wersja 0.9.8.3
+ Obsługa formatu RAW (DNG,CR2,NEF,RAW,DCR)
+ Nowy suwak "Punkt szarości" do bardziej precyzyjnego ustawiania świateł i cieni
+ Uwzględnianie profilu ICC monitora przy wyświetlaniu.
* Poprawiona jakość odszumiania
+ Menu ostatnio otwartych plików
+ Działa opcja "otwórz za pomocą..." w windows
+ Zapisywanie konfiguracji i domyślnych ustawień w rejestrze
+ Nowy dialog z paskiem postępu przy wczytywaniu i zapisywaniu
Biorąc pod uwagę, że korzystasz z dcraw.
1. Sprowadziłbym listę obsługiwanych rozszerzeń plików RAW, do takiej postaci:
(arw, cf2, cr2, crw, dng, erf, mef, mrw, nef, orf, pef, raf, raw, sr2, x3f)
2. Skorzystałbym z gotowej implementacji dcraw, dzięki czemu uzyskałbym, trzykrotne przyspieszenie odczytu plików RAW.
Źródeł tam nie ma, miałem na myśli pliki wykonywalne.
Nie wiem jakie operacje wykonujesz przy wywoływaniu pliku RAW, ale na moim kompie (Q9550), zdjęcie 24Mpix wczytuje się ok 30s. To dosyć długo.
Może warto byłoby, zaimplementować przetwarzanie równoległe i wykorzystywać wszystkie rdzenie procesora.
ok, pliki wrzuciłem na http://www.starz.pl/forum_cb/mmm/
ją tam 3 jpgi zrobione z korekcją 0/-2,+2ev (duże pliki) i dwa rezultaty obróbki - jeden 3 plików drugi 1 pliku - rezultaty są dość podobne jeśli chodzi o wynik - a w sumie chyba wynik powinien być dla złączenia 3 plików lekko inny (a przynajmniej tak mi się wydaje) - pobaw się plikami źródłowymi i zobaczymy co wyjdzie..
Aha - RAWa wczytuje korzystając tylko z 1 rdzenia procesora, i co z pełną wersją - już ją na winietce programu masz więc daj znać co do ceny.. ew. czy planujesz przetwarzanie wsadowe listy plików zrobić?
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Efekt jest bardzo podobny bo o to chodzi. Składanie HDR ma służyć powiększeniu rozpiętości tonalnej i tak na twoich przykładach jest np. brak prześwietlonego nieba na składance.
Jeśli to ma być 100% naturalny efekt i jedynie powiększone DR to suwak 'detale' od razu ustaw na 0 a wielkość obiektów na 25. Program nie będzie wtedy 'wyciągął' każdego listka drzewa z osobna a wyrówna duże kontrasty całego zdjęcia.
Ustawienia:
Wielkość obiektów: 25%
Detale: 0
Jakość: 5 (przy 2 są widoczne paski na jednolitych powierzchniach np. na niebie)
Wygładzanie: 3 (trochę szumu z najciemniejszej klatki wchodzi na niebo, muszę nad tym popracować)
Kontrast 50%
Tryb: HSB (bardziej nasycone cienie)
Cienie 60%
światła 100% (lekko dramatyczne chmurki)
Miękkość: 50% (żeby zatrzeć efekt HDR)
Nasycenie 100%
Gamma 1.0
I efektem jest idealnie złożony HDR, bez prześwietleń na niebie, z detalami w światłach i cieniach i nikt się nie domyśli że to składanka z 3 klatek bo nigdzie tego nie widać.
Pełnej jeszcze nie ma ale tuż, tuż... Zrobię wyostrzanie i chyba jeszcze przetwarzanie wsadowe też się załapie przed wersją 1.0 :-)
P.S
Wersja bardziej "podkręcona"
Detale: 5
Miękkość 80%
Nasycenie 150%:
Ostatnio edytowane przez MMM ; 06-08-2009 o 16:29
W przypadku typowego HDR, uzyskiwanego z wielu plików, proponuje coś bardziej naturalnego: