Pokaż wyniki od 1 do 10 z 524

Wątek: R-Strap - rewolucyjny pasek?

Mieszany widok

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I tak o to kolejna inicjatywa w naszym kraju zaczyna być gnojona na samym początku.

Przeczytałem kilka Waszych uwag i moje spostrzeżenia są takie:
    1. Oryginalny R-strap i ta poducha - Przesuwanie jej przy podnoszeniu aparatu jest ograniczone przez przelotkę, która jest odpowiedzialna za regulację paska. Tak, przy podnoszeniu poducha może przesunąć się na plecy, ale właśnie dzięki "bumperowi" wszystko pod wpływem grawitacji wraca na miejsce.
    2. Idea używania takiego patentu - jest używana przy noszeniu karabinów.
    3. Przetestowałem sobie to na sobotnim ślubie - i dzięki za ten wątek - bo inaczej bym nie trafił na takie rozwiązanie - mam zwykłą taśmę 20 mm (dla wygody lepiej kupić 30 mm - szerszej to już nie polecam bo nam się z tego paska jakaś szarfa wreszcie zrobi - i będzie miało to na bank wpływ na szybkość przesuwania karabinka po pasku).
    Karabinek (owszem ten na aukcji wygląda na taki jak w smyczach i za bardzo nie budzi zaufania) ale ja mam inny, solidniejszy - i nie boję się o to, że aparat się urwie. Wiadomo, że Ci z R-strapu mają coś na kształt karabinków lowepro (przynajmniej takie miałem przy swojej torbie) ale też nie dajmy się zwariować - że to zaraz się rozleci.

Ja z soboty mam następujące wnioski
    1. nareszcie nie wyglądam jak idiota mając 2 apraty - jeden na jednym ramieniu a drugi na drugim - próbowałem wcześniej mieć 2 na szyi ale więcej z tym zamieszania i bałaganu jak Ci się strona odkładania popierniczy i wszystko się poplącze (a pare razy się zdarzyło w pośpiechu zmieniając aparaty).
    Teraz miałem jeden na szyi a drugi na pasku pod marynarką - zawsze pod ręką i bez stresu można było to wszystko sobie ogarnąć - dla mnie poducha jest zbędna - wystarczy mi to co mam bo 2 puchy potrzebuje na raz tylko na czas kościoła i potem w kluczowych momentach wesela. Biegać z tym nie biegam, skakać nie skaczę - dla mnie patent jest ok. I spod marynarki nie wystaje.

Ps - próbował ktoś tak przy okazji wyjmować tego D-ringa ze śruby manfrotto? W moim przypadku trochę się do tego trzeba było przyłożyć. Wątpię żeby powstały aż takie przeciążenia przy noszeniu aparatu, by mogły to wyrwać.

A jak komuś mało bezpiecznie to niech sobie dorobi kawałek linki kewlarowej i przewlecze przez mocowanie paska aparatu i taśmę, albo przez ucho w gripie.

Bakek - życzę wytrwałości i 3 mam kciuki za powodzenie projektu. Mam nadzieję, że Cię tu nie zaszczują na samym początku. Każdy produkt w pierwszej generacji może mieć jakieś niedociągnięcia, ale bez przesady - co Wam się w tych śrubach nie podoba? Już się czepiacie, żeby się przyczepić - jak ktoś nie chce nie musi kupować - nikt tu nikogo do niczego nie zmusza.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez checiu Zobacz posta
    I tak o to kolejna inicjatywa w naszym kraju zaczyna być gnojona na samym początku.
    I tutaj sie zgodze. Widziem te zdjecia i powiem tak (jako ze uzywalem podoben "wynalazki"). Tasma mogla by byc szesza ale ta nie jest taka zla (widac na zdjeciu). Karabinki to uzywalm LowePro. Nie sa to urzadzenia, ktore sie samoczynnie odpinaja aczkolwiek rozwiazanie z karabinkiem gdzie jest "przykrecany" budzilo by wieksze zaufanie.
    Powiem tak: Gratuluje pomyslu i wykonania - zycze zyskow.

Uzależniony

Domyślnie

I tak o to kolejna inicjatywa w naszym kraju zaczyna być gnojona na samym początku. (...)
    Będę mówił za siebie. Jestem jak najbardziej odległy od gnojenia bakek'a i jego przedsiębiorczości. Z całego serca kibicuję ludziom takim jak On, tyle tylko, że po wstępie, którego wszyscy byliśmy świadkami, podejście do tematu trzeba trochę usystematyzować (zwłaszcza przed rozpoczęciem sprzedaży), bo inaczej nawet najlepsza inicjatywa rozbije się właśnie o detale i amatorstwo w samym podejściu do niej. Wyszło jak wyszło, ja jestem ciekaw czy powstanie wersja II i jaką będzie miała postać (to powie też dużo więcej o inicjatywie).

(...) próbował ktoś tak przy okazji wyjmować tego D-ringa ze śruby manfrotto (...)
    A kto pisze o wyjmowaniu/wyrywaniu tego? Wystarczy, że jednym zdecydowanym ruchem przy niefortunnie skręconym karabińczyku uda się odblokować w tym układzie gwint i dalej to już idzie jak po maśle. Nie żeby było to łatwe i miało spotkać co drugiego użytkownika co drugi dzień, ale ja np. takiemu rozwiązaniu nie ufam i już.

(...) Idea używania takiego patentu - jest używana przy noszeniu karabinów(...)
    Pomijając fakt, że karabin różni się wyraźnie od aparatu (i budową, i proporcjami/wyważeniem, i uchwytem), czy ktokolwiek widział dokładnie to rozwiązanie, o którym mowa?
    Jako źródło inspiracji ujdzie i nawet nieźle brzmi na potrzeby rynku, ale kończy się to potem takimi nic nie mówiącymi stwierdzeniami jak powyżej (nie obraź się checiu, to po prostu dobry przykład).

Nikt natomiast w wątku nie zanegował dotąd tego, że takie czy inne rozwiązanie może komuś innemu odpowiadać. W czym więc problem - mamy burzę mózgów i dopóki trzymamy się tematu, zdania o "gnojeniu" są mocno, ale to bardzo mocno na wyrost... chyba, że bakek'owi chodziło wyłącznie o reklamę i pochwały, kiedy tu napisał ;-)

EDIT:
    Dla poprawienia atmosfery dodam, że opis i interpretacja patentów to prawdziwy poligon dla jajogłowych i gryzipiórków, a nawet zwykłych spryciarzy -czasem warto w to trochę zainwestować. "Biedny przedsiębiorca" wcale nie musi tu być na spalonej pozycji.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 17-08-2009 o 13:26

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to ja jeszcze dodam, że krętlik, w który wyposażony jest zarówno ten karabinczyk Bakeka, jak i ten którego używam ja (choć mam podkręślę kolejny raz - solidniejszy i z innym zamknięciem - jak trafię jakiś LowePro to zamienię) moim zdaniem całkowicie zabezpiecza możliwość odkręcenia płytki od aparatu (tak samo jest w R-Strapie) i zwracałem na to uwagę przy testach w domku, zanim wyszedłem z domku.

Wiecie, z tym gnojeniem chodziło mi o to, że w pewnym momencie wyszły same słowa krytyki, a żadnego jakiegoś pomysłu co tu by w tym poprawić (co miałoby miejsce, gdyby była burza mózgów).

Proponuję uwagi zamieszczać - bo na opiniach użytkowników właśnie buduje się kolejne wersje sprzętów - co nie odpowiada - i co wg osoby zgłaszającej uwagę powinno się zastosować (z w miarę dokładnym opisem i może linkami do przedmiotów co lepiejbyłoby zastosować).

Niniejszym zacznę:

1. Taśma - ja używam 20 mm - jest ok. Można by sprawdzić też 30 mm - ale wg. mnie im szersza tym gorzej sprzęt będzie się na niej przesuwał.
    2. Podkladka na ramię - hmm - proponuję domowym sposobem - zaadaptować jakąś starą torbę od laptopa - albo popytać znajomych - komuś na pewno taka poduszeczka się zapodziała i nie jest używana - można od razu pomyśleć o wykorzystaniu samej taśmy i karabinków (ale z tego co widziałem u siebie to niestety nie są one najczęściej - w tanich torbach - najlepszej jakości)
    3. Karabinek - Bakek napisał, że testował - ja mam taki jaki kupowany jest do smyczy dla psa (nie takiej na komórkę) kuty ze stali, a nie aluminium

Ja mam coś w ten deseń

Zdjęcie pochodzi z aukcji - http://www.allegro.pl/item716506013_...rabinczyk.html zamieszczone tylko i wyłącznie w celach informacyjnych.

Tylko u mnie kółko do taśmy jest prostokątne, a nie okrągłe

4. Brak stopera / bumpera - ja użyłem

Bo w sklepie w Warszawie (ul. Próżna - dodatki krawieckie - chyba jedyne miejsce w stolicy, gdzie można dostać tego typu rzeczy w dużym wyborze)
    powiedzieli, że takiego dokładnie jak na filmie Black Rapid nie mają - bo producent już nie produkuje - tego typu regulatory przytrzymują też akcesoria NewsWear'a

5. Brak regulacji - wykorzystać klamerkę samozaciskową o szerokości dobranej do szerokości taśmy:

Zdjęcia pochodzą ze strony WiSportu (http://www.wisport.com.pl - gdzie również można zamówić wyżej wymienione akcesoria.

6. Śruba mocująca - no tu zawsze największy problem - ale rozwiązanie pokazane przez BlackRapid - wykorzystanie płytki manfrotto - jest genialne w swojej prostocie. Kupienie u nas w tym gwincie i jeszcze z porządnym łebkiem i uchem to jest chyba niemożliwe - jak ktoś ma namiar to niech poda.

Uprawnienia umieszczania postów