Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: [JacekMR] Chorwacja moim okiem

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Hehe bo to jest trochę tak jak z tymi wielkimi dziełami filmowymi. Co się podoba wielkim krytykom (vel Akustyk) to sie nie podoba plebsowi (vel mnie) i odwrotnie
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    No Akustyk, z tą 7-ką to przesadziłeś, popatrz jeszcze raz jak linia brzegowa się świetnie układa z linia brzegową chmur. nawet cypelek się odzwierciedla. Ujęcie jest bardzo ok.
    mnie chodzilo o to, ze jest niedopasowana do tematu kompozycja.
    cala kompozycja opiera sie na "ucentralnieniu" motywu, ktore samo z siebie jest srodkiem sluzacym podkresleniu czegos. analogicznie dziala uzycie takich elementow jak zbieg perspektywiczny i rysunek chmur, ktore dodatkowo poglebiaja efekt prowadzenia wzroku w kadr i, bylo nie bylo, podkreslania tego co na koncu tej linii patrzenia sie znajduje.

i tu jest zgrzyt. bo po prostu na koncu tej osi kompozycyjnej nic nie ma. caly uklad elementow narzuca patrzacemu dazenie dokads (i jest to kompozycja, z wymienionych dwoch powodow, naprawde bardzo silnie podkreslajaca wlasnie to dazenie) a zabraklo najwazniejszego w tym wszystkim elementu rozladowujacego kompozycyjne napiecie.

to samo ujecie po skadrowaniu niecentralnym (np. podkreslajacym chmury) mialoby jakas racje bytu. aczkolwiek to nadal jest material, ktory wymaga doszlifowania, bo z braku prawdziwego wyroznionego elementu scenerii trzeba takie zdjecie "robic" wysublimowana kompozycja. bez tego to bedzie po prostu kolorywy, ostry widoczek jakich tysiace.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc24 Zobacz posta
    Dlaczego niestety - wyrocznia jakas ostateczna sie odezwala? :-D :-D :-P
    W żadnym wypadku! Ja się w ogóle nie znam na fotografii - naprawdę - mogę tylko pisać o tym, co mi się podoba, a co nie i dlaczego. To samo bym mogła o filmie, albo malarstwie, bo każdy to może, kto ma oczy. O zdjęciach akurat nic nie pisałam, bo podoba mi się tylko jedno - 4. Pozostałe mają nieprzemyślaną kompozycję - szkolne błędy.

Pisałam natomiast o odnoszeniu się się do ludzi, do kolegów z forum, to o wiele ważniejsze, niż kompozycje na zdjęciach i same zdjęcia. I tak - jak można obalić zasady kompozycji i zrobić pomimo to dobre zdjęcie - tak nie można źle się odnosić do kolegów, zwłaszcza wtedy, gdy poświęcają nam swój czas i uwagę.

Zablokowany

Domyślnie

Ewa, ale to nie bylo do Ciebie.

Podobaja mi sie niektore zdjecia Kolegi JackaMR i podobaja mi sie niektore zdjecia Kolegi akustyka. Inne podobaja mi sie mniej, a jeszcze inne mi sie nie podobaja. I tyle.

Wazne, ze sa, ze mozna ogladac i wymieniac sie swoimi spostrzezeniami.

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

[QUOTE=JacekMR;501623]No polarek to podstawa i szara polowka.
    Po wywolaniu RAWA bylo tylko podbicie kontrastu zmniejszenie jasnosci (lub zwiekszenie) i wyostrzenie po zmniejszeniu.
    [QUOTE]

Tak z ciekawości - jakim szkiełkiem robiłeś zdjecia? czyżby "kitowym" 24-105L z 5D?
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Dopiero zaczyna Awatar JacekMR
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[quote=Costus;508033][quote=JacekMR;501623]No polarek to podstawa i szara polowka.
    Po wywolaniu RAWA bylo tylko podbicie kontrastu zmniejszenie jasnosci (lub zwiekszenie) i wyostrzenie po zmniejszeniu.

Tak z ciekawości - jakim szkiełkiem robiłeś zdjecia? czyżby "kitowym" 24-105L z 5D?
    Przewaznie uzywalem Tamrona 17-35 i pare pstrykow jest z Canona 24-70.

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

JacekMR czy mógłbyś zdradzić trochę kwestii technicznych. Jakim sprzętem fotografowałeś Chorwację? Przeglądnąłem twoją galerie, całkiem przyjemne zdjęcia. jakie filtry? Wybieram się wkrótce na Chorwację i chciałbym się odrobinę dowiedzieć o aspekcie technicznym twoich zdjęć z Chorwacji.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Nie pisze się NA Chorwację tylko do Chorwacji, zdjęcia bardzo ładne, widze że się będą dublować tematy z Cro która z roku na rok jest coraz bardziej popularna
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    Nie pisze się NA Chorwację tylko do Chorwacji, zdjęcia bardzo ładne, widze że się będą dublować tematy z Cro która z roku na rok jest coraz bardziej popularna
    Napisałem na i ma być na Chorwację. Więc to jak się pisze to kwestia mojego wyboru.
    Przed "że" stawia się przecinki jak i przed "która" i pisze się "widzę", a nie "widze" jak już się czepiamy

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Nie, nie ma być. Jeśli chcesz się stosować tak ściśle do zasad językowych jak w swojej drugiej części wypowiedzi to nie pisz takich bzdur w stylu "Napisałem na i ma być na" bo albo ma być wg własnego widzimisię albo ma być poprawnie
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów