiecej przestrzeni niz w klasycznym mieszkaniu.
    Widzisz nie zupełnie. Możemy sobie tak odbijać piłeczkę w nieskończoność Moje mieszkanie wcale nie jest szczególnie duże (pokoje do 20 m kw.) Jeśli chcę robić portrety niepozowane i nie zwracać na siebie uwagi to 85-tka jest w tym jak najbardziej OK. Ostatnio robiłem dzieci w przedszkolu i 85-tka sprawdziła się naprawdę dobrze. Oczywiście przy szerszych kadrach 28.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Widzisz nie zupełnie. Możemy sobie tak odbijać piłeczkę w nieskończoność Moje mieszkanie wcale nie jest szczególnie duże (pokoje do 20 m kw.) Jeśli chcę robić portrety niepozowane i nie zwracać na siebie uwagi to 85-tka jest w tym jak najbardziej OK. Ostatnio robiłem dzieci w przedszkolu i 85-tka sprawdziła się naprawdę dobrze. Oczywiście przy szerszych kadrach 28.
    Nie chodzi m i o odbijanie pileczki. Poprostu 85 jest cholernie ciasne na domowe warunki i chyba kazdy ci to powie. Mowiac o kadrach z nienacka to i owszem, jak mieszkanie ma przeswit, ze mozesz mierzyc z kuchni do pokoju.

Co do przedszkola, to o ile pamietam z mojego dziecinstwa sale przedszkolne sa dosc spore, znacznie przewyzszajace rozmiary klasycznych nawet duzych pokoi czyli ok 4x5m.

Zgodze sie z Toba, ze 85 nada sie do dosc specyficznych bardzo ciasnych kadrow w domu, ale do standardowego zastosowania jest zdecydowanie za waska. Tak jak mowilem, nawet 50-tka nie bedzie w stanie podolac we wszystkich sytuacjach,a co dopiero 85.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Zablokowany

Domyślnie

Głównie jeżeli portrety to na dworze chociaż niedługo chyba bede czesciej pstrykał w studiu i zastanawiam sie czy 50tka 1.8 starczy ze swoja mocą, a jeżeli chodzi o zdjęcia w domu i ciasnych kadrach to raczej sa to okolicznosci imienin czy świąt i wystarczy kit na szerszej ogniskowej a Ciągnie mnie do eLki bo wydaje mi sie ze jest fajnie ostra ,)

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Pozwolę się dołączyć do dyskusji. 85 wcale nie jest taka ciasna jak się wydaje w normalnych pokojach. Ja jej używam na cropie i spokojnie daje radę. Owszem, 50 1.4 jest jaśniejszy, niemniej oceniając obiektyw jako całość bardziej mi odpowiada 85 niż 50. Miałem przez pewien czas 85 i 50, ale ze światłem 1.8. Jednak do typowych portretów bardziej wykorzystywałem 85. Pięćdziesiątka służyła jako standard. Choć na cropie było to trochę trudne i wymagało dużego panowania nad kadrem.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Frugo Zobacz posta
    Głównie jeżeli portrety to na dworze chociaż niedługo chyba bede czesciej pstrykał w studiu i zastanawiam sie czy 50tka 1.8 starczy ze swoja mocą, a jeżeli chodzi o zdjęcia w domu i ciasnych kadrach to raczej sa to okolicznosci imienin czy świąt i wystarczy kit na szerszej ogniskowej a Ciągnie mnie do eLki bo wydaje mi sie ze jest fajnie ostra ,)
    50/1.8 do studia styknie, znam pewnego fotografa, jednego z tych pro, który spokojnie działa 50/1.8. Więc jeśli studyjnie, to ta 50'tka jest ok.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Pomieszczenia(trudne warunki w domyśle) - 85/1.8 bo jasna i lekka
    Plener - 70-200 bo jest niesamowity i wiele bardziej uniwersalny
    Koniec kropka :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

A najelpiej wez do wnetrz 100mm, bo 85 to za szeroko
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tonieboli Zobacz posta
    200mm na cropie do portretu jak znalazł :PP
    ........
    Ja szkłem z taką ogniskową robię portrety wężom i żmijom

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sztywny Zobacz posta
    sigma 30/1,4 fajna do portretu
    Zgadzam sie. Do full-body w plenerze 'standard na APSC' jest jak znalazl. Jednak do zaciesnienia perspektywy kiedy to konieczne, 50/1.4 napewno tez by sie przydalo.

30/1.4 lub 28/1.8 napewno bardziej uniwersalne do codziennych zastosowan na APSC

Coś już napisał

Domyślnie

Myślę, że w tej kwestii zawsze będą podzielone zdania. Jedni 50tka, drudzy 85. Sama się zastanawiam czy nie zmienić szkła. Dobrze mi się pracowało u brata na Samyang 85/1.4, więc nie wiem czy na niego się nie zdecyduję. Tym bardziej, że cena jest wciąż bardzo dobra.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów